Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Dynie.jpg

Dynia - Dynie.jpg
Download: Dynie.jpg

0,71 MB

(1000px x 669px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Dynia to warzywo o imponującym kształcie, rozmiarze i barwie. Jednak warto wiedzieć, że oprócz walorów estetycznych, posiada jeszcze liczne wartości odżywcze. Jadalny jest zarówno miąższ owocu jak i pestki. Od kilku lat nie słabnie popularność dyni. Jest to efekt pracy dietetyków, którzy docenili to warzywo z punktu widzenia zdrowotnego. Moment zbiorów dyni przypada na jesień – najbardziej kolorową porę roku. Botanicy rozróżniają blisko 800 gatunków dyni, jednak tylko dwa znalazły zastosowanie w kuchni. Należą tu dynia olbrzymia (Cucurbita maxima) oraz dynia zwyczajna (Cucurbita pepo). Pierwsza z nich uprawiana jest już od 9 tysięcy lat i pochodzi z północnej części Ameryki Południowej (Peru, Argentyna, Boliwia). Drugą, wywodzącą się z Meksyku i Ameryki Środkowej, jada się od 7 tysięcy lat. W Europie dynia rozpowszechniła się w XVI wieku, ale już Pliniusz wspomina o tym, że na stołach biesiadnych pojawiało się danie z dyni zanurzonej w złocistym miodzie. W Polsce poznano to warzywo na przełomie XVII i XVIII wieku. Od kilku lat uprawia się u nas dynię makaronową - popularną na Zachodzie. Jej nazwa pochodzi stąd, że po ugotowaniu miąższ owocu rozdziela się na pasma przypominające makaron.

obrazek

Owoc dyni olbrzymiej może osiągnąć wagę 50-60 kg, jego miąższ ma kolor żółtopomarańczowy. Owoc dyni zwyczajnej, częściej uprawianej, jest mniejszy, waży 8-10 kg. Jej miąższ ma barwę intensywnie pomarańczową oraz delikatniejszy i słodszy smak. Wśród odmian dyni spotyka się niekiedy okazy o skórce szaroniebieskiej, żółtej, zielonej w jasne paski lub ciemnozielonej, gładkiej bądź rowkowanej. Są również małe owoce, uprawiane dla ozdoby. Dynia jest zasobna w wiele cennych składników mineralnych, m.in. potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Miąższ dyni zawiera szczególnie dużo ma prowitaminy A (beta-karoten - przeciwutleniacz zapobiegający powstawaniu chorób nowotworowych), E oraz witamin B1 i B2. Zawiera też witaminy C i PP, kwas foliowy i pantotenowy, a także błonnik i pektyny. 100 g dyni dostarcza od 15 do 28 kcal. Kaloryczność dyni zmienia się w zależnie od warunków klimatyczno-hodowlanych, w których dojrzewał owoc. Znajdujące się w dyni witaminy korzystnie wpływają na wzrok, pracę serca i układu trawiennego. Regulują przemianę materii, wykazują działanie odtruwające i odwadniające. Najwięcej prowitaminy A, witaminy C oraz cukrów zawierają owoce w pełni dojrzałe. Nawet po dwóch miesiącach przechowywania ilość cukrów, prowitaminy A i witaminy C nie ulega zmianie. Po tym okresie ilość tych witamin i cukrów powoli maleje. Dynia dobrze się przechowuje w chłodnym, przewiewnym i suchym pomieszczeniu.

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dynia - Dynia zwyczajna.jpg
Spośród blisko 800 gatunków dyni tylko dwa znalazły zast ...
Spośród blisko 800 gatunków dyni tylko dwa znalazły zastosowanie w kuchni - dynia olbrzymia oraz dynia zwyczajna. Pierwsza z nich uprawiana jest już od 9 tysięcy lat i pochodzi z północnej części Ameryki Południowej. Drugą, wywodzącą się z Meksyku i Ameryki Środkowej, jada się od 7 tysięcy lat. W Europie dynia rozpowszechniła się w XVI wieku. W Polsce poznano to warzywo na przełomie XVII i XVIII wieku. Owoc dyni olbrzymiej może osiągnąć wagę 50-60 kg, jego miąższ ma kolor żółtopomarańczowy. Owoc dyni zwyczajnej, częściej uprawianej, jest mniejszy, waży 8-10 kg. Jej miąższ ma barwę intensywnie pomarańczową oraz delikatniejszy i słodszy smak. Wśród odmian dyni spotyka się niekiedy okazy o skórce szaroniebieskiej, żółtej, zielonej w jasne paski lub ciemnozielonej, gładkiej bądź rowkowanej. Są również małe owoce, uprawiane dla ozdoby.
Dynia - Pestki dyni to skarb.jpg
Pestki dyni to prawdziwa bomba mikroelementowa. Zawieraj ...
Pestki dyni to prawdziwa bomba mikroelementowa. Zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, żywice, aminokwasy (alanina, glicyna, kwas glutaminowy), fitosterole. Fitosterole należą do złożonych substancji chemicznych, którym udowodniono profilaktyczne działanie w zapobieganiu schorzeniom prostaty. O pestkach dyni nie powinny zapominać osoby walczące z trądzikiem czy wypadaniem włosów. Przysmak ten wpływa także na procesy przemiany materii, a to ze względu na obecność lecytyny, która także bierze udział w syntezie przekaźników bodźców nerwowych. Wpływa w ten sposób na czynność mózgu i układu nerwowego. Pestki dyni mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu oraz profilaktyce stanów zapalnych skóry i błon śluzowych, łuszczeniu naskórka, wypadaniu włosów oraz w profilaktyce przeciw miażdżycowej. Pestki dyni stosuje się również jako lek przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego (tasiemce i glisty ludzkie). Pestki dyni można jadać zaraz po wydrążeniu z owocu lub po wysuszeniu. Świeże i prażone pestki świetnie nadają się jako smakowy dodatek do potraw. Są dość kaloryczne, trzeba z ich spożyciem uważać, ale wysuszone i przechowywane w suchym i ciemnym miejscu zapewnią nam zdrowie na cały zimowy sezon.
Dynia - Olej z pestek.jpg
Olej z pestek dyni jest cennym składnikiem pokarmowym, w ...
Olej z pestek dyni jest cennym składnikiem pokarmowym, wspomagającym proces odchudzania. Tłoczony na zimno, oprócz mnóstwa witamin i minerałów, zawiera fitosterole, substancje, obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki, oraz zapobiegające odkładaniu się złogów cholesterolowych. Wskazany mężczyznom z problemami miażdżycy oraz wysokim poziomem cholesterolu. Substancje zawarte w oleju z pestek dyni są również niezbędne do budowy błon komórkowych i prawidłowej regeneracji komórek oraz podnoszą odporność organizmu.
Dynia - Dobra dla wzroku i samopoczucia.jpg
Znajdujące się w dyni witaminy korzystnie wpływają na wz ...
Znajdujące się w dyni witaminy korzystnie wpływają na wzrok, pracę serca i układu trawiennego. Regulują przemianę materii, wykazują działanie odtruwające i odwadniające. Najwięcej prowitaminy A, witaminy C oraz cukrów zawierają owoce w pełni dojrzałe. Nawet po dwóch miesiącach przechowywania ilość cukrów, prowitaminy A i witaminy C nie ulega zmianie. Po tym okresie ilość tych witamin i cukrów powoli maleje. Zawarte w dyni karotenoidy i przeciwutleniacze odmładzają ciało, wspomagają walkę z rakiem i poprawiają samopoczucie.
Dynia - Na wiele sposobów.jpg
Dynia jest jednym z niewielu nam znanych źródeł witaminy ...
Dynia jest jednym z niewielu nam znanych źródeł witaminy T (B11), która pomaga zwalczać zaburzenia krzepnięcia krwi i pewne rodzaje niedokrwistości przez wytwarzanie i wspomaganie krzepnięcia płytek krwi. Warto więc jeść dyniowy miąższ z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Można dynię podawać w postaci zup, przecierów, dodatków do sałatek bądź z miąższu tworzyć smaczne pierogi, ciasta, racuchy, naleśniki I wszelakie przekąski. Dynia dobrze się przechowuje w chłodnym, przewiewnym i suchym pomieszczeniu.
Dynia - Kosmetyki z dyni.jpg
Dynię stosujemy też jako kosmetyk - przeważnie jako skła ...
Dynię stosujemy też jako kosmetyk - przeważnie jako składnik maseczek do twarzy. Witamina B1 chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym, B2 - wspomaga walkę ze stanami zapalnymi, PP - wspomoże odświeżanie i regenerację, E walczy z wolnymi rodnikami i działa odmładzająco. Zwykłe przecieranie twarzy kawałkami dyni poprawia jej nawilżenie, zamyka pory i usuwa tłuszcz z czoła i okolic nosa. Z kolei wyciśnięty sok z dyni działa tonizująco na każdy rodzaj cery. Na spierzchnięte usta pomoże smaczna maseczka wykonana ze zmiksowanego dyniowego miąższu i twarogu.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności