Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

images.jpg

Region Lubuski - images.jpg
Download: images.jpg

8 KB

(279px x 180px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Kuchnia lubuska to wspaniała mieszanka tradycji staropolskiej oraz kresowej, w której historia przeplata się ze współczesnością. Ten rejon zawdzięcza swój wyjątkowy zlepek kulinarny ludziom, którzy przenosząc się tu po wojnie, przywieźli swe smaki z całej Polski.
Lubuszanie wigilię obchodzili uroczycie, z powagą, przestrzegając starych zwyczajów. Gdy cała rodzina wraz z ukazaniem się pierwszej gwiazdy zasiadła do stołu, gospodarz kolejno ze wszystkimi dzielił się opłatkiem. Wieczerza składała się z postnych potraw, których podstawę stanowiły grzyby, groch, jagły, mak i ryby. Pod stołem ustawiano się snopek zboża. Resztki ze stołu wigilijnego niesiono bydłu, żeby cały rok było syte, a drzewa obwiązano słomą dla zapewnienia urodzaju. Podczas wigilii chodzi po wsi gwiazdor i gwiazdka. Byli to dwaj chłopcy przebrani jeden w kożuch, drugi w białą sukienkę i tiulowa chustkę. Roznosił on podarki dzieciom. Wigilia była dniem niezwykłym, zawierajacym wróżby i przepowiednie. Młodzież po wieczerzy wybiegała na drogę, żeby wywróżyć sobie przyszłość. Jeżeli dziewczyna spotkała mężczyznę, a chłopak kobietę wierzyli, że z tej strony, z której napotkani szli, nadejdzie mąż i żona. Wróżono sobie również ciągnąc słomę ze snopa. Jeżeli wyciągnięta słomka miała kłos przyszły mąż lub żona będą kawalerem i panną, jeżeli była bez kłosa - wdowcem i wdową.

obrazek

Dziewczęta wróżyły także rzucając z rozmachem "laczek" z nogi. Nosek laczka wskazywał kierunek, z którego przyjdzie maż. Jeżeli laczek spadł na podeszwę przyszły mąż miał być kawalerem, jeżeli odwrotnie swaty przyjdą od wdowca. W drugim dniu Świąt Bożego Narodzenia dzieci chodziły po kolędzie. Wchodziły do domu i pytały "wolno zaśpiewać?" Po odśpiewaniu kilki kolęd dzieci otrzymywały pieniadze i szły dalej.

obrazek

Tożsamość lubuska przypomina kulturowy patchwork - Romowie, Łemkowie, Górale Czadeccy i Poleszukowie, potomkowie dawnych mieszkańców Polesia. To spadek po burzliwej repatrianckiej przeszłości. Wieczór wigilijny jest tego doskonałym dowodem. W Lubuskiem tradycje świąteczne, potrawy na wigilijnym stole, a nawet sposób świętowania mogą być diametralnie różne w sąsiednich nawet domach. Wigilia na Polesiu to był dzień, który należało przeżyć bez kłótni i sporów. Jak mówiło powiedzenie, trzeba było zrobić dobry uczynek: „Dzień wigilijny jaki, to i cały rok taki". Oczywiście przez cały dzień obowiązywał post. Opłatek na Polesiu miał trzy kolory. – Białym domownicy dzielili się przy wieczerzy wigilijnej, opłatek różowy podawano zwierzętom, a zielony gospodarz zanosił na pole i kładł w jego czterech rogach, aby mieć urodzaj.

obrazek

Na wieczerzy wigilijnej było nie dwanaście, a siedem potraw. Jako że jest siedem sakramentów świetych, siedem darów Ducha Świętego, siedem grzechów głównych i siedem wezwań w modlitwie „Ojcze nasz”. Wszystkie potrawy wigilijne były proste w wykonaniu i nie wymagały wielu składników. Wśród nich m.in. fasola z makiem, żur wigilijny, fasola z kaszą jęczmienną i grzybami czy zupa grzybowa. Kuchnia kuchnią, ale najważniejsze, co Poleszukowie wynieśli z domu, to wiara. Poleskie potrawy wigilijne to: Fasola z makiem, Żur wigilijny - Zrobić zakwas z maki owsianej, następnie przetrzeć przez sito i na tak odcedzonym zakwasie ugotować żur z ziemniakami.

obrazek

Fasola z kaszą jęczmienną i grzybami - Białą fasolę uprzednio namoczoną ugotować do miękkości. Grubą kaszę jęczmienną ugotować na sypko, wymieszać z fasolą. Następnie grzyby, najlepiej borowiki, wymieszać z fasolą i kaszą. Posolić do smaku. Zupa grzybowa „kwasok” - Grzyby, najlepiej borowiki, namoczyć, a następnie ugotować w tej wodzie, w której się moczyły. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do grzybów. Cebulę zeszklić na oleju i dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem ziołowym.

obrazek

Strudel jest tradycyjnym wypiekiem górali czadeckich, którzy w XIX wieku wyemigrowali na wschód Karpat do Bukowiny Rumuńskiej. W latach 1945-1946 górale czadeccy wrócili w strony ojczyste i osiedlili się w zwartych grupach na Ziemiach Odzyskanych. Kontynuują oni tradycje regionalne i folklor swoich ojców, dziadów i pradziadów. Strudle wypiekano na święta oraz różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Strudel w niektórych częściach Polski znany jest pod nazwą „strucla”. Strudle były wypiekane również na święta Bożonarodzeniowe: (…) wszędzie na gwałt pieczono chleby i one strucle świąteczne, oprawiano śledzie, wiercono w niepolewanych donicach mak do klusek. (…) A Jagna z zakasanymi po ramiona rękawami miesiła w dzieży ciasto i przy matczynej pomocy piekła strucle tak długachne, że widziały się jako te lechy w sadzie, na których pietruszkę zasiewają (…) (Władysław Stanisław Reymont, Chłopi).

obrazek

Górale Czadeccy w wigilię wkładają pod biały obrus sianko, ale także fasolę, groch, pszenicę, żyto, a w kącie domu stawiają snop siana, który pozostaje tam do święta Trzech Króli i ma zapewnić domownikom pomyślność. Farszówki jenińskie - pierożki z soczewicą pojawiaja sie na wigilijnym stole czadeckich gorali. Przepis z rodzinnego Podlasia do Jenina pod Gorzowem Wlkp. przywiozła i "doprawiła" Pani Regina Zagrywyj. Teraz ten przepis opanował cały Jenin, a za sprawa pań z tej miejscowości znany jest już nie tylko w Lubuskiem, ale nawet i zagranicą.

obrazek

Kisielek z owsa na słono z olejem i cebulką. Zagryza się go swojskim chlebem, pachnącym zakwasem, Kapusta z grzybami, kasza z grzybami i fasolą, kompot z suszu, pierogi z kapustą i grzybami, piróg, czyli drożdżowa bułka, no i słodkie racuszki - to tez popularne dania wigilijne.

obrazek

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności