Fresh-olive-mix.jpg
-
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Chleb Borodinsky -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Najdziwniejsze bożonarodzeniowe przekąski -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Pumpernickel (pumpernikiel) -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczna Symbolika -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Ulubione drinki znanych postaci -
Wianek w polskiej tradycji -
Yana Movchan -
Żurek
Drzewo oliwkowe rodzi jeden z najstarszych owoców świata. W dodatku może rosnąć nawet kilkaset lat, nie potrzebując do tego żyznej czy bogatej w składniki odżywcze gleby. Świetnie spisuje się na podłożu skalistym. Co ciekawe, w zależności od pogody, oliwki można zbierać od października przez całą zimę, aż do wczesnej wiosny. Należy podkreślić, że większość światowej produkcji oliwek przypada na kraje śródziemnomorskie, przy czym oliwa pochodzi najczęściej z Włoch i Hiszpanii. Dobrze rozwiniętą produkcję mają też Meksyk i Kalifornia. Oliwki wykorzystywane są głównie do produkcji oliwy. Poza tym dekoruje się nimi pizze, kanapki i grzanki.
Są ważnym składnikiem sałatki z serem feta, nicejskiej i greckiej. W niektórych kuchniach świata są duszone w gulaszu, zapiekane w pieczywie lub podawane z drobiem.
Można też zrobić puree oliwkowe, warzywne zapiekanki lub sosy na bazie pomidorów. Oliwki są doskonałym dodatkiem do makaronów i pasty tapenade.
Warto pamiętać, że oliwki marynowane w solance, można zalać odrobiną oliwy. Doda im to smaku i aromatu. Świetnie komponują się z marynatami z wykorzystaniem skórki cytryny, zmiażdżonego czosnku, strączków papryki i suszonego oregano. Łączą się również z kolendrą, ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem z anchois i czosnkiem.
Ponadto mają właściwości lecznicze. Z przeprowadzonych doświadczeń wynika, że liście drzewa oliwkowego pomagają obniżyć ciśnienie krwi, poprawiają też funkcjonowanie układu krążenia. Wykazują też zdolności moczopędne, pozwalają obniżyć poziom cukru we krwi oraz odporność tkanek na insulinę. Paradoksalnie olej z oliwki poprawia balans tłuszczów we krwi. Przy zmieszaniu z łyżeczką soku z cytryny może być pomocny w leczeniu kamieni żółciowych. Z badań wynik również, że oliwa z oliwek opóźnia proces starzenia się oraz zapobiega chorobom nowotworowym (przede wszystkim powstrzymuje powstawanie raka jelita grubego, prostaty i piersi). Dzieje się tak najprawdopodobniej za przyczyną oleoropiny, oleasterolu, leiny oraz witaminy E i polifenolu. W dodatku oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone kwasy oleinowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 6.
Warto pamiętać także, że oliwki mają oprócz walorów kulinarnych, także niesamowity wpływ na nasze zdrowie i urodę. Oliwki są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E, związki mineralne - przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Jednocześnie są lekko strawne. Wśród grupy produktów działających przeciwbólowo, a zwłaszcza przeciwmigrenowo, znajdują się oliwki zielone (obok ostryg, homarów, otrąb pszennych). Są bogate w miedź, pierwiastek, który wydaje się mieć korzystne działanie w zmniejszaniu wszelkich bólów. Oliwki to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych powodujących obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL). Ze względu na swoje właściwości są często wykorzystywane także w branży kosmetycznej. Spożywanie 7 oliwek dziennie (25g) zwiększa długowieczność. Ilość tę można zwiększać w miarę rosnącego zapotrzebowania na energię, np. w przypadku sportowców, lub zmniejszać w przypadku nadwagi i nadciśnienia.