Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

y0000004.jpg

NA GRZYBY - y0000004.jpg
Download: y0000004.jpg

183 KB

(1024px x 768px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
NA GRZYBY - Kurka - pieprznik jadalny.jpg
Kurka najczęściej występuje w borach iglastych gdyż wspó ...
Kurka najczęściej występuje w borach iglastych gdyż współżyje z sosną i świerkiem. Owocniki średniej wielkości występują gromadnie po kilka, a nawet kilkanaście sztuk. Dzięki swojej charakterystycznej żółtej barwie są bardzo widoczne w ściółce. Kapelusz młodych osobników lekko podwinięty, a starsze stają się lejkowate z postrzępionymi brzegami. Trzon lekko zwężający się u dołu, często lekko wygięty. U góry trzona zbiegają się fałdki kapelusza. Kurka jest jednym z najważniejszych gospodarczo grzybów w Polsce. Posiada dużą wartość odżywczą, aromatyczny zapach i miły dla oka kolor. Nie robaczywieje, występuje wszędzie i w dużych ilościach, bez problemy znosi transport. Nadaje się do różnych sposobów przetwarzania - duszenia, marynowania, kiszenia (solenia), choć mniej do suszenia.
NA GRZYBY - kania.jpg
Smak i wartość odżywcza (kapelusza) są wysoko cenione. N ...
Smak i wartość odżywcza (kapelusza) są wysoko cenione. Najczęściej smażony jak panierowany schabowy, ale nadaje się też do suszenia. Ostatnio modny do smażenia na grillu. W handlu, ze względu na to, że jest trudny do transportu nie jest spotykany. W Polsce występuje kilkanaście gatunków czubajka, z których tylko kilka zalicza się do jadalnych. Młode są podobne do trujących muchomorów, zostawmy więc je innym grzybiarzom.
NA GRZYBY - Mleczaj rydz.jpg
Mleczaj rydz jest powszechnie znany i uważany za jeden z ...
Mleczaj rydz jest powszechnie znany i uważany za jeden z najsmaczniejszych, zwłaszcza uduszony na maśle. Chętnie marynowany, solony i konserwowany, ale do suszenia nie nadaje się.
NA GRZYBY - Koźlarz czerwony.jpg
Cudowny, po prawdziwkach chyba najbardziej poszukiwany. ...
Cudowny, po prawdziwkach chyba najbardziej poszukiwany. Smaczny, ma wspaniały aromat i jest cudownej urody. Szukać go można na polanach leśnych, w niewielkich zagajnikach, na obrzeżach lasu, a najlepiej pod brzozami i osikami, z którymi współżyje (bez niedomówień). Owocniki miewa bardzo duże, a średnica kapelusza i trzon mogą mieć nawet 20 cm i więcej. Kapelusz (gruby i mięsisty) osadzony jest na grubym mięsistym trzonie. Barwa górnej powierzchni kapelusza jest brązowo ceglasta, a dolnej szara. Miąższ po przekrojeniu stopniowo zmienia barwę - pierw różowy, później ciemno lila, wreszcie czerniejący i dlatego nie suszy się tych grzybów. Młode - wspaniałe do marynowania, a starsze do duszenia
NA GRZYBY - Maślak zwyczajny.jpg
Inne maślaki: - maślak ziarnisty - maślak pieprzowy - ...
Inne maślaki: - maślak ziarnisty - maślak pieprzowy - maślak żółty - maślak sitarz - maślak pstry Wszystkie maślaki są bardzo smaczne, występują obficie i dość szybko się je zbiera, ale czyszczenie przed duszeniem nie wszystkim sprawia przyjemność - a ja to lubię.
NA GRZYBY - Kozak - koźlarz babka.jpg
Grzyb bardzo popularny, chętnie i często spożywany. Nada ...
Grzyb bardzo popularny, chętnie i często spożywany. Nadaje się do każdego rodzaju przerobu ale wskutek miękkiego kapelusza jest bardzo trudny do transportu. Niestety wiele znalezionych grzybów jest zaczerwionych - po prostu „robaczywych”. Susz przybiera czarną barwę więc nazywano go czarnymi grzybami. Gatunkiem pokrewnym jest koźlarz grabowy. Równie
NA GRZYBY - Opieńka miodowa.jpg
Owocniki żółtawobrązowe, mają półkolity, a później płask ...
Owocniki żółtawobrązowe, mają półkolity, a później płaski a nawet wklęsły okrągły kapelusz z charakterystycznymi cętkami, takie ścieralne łuski . Trzon wysmukły z jasnym pierścieniem. Mało znany i rzadko zbierany choć ma duże wartości smakowe i odżywcze. Najczęściej jest marynowany, a w latach dużego wysypu przemysłowo wykorzystywany jest do produkcji konserw z grzybami. Najlepiej zbierać młode owocniki
NA GRZYBY - Podgrzybek złotawy.jpg
Najczęściej występuje w lasach liściastych i często na s ...
Najczęściej występuje w lasach liściastych i często na styku z lasem sosnowym. W Polsce dość pospolity ale nie występuje w dużych ilościach. Można znaleźć po kilka sztuk w jednym miejscu. Kapelusz początkowo wypukły, później płaski. Górna powierzchnia kapelusza zgniłozielonkawa przypominająca zamsz. Czasami bardzo silnie spękana. Wnętrza spękań mają barwę czerwonawą bo taką barwę ma kapelusz pod skórką. Dolna - zielonkawożółta. Trzon bez pierścienia z przebarwieniami żółtozielonymi i czerwonawymi (stąd jedna z jego nazw
NA GRZYBY - Podgrzybek aksamitny.jpg
Kapelusz- 3 do 12 cm, aksamitny, matowy, młody ciemno cz ...
Kapelusz- 3 do 12 cm, aksamitny, matowy, młody ciemno czerwonobrunatny albo kasztanowy, często z domieszką fioletu. Trzon– wysokość 4-12 cm, grubość 1-2,5 cm, cylindryczny podłużnie włóknisty, młody intensywnie żółty, później przechodzi od dołu w czerwony do brązowo czerwonego, u młodych owocników miękki, później włóknisty i twardy Miąższ– delikatny i soczysty, po przekrojeniu błękitnieje, podczas suszenia czerwienieje Pory– duże, złocisto-żółte, później brązowo-żółte Zapach– owocowy Wysyp zarodników– oliwkowo-brązowe, zarodniki są eliptyczne, wrzecionowate, drobno rowkowane wzdłużnie Zastosowanie– jadalny, bardzo smaczny
NA GRZYBY - Czubajka kania.jpg
Kapelusz : średnica 10-35cm , u młodych owocników kulist ...
Kapelusz : średnica 10-35cm , u młodych owocników kulisty, jajowaty, potem wypukły, u dojrzałych płaski z garbkiem na szczycie, parasolowaty . Młody brązowy, później jasnobrązowy, płowy, szarobrązowy, kremowy, białawy, garbek gładki, ciemnobrązowy, brzeg białawy, włókienkowaty powierzchnia sucha, popękana, pokryta brązowymi, grubymi, odstającymi, dachówkowatymi łuskami, pomiędzy którymi prześwituje jaśniejsza skórka. Blaszki : białe, białawe, kremowe, wolne, gęste Trzon: Wysokość 15-50 cm, grubość 1-2,5 cm barwy kapelusza, z ciemniejszymi łuskami tworzącymi zygzakowaty deseń na jaśniejszym tle ,wysmukły, cylindryczny, bulwiasta podstawa grubości około 5 cm. Kremowy, podwójny, nie przyrośnięty, ruchomy pierścień, początkowo wewnątrz gąbczasty, później pusty, łatwo odłamuje się od kapelusza. Miąższ: Biały, niezmienny. W kapeluszu miękki, gąbczasty. W trzonie łykowaty, włóknisty, zdrewniały. Rzadko zasiedlany przez owady. Smak orzechowy, zapach: miły grzybowy. Wysyp zarodników: Biały Występowanie : Od czerwca do listopada, saprofityczny, w świetlistych lasach różnych typów, na skraju lasu, przy drogach leśnych, w zaroślach, na wrzosowiskach, zrębach, polanach, w parkach, na łąkach i pastwiskach najczęściej pojedynczo lub po kilka sztuk , dość pospolity. Uwagi: Smaczny grzyb jadalny, do spożycia nadają się tylko kapelusze, szczególnie nadaje się do smażenia (panierowane jak kotlety) . Ostrzeżenie: powszechnie znany, a mimo to bywa mylony ze śmiertelnie trującymi: muchomorem zielonawym (sromotnikowym) oraz muchomorem plamistym. Bywa często mylony z czubajką czerwieniejąca która powoduje też zatrucia.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności