Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

czarnetrufleeq7.jpg

Trufle - czarnetrufleeq7.jpg
Download: czarnetrufleeq7.jpg

31 KB

(300px x 210px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Trufle fascynowały ludzi przez tysiące lat. Ich atrakcją jest uwodzący smak i aromat, którego nie da się zapomnieć. Smak i aromat komercjalnie zebranych trufli jest tak silny, że są one używane tylko jako przyprawy, a nie jako oddzielne dania. Truflom przypisywano nawet magiczne siły i właściwości. Zbierane są przynajmniej od 3600 lat. Rosną pod ziemią, są trudne do znalezienia i w związku(związku) z tym bardzo drogie. Co wiosnę, zbieracze trufli w Europie przeczesują lasy mając nadziejęe, że bardzo czułe nosy ich świń i psów doprowadzą ich do tego ukrytego skarbu. W 1994 roku funt czarnych trufli kosztował $350 do $500.

Wiele zwierząt może łatwo dostać się do opadłych jabłek, zjeść je i w ten sposób rozprzestrzenić ich pestki. Ponieważ trufle są pod ziemią, ich zarodniki rozprzestrzeniają się dzięki symbiozie z niektórymi zwierzętami. Wiewiórki i 'chipmunks' wykopują trufle w taki sam sposób, w jaki kradną cebulki kwiatów z ogrodów. Są one jedynymi dzikimi zwierzętami, które rozprzestrzeniają zarodniki trufli w Północnej Ameryce.
Trufle uzależnione są od symbiozy z drzewami (mikoryza), ponieważ grzyby te nie są w stanie produkować swojego własnego pokarmu. Strzępki grzybni pokrywają korzenie drzewa i pomagają im wchłaniać substancje mineralne. W zamian za to, drzewo dostarcza węglowodanów i innych pokarmów, które są produktami fotosyntezy.
Próby hodowli trufli są częste, ponieważ tak trudno znaleźć owocniki na siedliskach naturalnych . Przez ostatnie 90 lat produkcja trufli ciągle maleje z powodu niszczenia drzewostanów przez skażenie powietrza. W 1892 Francja wyprodukowała 1,000 ton trufli; obecnie roczny zbiór wynosi tylko 50-90 ton.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Synonimem kulinarnego luksusu są trufle. Jednak najdroższymi nie są te najpopularniejsze czarne, lecz białe trufle pochodzące z Lange - podregionu północno - zachodniego Piemontu. Za kilogram ekskluzywnego przysmaku trzeba zapłacić od 2 do 4 tysięcy euro, jednak największe okazy sprzedawane są za o wiele większe sumy na aukcjach.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Trufle - bialetruflexo7.jpg
Trufle biale ...
Trufle biale Są brzydkie, szaro-białe, rosną pod ziemią, a do ich szukania używane są świnie. Mimo tych wszystkich minusów osiągają astronomiczne kwoty. Mowa a trufli białej, najdroższym grzybie świata. Dwie białe trufle o łącznej masie około 1,5 kg zostały właśnie sprzedane na aukcji. Smakosze wycenili niepozorne grzyby z Toskanii na 330 tysięcy dolarów. Ich szczęśliwym właścicielem został Stanley Ho, zwany Królem Hazardu. Trufle stosuje się jako przyprawę do wykwintnych potraw w najlepszych restauracjach świata.
Trufle - trufle1ir1.jpg
Trufle mają kształt niewielkich, porowatych bryłek, o ko ...
Trufle mają kształt niewielkich, porowatych bryłek, o kolorze brunatnoszarym lub ziemistobrązowym. Słynne są z powodu walorów smakowych i zapachowych (wydzielają charakterystyczną, niezwykle ostrą woń). Od czasów rzymskich idzie za nimi fama, jakoby były afrodyzjakiem. Badacze tłumaczą zaś, że są bogate w proteiny i wzmacniają siły witalne. Są też słynne z racji wysokiej ceny. Najdroższe grzyby świata - trufle białe - występują tylko we Włoszech, głównie na północy (z tych ponoć najlepsze są te z Alby, gdzie otwarto nawet poświęcone truflom muzeum). Kosztują ok. 2-3 mln lirów za kilogram. Czarne - zbierane głównie w środkowej części włoskiego buta - od 200 do 800 tys. lirów. Białe są droższe nie tylko ze względu na lepszy smak i mocniejszy aromat - jest ich po prostu mniej i trudniej je znaleźć. W Polsce ostatnią truflę znaleziono przed wojną niedaleko Olsztyna, ale nie traćmy nadziei, można je znaleźć i dzisiaj w słoikach na sklepowych półkach. Te bajecznie drogie grzyby jako afrodyzjaki znane były już w średniowieczu. Zwykle przy poszukiwaniach trufli wykorzystuje się psy. Najlepsza jest podobno rasa logotto romagnolo. Odpowiednio wytresowane psy (czasami także świnie) dzięki swojemu węchowymi wskazują miejsca gdzie rosną grzyby. Najpierw trzeb zdjąć z ziemi wierzchnią warstwę mchu oraz rozkładających się liści i gałązek. Głębiej położoną glebę kopie się grabkami. Trufle rosną od połowy września do końca grudnia. Najlepiej zbierać je jesienią, w październiku. Ważne jest, by gleba była ciepła i wilgotna, dlatego zwykle zbiera się je kilka dni po ulewnych deszczach. Najlepiej zużyć je zaraz po zebraniu, ewentualnie po kilku dniach – przechowując w lodówce. Wtedy na pewno nie stracą swojego specyficznego aromatu i smaku. Konieczne jest jednak owinięcie każdej pojedynczej trufli w oddzielną papierową serwetkę i codzienne jej zmienianie. Najlepiej nie zostawiać trufli w lodowce, w której są inne produkty spożywcze. Zwłaszcza nabiał i jajka mogą przejść ich zapachem i aromatem. Trufle myje się przed użyciem pod zimnym strumieniem wody. Podaje się je zwykle surowe, pokrojone w plasterki zarówno na gorące jak i zimne dania.
Trufle - trufla_biala_1.jpg
Biala trufla piemoncka ...
Biala trufla piemoncka
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności