Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

y0000004555.jpg

adrenalina100 / OBRAZKI RÓŻNE / NA GRZYBY / y0000004555.jpg
NA GRZYBY - y0000004555.jpg
Download: y0000004555.jpg

374 KB

(1024px x 768px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
NA GRZYBY - kozlarz_pomaranczowozolty.jpg
Koźlarz pomarańczowożółty tworzy mikorozę z brzozami, po ...
Koźlarz pomarańczowożółty tworzy mikorozę z brzozami, podobnie jak koźlarz babka. Oba gatunki rosną na podobnych stanowiskach. Dawniej koźlarz pomarańczowożółty i koźlarz czerwony nie były rozróżniane, mimo że jeden rośnie pod brzozami, a drugi pod topolami. Kapelusz koźlarza ma średnicę 4-15 cm, delikatnie omszały, wypukły, o brzegu często błoniasty, żółtopomarańczowym, lub pomarańczowobrązowym. Pory są w młodości bardzo małe, szarawe potem szarobrązowe. Trzon wielkości 5-10 x 2-5 cm, jest białawy, w całości pokryty łuseczkami barwy od brunatnej do czarnej. Miąższ jest biały na przekroju zabarwia się na różowo i liliowo a u nasady trzonu zawsze na niebiesko-zielono.
NA GRZYBY - Podgrzybek złotawy.jpg
Najczęściej występuje w lasach liściastych i często na s ...
Najczęściej występuje w lasach liściastych i często na styku z lasem sosnowym. W Polsce dość pospolity ale nie występuje w dużych ilościach. Można znaleźć po kilka sztuk w jednym miejscu. Kapelusz początkowo wypukły, później płaski. Górna powierzchnia kapelusza zgniłozielonkawa przypominająca zamsz. Czasami bardzo silnie spękana. Wnętrza spękań mają barwę czerwonawą bo taką barwę ma kapelusz pod skórką. Dolna - zielonkawożółta. Trzon bez pierścienia z przebarwieniami żółtozielonymi i czerwonawymi (stąd jedna z jego nazw
NA GRZYBY - Maślak zwyczajny.jpg
Inne maślaki: - maślak ziarnisty - maślak pieprzowy - ...
Inne maślaki: - maślak ziarnisty - maślak pieprzowy - maślak żółty - maślak sitarz - maślak pstry Wszystkie maślaki są bardzo smaczne, występują obficie i dość szybko się je zbiera, ale czyszczenie przed duszeniem nie wszystkim sprawia przyjemność - a ja to lubię.
NA GRZYBY - Opieńka miodowa.jpg
Owocniki żółtawobrązowe, mają półkolity, a później płask ...
Owocniki żółtawobrązowe, mają półkolity, a później płaski a nawet wklęsły okrągły kapelusz z charakterystycznymi cętkami, takie ścieralne łuski . Trzon wysmukły z jasnym pierścieniem. Mało znany i rzadko zbierany choć ma duże wartości smakowe i odżywcze. Najczęściej jest marynowany, a w latach dużego wysypu przemysłowo wykorzystywany jest do produkcji konserw z grzybami. Najlepiej zbierać młode owocniki
NA GRZYBY - Czubajka kania.jpg
Kapelusz : średnica 10-35cm , u młodych owocników kulist ...
Kapelusz : średnica 10-35cm , u młodych owocników kulisty, jajowaty, potem wypukły, u dojrzałych płaski z garbkiem na szczycie, parasolowaty . Młody brązowy, później jasnobrązowy, płowy, szarobrązowy, kremowy, białawy, garbek gładki, ciemnobrązowy, brzeg białawy, włókienkowaty powierzchnia sucha, popękana, pokryta brązowymi, grubymi, odstającymi, dachówkowatymi łuskami, pomiędzy którymi prześwituje jaśniejsza skórka. Blaszki : białe, białawe, kremowe, wolne, gęste Trzon: Wysokość 15-50 cm, grubość 1-2,5 cm barwy kapelusza, z ciemniejszymi łuskami tworzącymi zygzakowaty deseń na jaśniejszym tle ,wysmukły, cylindryczny, bulwiasta podstawa grubości około 5 cm. Kremowy, podwójny, nie przyrośnięty, ruchomy pierścień, początkowo wewnątrz gąbczasty, później pusty, łatwo odłamuje się od kapelusza. Miąższ: Biały, niezmienny. W kapeluszu miękki, gąbczasty. W trzonie łykowaty, włóknisty, zdrewniały. Rzadko zasiedlany przez owady. Smak orzechowy, zapach: miły grzybowy. Wysyp zarodników: Biały Występowanie : Od czerwca do listopada, saprofityczny, w świetlistych lasach różnych typów, na skraju lasu, przy drogach leśnych, w zaroślach, na wrzosowiskach, zrębach, polanach, w parkach, na łąkach i pastwiskach najczęściej pojedynczo lub po kilka sztuk , dość pospolity. Uwagi: Smaczny grzyb jadalny, do spożycia nadają się tylko kapelusze, szczególnie nadaje się do smażenia (panierowane jak kotlety) . Ostrzeżenie: powszechnie znany, a mimo to bywa mylony ze śmiertelnie trującymi: muchomorem zielonawym (sromotnikowym) oraz muchomorem plamistym. Bywa często mylony z czubajką czerwieniejąca która powoduje też zatrucia.
NA GRZYBY - Podgrzybek aksamitny.jpg
Kapelusz- 3 do 12 cm, aksamitny, matowy, młody ciemno cz ...
Kapelusz- 3 do 12 cm, aksamitny, matowy, młody ciemno czerwonobrunatny albo kasztanowy, często z domieszką fioletu. Trzon– wysokość 4-12 cm, grubość 1-2,5 cm, cylindryczny podłużnie włóknisty, młody intensywnie żółty, później przechodzi od dołu w czerwony do brązowo czerwonego, u młodych owocników miękki, później włóknisty i twardy Miąższ– delikatny i soczysty, po przekrojeniu błękitnieje, podczas suszenia czerwienieje Pory– duże, złocisto-żółte, później brązowo-żółte Zapach– owocowy Wysyp zarodników– oliwkowo-brązowe, zarodniki są eliptyczne, wrzecionowate, drobno rowkowane wzdłużnie Zastosowanie– jadalny, bardzo smaczny
NA GRZYBY - kania.jpg
Smak i wartość odżywcza (kapelusza) są wysoko cenione. N ...
Smak i wartość odżywcza (kapelusza) są wysoko cenione. Najczęściej smażony jak panierowany schabowy, ale nadaje się też do suszenia. Ostatnio modny do smażenia na grillu. W handlu, ze względu na to, że jest trudny do transportu nie jest spotykany. W Polsce występuje kilkanaście gatunków czubajka, z których tylko kilka zalicza się do jadalnych. Młode są podobne do trujących muchomorów, zostawmy więc je innym grzybiarzom.
NA GRZYBY - Mleczaj rydz - sosnowy.jpg
Owocnik - 5-12 cm średnicy; za młodu płasko wypukły, wkr ...
Owocnik - 5-12 cm średnicy; za młodu płasko wypukły, wkrótce rozpostarty, z wgniecionym środkiem, z czasem lejkowaty; mięsistoczerwony, pomarańczowopłowy; brzeg długo pozostaje podwinięty; skórka kapelusza ma na jaskrawym tle ciemniejsze koliste kręgi i tylko miejscami i nie zawsze zielone podbarwienia, wilgotna jest kleisto-oslizgła. Blaszki - tak samo zabarwione jak kapelusz, gęsto ustawione, różnej długości, wąskie i nieco zbiegające po trzonie, przy uciśnięciu barwi się na zielonkawo. Trzon - 3-7 cm wysokości i 1-2,5 cm grubości; prawie walcowaty, u podstawy wyraźnie cieńszy, koloru owocnika, jednak na powierzchni znajdują się małe, płytkie wgłębienia; szybko staje się jamnisty, łamliwy. Miąższ - biały, na brzegach i pod skórką trzonu pomarańczowy; sok mleczny pomarańczowo (marchewkowo)-czerwony, szybko blednie i w końcu staje się zielony; w smaku łagodny; zapach przyjemny. Wysyp zarodników - jasnoochrowy. Występowanie - miejscami dość częsty. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, gromadnie pod sosnami, lubi gleby piaszczyste, obrzeża lasów, miejsca trawiaste. Zastosowanie - jadalny; jest delikatny w smaku i należy do najbardziej pożądanych grzybów jadalnych. Możliwość popełnienia pomyłki - istnieją jeszcze inne gatunki mleczaja wyglądające podobnie, z pomarańczowym lub winnoczerwonym sokiem mlecznym, rosnące koło sosen i jodeł. Przede wszystkim ważne czy sok blednie, czy tez nie, ważne również miejsce występowania.
NA GRZYBY - Purchawka chropowata.jpg
Barwa owocnika po przekrojeniu śnieżno biała, a dojrzały ...
Barwa owocnika po przekrojeniu śnieżno biała, a dojrzałych owocników oliwkowoczarna. I tylko te białe purchawki są jadalne (smaczne). Ogólnie traktowane są jako niejadalne, a do tego są trudne do transportu. To taki rarytas dla smakoszy. W Polsce występuje około 30 gatunków purchawek. Zwykle tylko cieszą oko.
NA GRZYBY - Prawdziwek.jpg
Rosną one głównie w lasach iglastych, ale lubią także bo ...
Rosną one głównie w lasach iglastych, ale lubią także bory dębowe i bukowe. Kolor kapelusza zależy od miejsca występowania – bywają jasno i ciemnobrązowe. Trzon (nóżka) bywa bulwiasta, ale czasem i wysmukła lub maczugowata. Biały miąższ po przekrojeniu nie zmienia barwy, przyjemnie pachnie i smakuje wybornie. Wyróżnia się jego cztery odmiany: odmiana typowa, odmiana usiatkowana, odmiana sosnowa i borowik brązowy. Wszystkie rasy są jednakowo smaczne, cenne i poszukiwane. Bardzo wysoko ceniony i dlatego ulega wyniszczeniu. Nie daje się hodować. Małgosia znalazła prawdziwka o średnicy kapelusza 22 cm i wadze 1,20 kg. Zdrowy, ususzony przyda się na świąteczne uszka i pierogi. Na zdjęciach widać jaką radość może sprawić takie smaczne znalezisko.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności