Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Marlenka II.jpg

agnieszka_slomska / kulinaria / → Ciasta / Marlenka II.jpg
  Ciasta - Marlenka II.jpg
Download: Marlenka II.jpg

12 KB

(200px x 200px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Przepis z blogu: nasze życie od kuchni

Składniki masy:
Puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej)
1/2 l mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy + 3 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
250 g masła (w temperaturze pokojowej)

Ugotować budyń z mleka, cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstawić do ostudzenia (przykryć wierzch folią spożywczą, wówczas nie wytworzy się kożuch). Najlepiej ugotować budyń wieczorem i zostawić na kuchennym blacie, aby był w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto). Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.

Składniki ciasta:
600 g mąki pszennej
120 g masła
250 g cukru pudru
3 łyżki miodu
1 łyżka sody
1 - 1,5 łyżeczki octu
2 duże jajka

Do sporego garnka włożyć masło, miód, cukier puder. Gotować na średnim ogniu -ciągle mieszając- aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie miałam kolor jasno-żółty.W osobnej miseczce wymieszać sodę z octem (będzie się pienić). Natychmiast dodać ją do masy. Zmniejszyć ogień na minimum i cały czas mieszać miksturę. Po paru minutach kolor zmieni się na pomarańczowo-brązowy (zacznie ładnie pachnieć). Zdjąć miksturę z ognia i schładzać przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie bardzo energicznie mieszając miksturę trzepaczką dodać jajka. Jaja mają się dobrze połączyć z całością, a mieszanina troszkę ściemnieje. Następnie dodawać do masy mąkę (stopniowo). Ważne, żeby z ciastem na marlenkę pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysypać na stolnicę pozostałą mąkę i przelać ciasto. Zagniatać wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podzielić ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkować na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar blaszki 25x25cm). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone blaty można wyrównać odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta należy później zmielić i posypać nimi wierzch wypieku. Blaty piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego (ok. 3-5 minut). Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smarować masą. Wierzch ciasta również posmarować masą i posypać posypką zrobioną ze zmielonych skrawków ciasta. Ciasto odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce, aby blaty zmiękły.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek


obrazekobrazek
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności