Angielka kawiorka.jpg
-
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Chleb Borodinsky -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Kawowe przepisy -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Przepisy -
Pumpernickel (pumpernikiel) -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Ulubione drinki znanych postaci -
Wianek w polskiej tradycji -
Yana Movchan -
Żurek
Veka (polski : bułka paryska lub bułka francuska ) to ciasto produkowane w Czechach, na Słowacji i w Polsce. Jest podobna do francuskiej bagietki, chociaż veka jest szersza, większa, puszystsza i ma gładszą powierzchnię. Wykonana jest z mąki pszennej. Jej waga to około 350 gramów.
Nazwy regionalne:
Kraków - weka
Łódź - angielka
Górny Śląsk - francuz
Województwo podkarpackie - bina
Poznań, Jelenia Góra - kawiorka
Kujawy - „baton” lub „bułka wyborowa”
Polska Centralna - gryzka
Częstochowa - linga
Veka jest również określana jako „bułka kielecka” i „bułka wrocławska”.