CHUNO.jpg
-
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Chleb Borodinsky -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Kawowe przepisy -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Przepisy -
Pumpernickel (pumpernikiel) -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Ulubione drinki znanych postaci -
Wianek w polskiej tradycji -
Yana Movchan -
Żurek
Kuchnia jest jednym z najistotniejszych elementów kultury i wskazówek na temat kraju, w którym się znajdujemy. I zapewne większość z nas zna makarony, pizzę, BBQ, tapas czy sushi i nie będzie miało większych problemów z ich skosztowaniem. Kuchnia ma jednak jeszcze inny wymiar. Dziwny, niezrozumiały i niemal zrośnięty z miejscową kulturą. A ta ukrywa dania, na widok których niejeden z nas by się wzdrygnął.
Barani mózg, spróbować można w Kirgistanie. Baranie oczy je się tylko na specjalne okazje, są one bowiem m.in. wyrazem szacunku, uczczenia nowej znajomości, a także zacieśnienia więzi.
Sycylia to jedno z czterech miejsc na ziemi, gdzie sperma ryby (lattume, po polsku mlecz) uznawana jest za przysmak. Lattume na Sycylii dodawane jest do sałatek lub makaronów. Można ją spożywać także w formie przystawki. Wcale nie należy do tanich i wśród miejscowych cieszy się rangą przysmaku. W formie w jakiej jest zaprawiana, jest po prostu niesamowicie słona.
Huitlacoche - to grzyb pasożytniczy rosnący na kukurydzy - nazywany również meksykańską truflą. Dodaje się go do wielu dań meksykańskich.
Oko tuńczyka - tego ciekawego przysmaku można skosztować podczas pobytu w Azji. Lubują się w nim Japończycy.
Pieczona tarantula jest przysmakiem kuchni khmerskiej. W Kambodży zajada się pieczone tarantule, tak jak na zachodzie kawior.
Kiviak jest tradycyjną potrawą grenlandzką. Nie wymaga wielkich przygotowań. Zabitego i oskubanego z piór ptaka o nazwie Alkia zakopuje się na kilka miesięcy w ziemi, a później można już zajadać sfermentowane mięso.