Szkocja.jpg
-
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Chleb Borodinsky -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Kawowe przepisy -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Przepisy -
Pumpernickel (pumpernikiel) -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Ulubione drinki znanych postaci -
Wianek w polskiej tradycji -
Yana Movchan -
Żurek
Śniadanie – posiłek spożywany w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych.
W Polsce śniadanie składa się najczęściej z ciepłego napoju (herbaty lub kawy), kanapek lub np. zupy mlecznej. Typowo poranną potrawą jest też jajecznica. W wyniku wzorowania się na kulturze zachodniej, zmieniają się także nawyki żywieniowe Polaków.
Śniadanie na Zachodzie to często porcja płatków zbożowych z mlekiem, do tego grzanki z dżemem, sok i kawa.
W restauracjach i hotelach zwykle ma się do wyboru śniadanie kontynentalne. Najczęściej składa się ze słodkiego rogalika albo grzanki, kawy i herbaty do wyboru oraz ewentualnie z dodatku dżemu, miodu, masła. Występuje także wersja rozszerzona tego typu śniadań. Wówczas spodziewać się można większej ilości pieczywa, wędlin, serów, jajek, a także dań gorących, np. parówek, bekonu czy jajecznicy.
Albo śniadanie angielskie (jajka na bekonie, kiełbaski, tost i dżem). Sniadanie angielskie jest sycące, ale jednocześnie bardzo tłuste, gdyż wiele jego składników jest smażonych. Podstawą takiego śniadania są jajka na bekonie. Do tego podaje się smażone wieprzowe kiełbaski, również smażone pomidory i pieczarki oraz grzanki i słodka fasola w sosie pomidorowym. Wśród dodatków mogą się też znaleźć wędliny, sery oraz ryby.
Mozna tez spotkac sniadanie amerykańskie. To również bardzo sycący posiłek. Składa się z kukurydzianych lub pszennych naleśników polanych syropem klonowym, zbożowych płatków śniadaniowych na mleku, a także pieczywa, wędlin, serów oraz smażonych na boczku jajek.
Śniadanie wiedeńskie – posiłek podawany w okresie międzywojennym oraz do lat 60. ubiegłego stulecia, w dobrych restauracjach i kawiarniach. Składało się na nie: biała kawa, dwie bułeczki kajzerki, masło oraz dwa jajka w szklance. Posiłek nie wywodzi się z tradycji kuchni austriackiej, a nazwa jedynie podkreślała jego elegancję. Jajka w szklance przygotowuje się w następujący sposób: na dno szklanki kładzie się niewielką ilość świeżego masła, następnie wbija się ostrożnie do szklanki dwa jajka tak, aby żółtko się nie rozlało. Tak przygotowaną szklankę zanurza się we wrzątku i gotuje aż do momentu, kiedy białko się zetnie. W tym momencie potrawa jest gotowa do podania. Śniadanie wiedeńskie jest podawane nadal w niektórych restauracjach i kawiarniach krakowskich. Do obowiązkowych jajek zazwyczaj serwowane są dodatkowo kiełbaski lub wędliny oraz dżem lub miód.
Pora spożywania śniadania jest uzależniona od stylu życia i obowiązków. Najczęściej jada się je krótko po przebudzeniu i przed wyjściem do pracy czy szkoły – więc w Polsce dość wcześnie rano (większość osób rozpoczyna pracę o 8. Tak wczesna pora śniadania spowodowała konieczność jedzenia w godzinach pracy tzw. "drugiego śniadania" ok. 10 rano – posiłek ten nie ma odpowiednika w innych kulturach.
W krajach zachodnich, gdzie pracę rozpoczyna się o 9.00, śniadanie jada się później, a ok. 12-13.00 spożywa się lunch. Śniadanie jest uważane przez dietetyków za posiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu – ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne. Chińskie przysłowie, na poparcie tej tezy, mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.