pierniczki__450_x_338_.jpg
-
Alan Lathwell -
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Juan Medina -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Najdziwniejsze bożonarodzeniowe przekąski -
Napoje -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Shirley Mischael-Morales -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczna Symbolika -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Yana Movchan -
Żurek
Zawsze były też śledzie w śmietanie serwowane z ziemniakami, pieczony lub smażony karp, a także śledzie w oleju, najczęściej rydzowym, bo to była regionalna specjalność.
"Rydz” (rydzyk, ryżyk, lennica, lnicznik, judra), to potoczna nazwa „lnianki” (łac. Camelina sativa L.) - jednej z najstarszych uprawnych roślin oleistych, blisko spokrewnionej z rzepakiem. Jest olej rydzowy jednym z nielicznych olejów łatwo rozpoznawalnych po charakterystycznym zapachu i cebulowo-gorczycowym (lekko korzennym) smaku. Ma ciepłą, złocistą i złocisto-zielonkawą barwę. Kolejną ciekawą jego cechę stanowi wysoka trwałość.
Podawano także sos grzybowy lub grzyby suszone uprażone na maśle.
Wieczerzę kończyło podanie na deser pierników i makowca.
Wspolczesnie królem wielkopolskiego stołu wigilijnego jest sledz pod roznymi postaciami: smażony na ciepło, w sałatce z olejem lnianym i cebulką, z warzywami.
Podaje sie jak kiedys groch z kapustą, barszcz i poznańskie makiełki oraz oczywiście karpia, w tym regionie przyrządzanego w sosie piernikowym.
Święta w okolicach Poznania, często kojarzonych z ziemniakami, nie mogą obyć się bez tego regionalnego przysmaku. Dlatego "pyry" często są serwowane do wigilijnych dań.
Do najbardziej popularnych słodyczy zalicza się szyszki z kaszy z bakaliami.
Lamańce z makiem i miodem, wielkopolskie makiełki, jada się je ze łazankami a niez chałką jak w innych regionach Polski.
W Dąbrówce koło Zbąszynia (Wielkopolska) przygotowania do świąt zaczynają się już na początku grudnia. Wtedy piecze się pierniki, czyli fefe. Przepisy są tajemnicą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Dlatego smaki mogą być różne. Łączy je jedno - są twarde jak kamień. - Stopniowo miękną, aż w Wigilię są mięciutkie jak masełko i rozpływają się w ustach. Fefe to jednak niejedyne słodkości na świątecznym stole. Obowiązkowo są makiełki, ciasteczka ze skwarek i słodkie bułeczki.