Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

tabouna.jpg

Afryka - tabouna.jpg
Download: tabouna.jpg

83 KB

(720px x 448px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Tabouna - tradycyjny tunezyjski gliniany piec w kształcie komina służący do wypieku chleba o tej samej nazwie. Chleb ten wyrabiany jest z mąki i wody do postaci cienkich placków, które następnie przyklejane są do wewnętrznej ścianki pieca. Kobiety wkładają ciasto ręką przez otwór wylotowy pieca, wcześniej zamaczając ją w wodzie, aby uniknąć poparzenia. Chleb jest gotowy, gdy samoczynnie odpadnie od ścianki i wpadnie do paleniska.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

obrazek

Dżibuti: lahoh;

Egipt: shoarma, pita, kanafa, a’aishbaladi, a’aishmerahrad;

Etiopia: injera, himbasa;

Maroko: msemmen;

Tunezja: khobz mbesses, tabouna, brik au thon.

obrazek

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Afryka - Lahooh_Sanaani.jpg
Lahoh – gąbczasty placek chlebowy pochodzący z Dżibuti, ...
Lahoh – gąbczasty placek chlebowy pochodzący z Dżibuti, Somalii i Jemenu. Jest również popularne w Izraelu, gdzie przybyło za sprawą jemeńskich Żydów, którzy tam wyemigrowali. W Jemenie jest często sprzedawane na ulicy przez handlarzy obwoźnych.
Afryka - aaishbaladi.jpg
A'aish baladi to okrągły i płaski chleb wielkości talerz ...
A'aish baladi to okrągły i płaski chleb wielkości talerza, dla jednych dość niewyszukany w smaku a dla innych pyszny, doskonały do napełniania i nadziewania. A'aish fransawi - chleb francuski, podobny do europejskich bułek
Afryka - pita Egipt.jpg
Shammy - chleb nieco podobny do pity Shoarma - chleb ...
Shammy - chleb nieco podobny do pity Shoarma - chlebek nadziewany skrawkami marynowanej jagnięciny i sałatą, polany sosem sezamowym
Afryka - Indżera injera.jpg
Indżera (injera) – rodzaj płaskiego pieczywa na zakwasie ...
Indżera (injera) – rodzaj płaskiego pieczywa na zakwasie chlebowym, narodowego dania w Etiopii i Erytrei. Indżera ma formę wilgotnych, cienkich naleśników, z jednej strony gładkich a z drugiej porowatych, o lekko gąbczastej teksturze, zwykle o średnicy do 50 cm. Wypieka się ją z mąki miłki abisyńskej (teff), zboża będącego podstawową rośliną uprawną w Etiopii. Podobny wariant pieczywa jest spożywany w Somalii i Dżibuti (gdzie jest nazywane canjeero lub lahooh), podobnie jak w Jemenie (gdzie jest znane jako lahoh) oraz w Sudanie (gdzie jest znane jako kisra). Indżera powstaje z wypieku mąki zmieszanej z wodą, którą odstawia się najpierw na parę dni aby sfermentowała. Dlatego właśnie ciasto ma lekko kwaskowaty smak. Ciasto wylewa się później na blachę lub na płytę z czarnej gliny umieszczoną nad paleniskiem (mitad) albo umieszcza na specjalnym piekarniku elektrycznym (lefse griddle). Indżera - upieczone, zrolowane i pokrojone naleśniki, gotowe do podania jako pieczywo i zarazem jako "widelce". Indżerę podaje się o każdej porze dnia, jest podstawą śniadania, obiadu i kolacji. Je się ją z różnego rodzaju sosami. Mogą być jarskie (w Etiopii częste są ścisłe posty) z dodatkiem kawałków mięsa lub jajek. Indżerę spożywa się na zimno z różnymi gulaszami i sałatkami, w ten sposób, że odrywa się małe kawałki ze zrolowanego i pokrojonego pieczywa, posługując się wyłącznie prawą ręką i nabiera nimi potrawy do zjedzenia. Indżera jest również wykorzystywana jako wyścielenie dużego wspólnego talerza - tradycyjnie słomiany półmisek przypominającym kosz - na które są nakładane serwowane mięsne farsze i sałatki. Pieczywo nasiąka aromatami i sosami leżących na nim dań i jest na koniec również konsumowane. Dlatego indżera to jednocześnie pokarm, przyrząd do jedzenia i naczynie. Kiedy cały "obrus" z indżery znika z talerza posiłek jest skończony.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności