Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Idli Sambar.jpg

Azja - Idli Sambar.jpg
Download: Idli Sambar.jpg

39 KB

(591px x 447px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Paratha – to smaczniejsza odmiana chapati. Płaski chlebek indyjski zrobiony z ciemnej mąki pszennej, ciepłej wody i soli. Rozwałkowane placki smarowane są masłem i składane na pół. Tak złożone ciasto ponownie smaruje się masłem i rozwałkowuje, a następnie smaży na złoty kolor. Gotowa paratha powinna być pokryta z obu stron brązowymi plamkami i podawana natychmiast po usmażeniu. W Indiach paratha pieczona jest tylko z okazji świąt i uroczystości rodzinnych. Ze względu na rodzaj użytej mąki parathę charakteryzuje wysoka wartość odżywcza.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

obrazek

obrazek

Afganistan: naan, bolani;
Armenia: lawasz, matnakasz, lahmadżun, khachapuri;
Azerbejdżan: czurek, shirinchorek, tandir;
Bangladesz: luchi;
Chiny: baozi, mantou, zhimaqiu, bing, laobing, cong you bing;
Filipiny: pandesal;
Gruzja: chaczapuri, lobiani, shoti;
Indie: bhakri, bhatura, chapati, khakhra, pesarattu, jola daroti, baati, porotta, appam, puri, idli, dosa, papad, rumali roti, momo, samosa, kulcha, puranpoli;
Iran: barbari bread, sangok, sheermal, lawasz, noon khoshk;
Izrael: maca, chałka, bagel, hamantaszen;
Japonia: chleb ryżowy, mochi, manjū, anapan, okonomiyaki, taiyaki, melonpan, chleb z curry;
Kazachstan: lepioszka, boortsog, baursak, aknan, shelpek;
Pakistan: taftan;
Palestyna: chleb esseński, fatair, falafel, chobez, kmadz, khubz, markook, taboon;
Tajlandia: khanom buang;
Turcja: burek, böreği, simit, döner, kebab, lahmacun, bazlama;
Tybet: tsampa, balep korkun, sha bakle, tingmo, amdo bakle;
Wietnam: bán hmì, bánh xéo, sajgonki.

obrazek

obrazek

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Azja - dosa_.jpg
Najwspanialszym naleśnikiem indyjskiego południa, jest d ...
Najwspanialszym naleśnikiem indyjskiego południa, jest dosa, wielki naleśnik, smażony z ciasta wyrobionego z mieszanej mąki grochowej i ryżowej i pozostawionego na kilka godzin do fermentacji. To wersja podstawowa, bo są i dosy z mieszanej mąki ryżowej i semoliny a także z mąki pszennej, bo dosa przekroczyła granice stanów i tradycji kulinarnych. Można je jeść z masłem, piklami, rybą, warzywami, ćatnejami.
Azja - Idli-Sambhar.jpg
Z przewagą mąki grochowej nad ryżową robi się idli. To p ...
Z przewagą mąki grochowej nad ryżową robi się idli. To popularne danie śniadaniowe przygotowuje się nie w piecu, lecz na parze. Najlepiej smakują z sambarem, czymś w rodzaju pikantnej grochówki.
Azja - Idli Sambar.jpg
Paratha – to smaczniejsza odmiana chapati. Płaski chlebe ...
Paratha – to smaczniejsza odmiana chapati. Płaski chlebek indyjski zrobiony z ciemnej mąki pszennej, ciepłej wody i soli. Rozwałkowane placki smarowane są masłem i składane na pół. Tak złożone ciasto ponownie smaruje się masłem i rozwałkowuje, a następnie smaży na złoty kolor. Gotowa paratha powinna być pokryta z obu stron brązowymi plamkami i podawana natychmiast po usmażeniu. W Indiach paratha pieczona jest tylko z okazji świąt i uroczystości rodzinnych. Ze względu na rodzaj użytej mąki parathę charakteryzuje wysoka wartość odżywcza.
Azja - uttapam.jpg
Pieczywem blisko spokrewnionym z dosą są uttapam, grubsz ...
Pieczywem blisko spokrewnionym z dosą są uttapam, grubsze, pieczone z chilli, pomidorami i cebulą stanowią rodzaj indyjskiej pizzy.
Azja - papad.jpg
Na Południu Indii zajadają głównie ryż i prawie nie używ ...
Na Południu Indii zajadają głównie ryż i prawie nie używają mąki pszennej. Z prostej przyczyny – pszenicy tam się nie uprawia. Południowcy używają więc głównie mąki ryżowej albo grochowej. A to, co się z tej mąki robi, bardziej przypomina naleśniki niż chleb, choć pełni raczej funkcje chlebowe niż deserowe. Papady to takie indyjskie (południowo i nie tylko) krakersy wielkości sporego spodka, z mąki grochowej, suszone na słońcu. Z dużą ilością pieprzu i innych przypraw. Doskonałe do piwa! Vada to małe, wytrawne pączuszkach z mąki grochowej, albo z ziemniakami.
Azja - PLAIN NAAN.JPG
Podobnie jest z nanem – zrobił kulinarną karierę w całym ...
Podobnie jest z nanem – zrobił kulinarną karierę w całym interesującym nas rejonie i nawet podstępnie wdziera się na Południe.
Azja - roti Indyjski chleb powszedni.JPG
Indyjski chleb powszedni, można spotkać w całej Południo ...
Indyjski chleb powszedni, można spotkać w całej Południowej Azji, czyli w całych Indiach i jeszcze dalej. Roti jada się też w Bangladeszu, Pakistanie, Nepalu a nawet w Afganistanie, a na Malediwach mówi się na nie roszi. Oprócz chleba powszedniego każda okolica, stan, kraj i region Indii mają swoje własne specjalności chlebowe i mączane. W Maharastrze i Gudżaracie popularnym pieczywem jest bhakri, chleb twardy jak suchar, pieczony z pszenicy lub prosa i chętnie zabierany przez chłopów do pracy w polu w charakterze drugiego śniadania. Spuścizną po epoce Wielkich Mogołów jest gakhar, bardzo kaloryczna postać chleba, do którego ciasto wyrabia się nie z wodą a z olejem, a po wyjęciu z pieca polewa się całość topionym ghee.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności