Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Imiennik.JPG

  Ciasta - Imiennik.JPG
Download: Imiennik.JPG

294 KB

(1600px x 902px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Biszkopt
- 8 jajek
- 6 łyżek mąki tortowej
- 3 łyzki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek cukru
Nadzienie
- sok z brzoskwiń z odrobiną mocnego alkoholu i wody
Krem
- 700 ml mleka pełnotłustego (3,2%)
- budyń śmietankowy i czekoladowy
Do tego puszka brzoskwiń

Żółtka oddzielamy od białek. Mąki z kakao przesiewamy do miski. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Powolutku dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie bardzo powoli dodajemy po łyżce sypkich składników. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko spód) 40x24cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165-170C i pieczemy ok.30 min. Potem wyłączamy piekarnik i trzymamy jeszcze ok 5 min po czym wyjmujemy i przekładamy na czystą ściereczkę - do wystudzenia.
Na mleku gotujemy budynie ( łączymy je razem i gotujemy jako jeden budyń). Studzimy.
Biszkopt dzielimy na połowę. Nasączamy ponczem . Brzoskwinie kroimy w kawałeczki i układamy na jednej części, przykrywamy budyniem i układamy drugą warstwę biszkoptu.
Na wierzch można polać polewą z czekolady .

Przepis z blogu:Malomiasteczkowa Pani Domu

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek


obrazekobrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
  Ciasta - ANCYK.jpg
Składniki dla 6 osób jajka, 6 cukier, 1szkl. mąka, 3/ ...
Składniki dla 6 osób jajka, 6 cukier, 1szkl. mąka, 3/4szkl. proszek do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 2-3 łyżeczki śmietana do ubijania ŁACIATA 30%, 2 kartoniki galaretka pomarańczowa, 2 opak. czekolada, 2 tabliczki żelatyna, 1 opakowanie cappuccino orzechowe, 6-7 łyżek cukier waniliowy, 1 opak. cukier puder, 3-5 łyżeczek margaryna, 1 łyżka brzoskwinie, 1 puszka woda, - WYKONANIE: 1. Biszkopt; z 6 jaj, cukru, mąki, proszku do pieczenia i kakao upiec ciemny biszkopt.. 2. 2 galaretki pomarańczowe rozpuść w 1l wody niech tężeje.. i przy okazji pokrój drobno brzoskwinie z puszki.. (w kosteczkę) 3. W 1/3 szk. wrzątku rozpuść ok. 5-6 łyżeczek żelatyny a w drugiej szk. rozpuść we wrzątku 5-7łyżeczek cappuccino, następnie połącz rozpuszczone cappuccino z żelatyną, mieszaj energicznie czekając, aż roztwór osiągnie temp. pokojową.. W międzyczasie ubij 1 kartonik śmietany i połącz z roztworem cappuccino.. 4. Tak więc na biszkopt nanieś masę cappuccino i włóż do lodówki, by stężało.. 5. Gdy tak się stanie (trwa to dosłownie chwilę, bo żelatyna ma to do siebie że szybko pracuje), zmieszaj tężącą galaretkę z brzoskwiniami i rozprowadź na masę cappuccino.. Włóż z powrotem do lodówki.. 6. Następnie ubij drugi kartonik śmietany z cukrem waniliowym, cukier pudrem na końcu dodając 5-6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szk. wrzątku (pamiętając by roztwór był letni) i trochę startych wiórek z czekolady, masę rozprowadź po cieście i włóż z powrotem do lodówki.. 7. W rondelku rozpuść pozostałą czekoladę z 1 łyżką margaryny robiąc to tak, by nie dopuścić do zagotowania polewy.. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij ją z ognia i dodaj 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szk. wody, polewę wymieszaj czekając aż przestygnie i letnią rozprowadź po wierzchu ciasta. Ciasto włóż do lodówki na parę godzin i już gotowe.
  Ciasta - Ciasto z wiśniami i kruszonką.jpg
CIASTO Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ ciasto: 90g zimnego, ...
CIASTO Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ ciasto: 90g zimnego, posiekanego masła 200g mąki 70g cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wierzch: 750g umytych, wydrylowanych wiśni kruszonka: 90g zimnego, posiekanego masła 2 żółtka 100g cukru 150g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 1.Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg. 2. Składniki na ciasto szybko zagnieść i wyłożyć (wylepić) ciastem tortownicę o średnicy 24cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut. 3. Składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść, rozcierając pomiędzy palcami, aby powstały grudki. 4. Na podpieczony spód układamy wiśnie, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika jeszcze na około 40-45 minut.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności