Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

zupacebulowa.jpg

ZUPY - zupacebulowa.jpg
Download: zupacebulowa.jpg

129 KB

(780px x 500px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

obrazek

obrazek

Zupy są niczym preludium do symfonii - stanowią doskonały wstęp do dania głównego.

obrazek

Zupy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych rodzajów potraw. Najpopularniejsze są w Europie (jak wynika z tegorocznego raportu Pulsu Biznesu, Polacy spożywają największą ilość zup na świecie - około 3,8 mld litrów rocznie), ale i w innych częściach naszego globu możemy spróbować wielu ich apetycznych wariantów.

obrazek

Zupy są jednym z podstawowych dań obiadowych i zajmują bardzo ważne miejsce w codziennych posiłkach. Są bardzo zdrowym, pożywnym i popularnym posiłkiem. Przygotowanie zup zwykle nie wymaga dużo czasu, a może sprawić wiele przyjemności. Wartość odżywcza, smak i konsystencja zup powinny harmonizować z innymi daniami. W zależności od podstawowego składnika mogą być zupy: mleczne, na wywarze z mięsa i warzyw, gęste lub rzadkie, zawierające dodatki takie jak: mięso, ryby, drób i warzywa, lub wreszcie zupy lekkie i esencjonalne.

obrazek

Już w epoce kamiennej, jak potwierdzają archeologiczne znaleziska, jadano pierwsze zupy ze zbóż. W pałacu cesarskim w Chinach rozsmakowano się w zupach rybnych i z wkładką mięsną. Dzisiaj jedzenie zupy i dań jednogarnkowych jest trendy i święci swój triumf. Na co dzień zajadamy zaledwie kilkanaście rodzajów zup, natomiast na świecie doliczono się prawie tysiąca wariacji tego kulinarnego fenomenu. Znają je wszystkie kuchnie świata. Hans Christian Andersen twierdził, że tylko poeta potrafi ugotować prawdziwą zupę. Dlaczego? Bo gdy się jest poetą, to się potrafi ugotować zupę nawet z patyka – twierdził słynny bajkopisarz. To prawda: najlepsze zupy udają się na kilku bardzo prostych składnikach. Im mniej, tym smaczniej. Historia sztuki kulinarnej zna wiele przypadków takich zup. Dwie słynne zupy powstały z biedy. W Chinach taką zupę ugotował Tang. Wrzucił do kociołka kawałek marchewki, sera i ostatnie dwie cebule. Rozpalił ogień za murami Zakazanego Miasta. Zapach potrawy dotarł do cesarza. Rozkazał, żeby znaleziono źródło boskiego zapachu. Od tamtej pory zupa biednego Tanga znalazła się w jadłospisie cesarskim. A tak było z zupą pavese, której historia sięga XVI wieku, kiedy król Franciszek I walczył z cesarzem hiszpańskim Karolem V. Podczas wojennych działań głodny król Franciszek zajrzał do biednej chaty i poprosił o miskę jedzenia. Gospodyni miała w domu rosół, chleb sprzed tygodnia, jajko i kawałek suszonego sera. Podsmażyła grzanki, wsypała do filiżanki, zalała bulionem, wbiła żółtko i posypała startym serem. Królowi zupa tak posmakowała, że wprowadził ją do dworskiego menu.

obrazek

W talerzach podaje się przede wszystkim zupy podprawione oraz zupy z dodatkami, takie jak: rosół z makaronem, bulion z kołdunami, barszcz z uszkami, kura w rosole. Przy serwowaniu kury w rosole, układa się pełny komplet sztućców, tj. widelec, nóż i łyżkę, a talerz z zupą musi być ustawiony na talerzu płaskim, należy również pamiętać o podaniu dodatkowego talerzyka na odpadki. Do niektórych zup, takich jak żurek, kapuśniak, barszcz zabielany, podaje się oddzielnie ziemniaki lub puree na talerzyku, który ustawia się z prawej strony talerza nad łyżką. Zupy chłodnik mogą być podawane w talerzach głębokich. Zupy czyste, takie jak barszcz, bulion, oraz niektóre chłodniki podaje się w bulionówkach o dwóch uszkach. Dodatki występujące przy tego rodzaju zupach podaje się zawsze oddzielnie. Bulionówkę stawia się na talerzu, który należy wyłożyć serwetką papierową. Łyżkę deserową zawsze kładzie się z prawej strony. Przygotowaną bulionówkę wraz z zupą ustawia się tak, by uszka były ustawione równolegle do krawędzi stołu.

obrazek

Jako dodatki do zup czystych podaje się paszteciki, diablotki oraz żółtka. Diablotki i paszteciki układa się na oddzielnym talerzu i ustawia się z lewej strony bulionówki, natomiast jeżeli podaje się dodatkowo widelczyk, to należy dodatki wraz z nim ustawić z prawej strony. Żółtka podaje się w kieliszku do jajka, zawsze z lewej strony.

obrazek

Zupy kremy, jak również zupy czyste mocne typu consomme (mocny rosół) z dodatkiem pokrojonego mięsa, podprawione żółtkiem podaje się w specjalnych filiżankach porcelanowych z jednym uszkiem. Filiżanki ustawia się na talerzach wyłożonych serwetkami papierowymi wraz z łyżeczkami deserowymi, które układa się z prawej strony na talerzykach. Uszko filiżanki powinno być zwrócone w lewą stronę jedzącego. Groszek ptysiowy (tj. profitrolki) do kremów podaje się w ostatniej chwili w celu zachowania ich świeżości i kruchości. Można też wsypać ten dodatek przy stole po ustawieniu filiżanek lub na stoliku pomocniczym.

obrazek

Zupy specjalne, takie jak: zupa z przepiórczych jaj, z żółwia, z wieloryba, itp., podaje się w małych porcelanowych filiżankach wraz z łyżeczką do mokki. Filiżankę stawia się na małym talerzyku bez serwetki wraz z łyżeczką z prawej strony. Tak przygotowaną filiżankę podaje się (z prawej strony) uszkiem zwróconym również w prawą stronę. Do tych zup podaje się dodatki takie jak: szparagi, grysik, bardzo drobne kluseczki, paski mięsa, szpik, przepiórcze jaja itd. Najbardziej wykwintnym sposobem jest podawanie zup w platerowych kubkach, które stawia się na małych talerzach uszkami skierowanymi w lewą stronę. Z prawej strony należy ułożyć łyżkę deserową. W kubkach tych podaje się przede wszystkim zupy podprawione śmietaną i żółtkiem, zupy jarzynowe-kremy oraz chłodniki. Bulionówek, filiżanek oraz platerowych kubków z zupą nie należy przenosić bezpośrednio w ręku, lecz zawsze na tacy. Bardzo często zupę jarzynową przygotowana na francuski bądź włoski sposób podaje się w specjalnym garnku (nelsonka) w którym została przygotowana. Zupa ta jest duszona, posypana serem-parmezanem i zapiekana. Kelner ustawia nelsonkę z zupą na tacce wraz z łyżką wazową. Przed podaniem stawia się przed gościem podgrzany talerz głęboki i łyżkę.

obrazek

Zupa ma postać płynnego wywaru powstałego poprzez gotowanie w wodzie składników takich jak mięso i warzywa. Dzięki procesowi gotowania składniki te przechodzą do wywaru i stają się w ten sposób łatwiej strawne dla człowieka. Dzięki temu właśnie zupy są daniem wyjątkowo wartościowym i odżywczym, a przy tym zazwyczaj lekkostrawnym. Liczne zalety zup zadecydowały o ich dużej popularności na całym świecie. Ten rodzaj potraw został wynaleziony wiele tysięcy lat temu, na długo przed tym, zanim stworzono naczynia ceramiczne, które znacznie ułatwiły gotowanie zup. Jedną z ciekawszych informacji z historii zup jest fakt, że ich wielbicielem był m.in. smakosz Ludwik XIV. Miłośnikami zup są m. in. Czesi. W ich kuchni znaleźć można wiele przepisów na pyszne, gęste i sycące zupy, np. ziemniaczaną, cebulową czy czosnkową. Popularna jest także gęsta zupa z mięsem podobna do gulaszu, podawana w wydrążonym bochenku chleba. Na uroczyste okazje, podobnie jak w Polsce, często podaje się rosół wołowy z małymi kluseczkami.

obrazek

Francuzi są również miłośnikami zup o niezwykłych smakach. Ich popisowym daniem jest zupa cebulowa, serwowana z grzankami posypanymi serem żółtym. Wykwintną francuską zupą jest także bouillabaisse, przygotowywane z ryb i owoców morza.

obrazek

Na Węgrzech do wielu potraw dodaje się paprykę. Jest ona składnikiem m. in. węgierskiej zupy paprykowej, ostrego dania przygotowywanego na bazie wieprzowiny. Znaną węgierską zupą jest także zupa gulaszowa.

obrazek

Kuchnia rosyjska obfituje w sycące ale smaczne dania, doskonałe na zimę. Jednym z nich jest zupa mięsna o nazwie soljanka. Ponadto w kuchni tego narodu można znaleźć wiele innych, gęstych i sycących zup, np. ucha. Za naszą wschodnią granicą popularne są także zupy na słodko, takie jak np. zupa migdałowa.

obrazek

Australia nie ma w swojej kuchni zbyt wielu zup. Australijczycy zajadają się zupą z ryżem z cukinii. Przyrządza się ją na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego. Może ona być podawana z całymi kawałkami cukinii lub jako zupa-krem.

obrazek

Chińczycy mają w swojej kuchni m.in. zupę podobną do polskiego rosołu. Przyrządza się ją na bazie bulionu drobiowego z grzybami mung i pędami bambusa, a podaje z makaronem sojowym. Chińskie zupy zyskują niezwykły smak dzięki egzotycznym przyprawom takim jak imbir, sos sojowy czy specjalne mieszanki ziołowe.

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ZUPY - rosyjska-okroszka.jpg
Kierunek wschód, czyli tradycyjna okroszka Ten chłodn ...
Kierunek wschód, czyli tradycyjna okroszka Ten chłodnik to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Przyrządzany jest na bazie kwasu chlebowego, z dodatkiem mięsa, ogórków i ugotowanych na twardo jaj. Zupa podawana jest na zimno ze śmietaną. Często jej smak wzbogacany jest szynką lub kiełbasą pokrojoną w kostkę. Okroszka znakomicie sprawdzi się w upalne dni zaspokoi nasz głód i orzeźwi.
ZUPY - Zupy z miesem.jpg
Zupa – potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstające ...
Zupa – potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników. W tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu. Podczas gotowania warzyw, owoców, mięs i kości uwalnia się znaczna ilość zawartych w nich składników. Bez takiego przygotowania niektóre z nich nie zostałyby wchłonięte przez układ pokarmowy człowieka i dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki. Przygotowanie zup zazwyczaj wymaga użycia żaroodpornego naczynia. Zwykle jest to garnek lub kociołek umieszczony nad ogniem lub grzejnikiem elektrycznym. Wiele zup nie wymaga jednak gotowania, czasem przyrządzenie zupy wymaga tylko wymieszania ugotowanych bądź surowych składników. Przykłady takich zup to chłodnik czy gazpacho. Wyjątkiem wśród zup jest wodzionka, gdyż nie jest wywarem. Miano zupy zawdzięcza jedynie swojej tradycji i popularności na Śląsku. Istnieje hipoteza, według której pierwszy raz zupę ugotowali neandertalczycy. Wskazuje na to odnalezienie szkieletu praczłowieka z tego gatunku, który wiele lat przed śmiercią stracił wszystkie zęby i nie umarł z głodu. Ludzie pierwotni wykorzystywali do gotowania zupy dołek wykopany w ziemi. Wykładali go skórą zwierzęcą i wlewali do wnętrza wodę oraz dodawali składniki. Potem umieszczali w środku rozgrzane przez ogień kamienie. Wynalezienie zupy było ważnym przełomem technologicznym, ponieważ można było ugotować ją z gorszej jakości produktów. Potrawę tę można było przyrządzić w oparciu o bardzo twarde ziarna (fasola) lub mniej wartościowe części ciał zwierząt (kości). Dopiero 5000 lat p.n.e. rzemieślnicy opanowali technologię produkcji naczyń ceramicznych, mogących nadawać się do gotowania zupy. Najstarsze tego typu artefakty odnaleziono na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Od tego czasu proces gotowania zup niewiele się zmieniał aż do końca XIX stulecia. W roku 1897 chemik Dr. John T. Dorrance opracował technologię produkcji zupy skondensowanej. Dzięki temu pomysłowi zmniejszono objętość potrawy, co pozwoliło na wytworzenie puszek nadających się do handlu. Racje żywnościowe tego typu okazały się bardzo przydatne dla turystów i żołnierzy. W wieku XX powstała technologia zup w proszku.
ZUPY - Syczuański hot-pot.jpg
Syczuański hot – pot to wyjątkowo ostra zupa, wywodząca ...
Syczuański hot – pot to wyjątkowo ostra zupa, wywodząca się z północnej części Chin, z prowincji Syczuan, gdzie podgrzewane kociołki stały się pretekstem do wspólnego biesiadowania. Zupa hot – pot, po chińsku huo guo, wywodzi się z północnej części Chin, z prowincji Syczuan. Prowincja ta znajduje się w zachodniej część kraju, obejmuje historyczne terytorium Tybetu. Znajdują się tam trzy duże rzeki, największa i najbardziej znana to Jangcy. Prowincja Syczuan umiejscowiona jest w samym sercu Chin, a jej obszar liczy pięćset sześćdziesiąt pięć tysięcy kilometrów kwadratowych, zaliczana jest do średnich, chińskich prowincji. Po zachodniej stronie wznoszą się potężne góry Himalaje, na północy Ching-ling, a od południa górzysty region Yunnan. Przepiękne, niebiesko – zielone jeziora, liczne wodospady, góry rezerwatu Jiuzhaigou, a także wykuty w nadrzecznym klifie, siedemdziesięciometrowy posąg Buddy, zapierają dech w piersiach. Historia hot - pota Historia syczuańskiego hot - pota nierozerwalnie związana jest z historią tego obszaru. W 1958 roku chiński przywódca - Mao zakazał przygotowywania posiłków w domach, a wszystkie metalowe przybory kuchenne nakazał przetopić na stal. Wiązało się to z zamierzeniem zbudowania potęgi Komunistycznych Chin na stali. Wycięto wówczas ogromne obszary leśne, a przy piecach zatrudniano każdą parę rąk. Trudna sytuacja ekonomiczna obszaru powodowała, zarówno brak środków jak i czasu na przyrządzanie posiłków. Bardzo powszechne stały się wówczas kantyny. Wielki głód, a także Rewolucja kulturalna dały początek pojawienia się kociołków, wypełnionych wszystkim tym, co akurat było dostępne. Dało to początek nowej potrawie, która na przestrzeni lat ewoluowała, a bez której podróż po dzisiejszych Chinach byłaby nie pełna. Zupa podawana jest w każdym miejscu tego regionu, na każdym straganie i w każdej restauracji. Ostra zupa Hot - Pot Hot – pot jest rodzajem wrzącej, bardzo ostrej zupy. Do wywaru przygotowywanego z kości wołowych, wieprzowych lub drobiowych wrzuca się wszystko: warzywa, grzyby, ryby, różnego rodzaju owoce morza, wszelakie mięso. W prowincji Syczuan warzywny wywar sowicie przyprawiany jest chili, a na górze pokrywa go gruba warstwa ostrego tłuszczu, całość doprawiona jest pieprzem syczuańskim. Wszystkie potrzebne składniki nadziane są na drewniane patyczki, które następnie wrzuca się do gotującej zupy, aby po ugotowaniu wyjąć je i zanurzyć w miseczce wypełnionej oliwą z orzeszków ziemnych, z czosnkiem i ziołami. Wszystko jest naprawdę bardzo ostre, smak papryczki chili łagodzi lekko słodkawe piwo z beczki lub butelki. Obok każdego stolika znajduje się puste wiaderko, do którego wrzuca się po zjedzonym posiłku – patyczki. Całe biesiadowanie odbywa się przy specjalnym stole, który ma wpuszczoną, okrągłą miskę, podgrzewaną od spodu, w której wrze, w ogromnym kociołku zupa hot – pot.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności