166b548be067ce60d80a42d9c6b3273a.jpg
-
Alan Lathwell -
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Juan Medina -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Najdziwniejsze bożonarodzeniowe przekąski -
Napoje -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Shirley Mischael-Morales -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczna Symbolika -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Yana Movchan -
Żurek
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/c2295ff51dfad4b792708b41e4fcc724d969d516?url=http%3a%2f%2ffood-in-japan.com%2fwp-content%2fuploads%2f2013%2f12%2f201312301_2.jpg)
Jest dość ekscentrycznym przysmakiem, głównie Japończyków. Nam kojarzy się zapewne z kolczastą, małą rybką, która w chwili zagrożenia nadyma się tworząc tym samym kulkę z ogromną ilością kolców. Należy podkreślić, że ryba ta musi być przyrządzana przez wprawionego kucharza, gdyż niektóre jej części nie nadają się do jedzenia, a ich spożycie może być zagrożeniem dla życia człowieka. Nie odstrasza to jednak amatorów nowinek kulinarnych i ryby Fugu możemy spróbować między innymi w Japonii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Unia Europejska zakazała jej sprowadzania dla celów kulinarnych. Ceny w japńskich restauracjach za małą porcyjkę potrawy z rybą Fugu zaczynają się od około 300 zł. Warto spróbować?