Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Chleb przyjaźni Amiszów.jpg

Chleb przyjaźni Amiszów, chleb watykański, chlebek szczęścia - Chleb przyjaźni Amiszów.jpg
Download: Chleb przyjaźni Amiszów.jpg

54 KB

(608px x 422px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Folder zainspirowany książką Darien Gee "Herbaciarnia Madeline".

Chleb watykański, chlebek szczęścia, chleb przyjaźni Amiszów, ciasto Hermana – chleb ten jak widać ma wiele imion, pochodzący prawdopodobnie z obyczajowości Amiszów, wspólnoty religijnej, która żyje w zgodzie z naturą i Bogiem. W niemieckojęzycznej tradycji jest to właśnie ciasto Hermana (lub wprost Herman). Sam przepis powstał dawno temu, kiedy drożdże były produktem trudno dostępnym i nie było możliwości ich pozyskania. Wówczas gospodynie same je produkowały na tej samej zasadzie co zakwas chlebowy, z tym, że do tego chleba przypisywano pewną ideologię, która działała jako rodzaj kulinarnego „łańcuszka szczęścia”. Pozyskany zakwas, czyli dokarmiane ciasto przekazywano z rąk do rąk pomiędzy sąsiadami lub rodzinami, zaś z ostatniej cząstki zaczynu, pieczono swój chleb.

Cała procedura przygotowania trwała 10 dni. Zgodnie z przepisem, w odpowiednich odstępach czasu ciasto należy mieszać i dodawać potrzebnych składników („dokarmiać”). Na koniec przepis nakazuje podzielić całość na 4 części, jedną z nich użyć do upieczenia chlebka zaś pozostałe „rozdać dobrym ludziom” (sąsiadom).
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Chleb przyjaźni Amiszów, chleb watykański, chlebek szczęścia - Chlebek watykanski.jpg
Ogólne zasady co do hodowli Hermana mówią o dokarmianiu ...
Ogólne zasady co do hodowli Hermana mówią o dokarmianiu go co 5 dni (1 szklanka mąki, mleka i cukru) i pieczeniu raz na 10 dni. Ilość składników pomnażamy lub zmniejszamy, dostosowując do własnych potrzeb. Niektóre przepisy sugerują dodawanie połowy ilości cukru (czyli pół szklanki cukru na 1 szklankę mleka i 1 szklankę mąki). Herman dobrze znosi przechowywanie w lodówce (podobnie jak zakwas chlebowy), nawet dobrze się mrozi. Pamiętajmy jednak, że wtedy jest w stanie uśpienia i żywy staje się dopiero po ociepleniu (jak zakwas chlebowy). Do upieczenia ciasta z powyższego przepisu będziecie potrzebować 1 szklankę Hermana o poj. 200 ml (około 260 g).
Chleb przyjaźni Amiszów, chleb watykański, chlebek szczęścia - Rozczyn ciasta Hermana.jpg
Przygotowanie zaczynu Dzień I Aby rozpocząć przygo ...
Przygotowanie zaczynu Dzień I Aby rozpocząć przygotowanie tego ciasta powinno się otrzymać zakwas od zaprzyjaźnionej osoby. Jednak można samemu zapoczątkować proces przygotowania zaczynu. Do wielkiej szklanej misy wsypać 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki i wlać 1 szklankę mleka. Następnie dodać odrobinę drożdży (ok 1/3 łyżeczki). Ciasto wymieszać drewnianą łyżką (żadnych metali!) i odstawić nakryte ściereczką, nie zamknięte, na kolejne 10 dni. II,III dzień – zaczyn należy tylko wymieszać. IV dzień – Herman jest bardzo głodny, więc należy go dokarmić, dodając składniki z dnia I w tych samych proporcjach (1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka) – mieszamy i odstawiamy. V – VIII dzień – wymieszać dokładnie każdego dnia. IX dzień – Herman jest głodny. Zrób to samo co w dniu IV. Powstały zakwas podziel na 4 równe części. Trzy części oddaj przyjaciołom z kopią tej instrukcji, czwarta część zostaje z Tobą. Dzień X: Herman jest bardzo głodny! Wymieszaj go (powinniście otrzymać około 260 g Hermana) i dodaj do niego: 1 szklankę cukru (lub 1/3 szklanki, bo ciasto może być zbyt słodkie) 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 2 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 czubate łyżeczki cynamonu pół łyżeczki soli 2/3 szklanki oleju dodatki, dowolnie: 2 jabłka pokrojone w kosteczkę, orzechy, kandyzowane owoce, suszone wiśnie, rodzynki, lub żurawina 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, wówczas chleb należy przykryć ściereczką i dać mu czas na wyrośnięcie. Może to trwać nawet 12 h.) Wszystko zmiksować i dodać ulubione dodatki, wymieszać. Formę o średnicy 21 cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, posmarować roztopionym masłem i oprószyć cukrem demerara (brązowy cukier z trzciny cukrowej). Piec w temperaturze 190ºC przez 45 – 55 minut lub nawet dłużej (sprawdzając po 35 minutach), do tzw. suchego patyczka.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności