Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

pierogi_zesliwakami.jpg

Małopolska i Kraków - pierogi_zesliwakami.jpg
Download: pierogi_zesliwakami.jpg

109 KB

(500px x 375px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

W Małopolsce dominują potrawy przyrządzone z "wszystkiego co rośnie w polu, sadzie, ogrodzie, lesie i wodzie". Postne wigilijne menu musi zawierać barszcz czerwony krakowski, zupę grzybową lub zupę rybną. Kiszenie i spożywanie barszczu czerwonego ma długą tradycję. Tradycja ta przetrwała w Krakowie i okolicach przez pokolenia do dziś dzięki niepowtarzalnemu smakowi osiąganemu przez przeróżne sposoby gotowania oraz podawania tej potrawy z ulubionymi dodatkami. Barszcz czerwony z uszkami z grzybami jest obowiazkowym daniem wigilijnym w wielu krakowskich domach. Żyzne gleby Małopolski, w Dolnie Prądnika i rzeki Szreniawy, sprzyjały rozwojowi rolnictwa. Buraki uprawiano tu od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni przygotowywała kwas buraczany do przyrządzania smacznych zup lub do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój. Barszczyk czerwony stanowi tradycyjne danie podawane od wieków w wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Serwuje się go wtedy z uszkami z grzybami lub pierogami z kapustą.

obrazek

Koniecznie tez na stole powinien pojawić się śledź.

obrazek

I chociaz jedna potrawa rybna – bardzo popularny jest karp przygotowywany na rózne sposoby. Najpopularniejszy jest karp zatorski, unikalna lokalna odmiana karpia, przyzadzany po zydowsku i smazony.

obrazek

Nie moze zabraknąć potraw z kapusty, kapusta z grzybami, pierogi z kapusta i grzybami ale takze w wersji slodkiej czyli małopolskie pierogi z suszonymi śliwkami, orzechami i miodem oraz samymi sliwkami suszonymi.

obrazek

Obowiazkowo na stole pojawia sie kompot z suszonych owoców, kluski z makiem na słodko, makowce lub mak z bakaliami – tzw. kutia, równiez piernik nalezy do tradycyjnych ciast bozonarodzeniowych. Poza tym na stole pojawiają się owoce, orzechy i rózne słodycze.

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Małopolska i Kraków - lopaciorz.jpg
Placek z serem pieczony w piecu chlebowym, wedle przepis ...
Placek z serem pieczony w piecu chlebowym, wedle przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, o niepowtarzalnym smaku. Możemy powiedzieć, że to „brat” kołacza”, bo według podobnego przepisu wypiekany, ale znacznie od niego większy (wypełniał całą płaszczyznę chlebowej łopaty) i bogatszy w ser, w którym zdarzały się i bakalie (także w ser z makiem, a w lecie w jagody). Nazwa „łopaciorz” i tradycja jego wypieku ma się całkiem dobrze jeszcze w Małopolsce, w podkrakowskich oraz podbocheńskich gminach: Igołomia-Wawrzeńczyce i Żegocina, gdzie musi on być obecny na każdym stole przy specjalnych okazjach takich jak święta, wesela czy chrzciny. Wypiek łopaciorza to swego rodzaju rytuał, a w Dobranowicach (gmina Igołomia-Wawrzeńczyce) konsekwentnie przestrzega się do dzisiaj, przed rozpoczęciem przygotowań do wypieku, wyganiania z chałupy… chłopa. „Tsa wygócić, co by ingrediencyj różnych nie zeżar. Bo to każdo baba wie, że chłop to może i pod pierzynom casem przydatny, ale w kuchni to ino zawada” - mawiają gospodynie. Bardzo ważne są prawdziwy, stary piec chlebowy z zapieckiem, wielka łopata chlebowa, odpowiednie jajka do ciasta - takie „jak się nalezy, nie blade, ino z własny kokoski zniesione, co se po podwórku biegała a robacki i insze glizdy z ziemi wygrzebywała” i osełka swojskiego masła, najlepiej zrobionego własnoręcznie, ze „stojącej” śmietany. W czasie wypieku obowiązują dwie swoiste miary: „zdrowaśka” (przy powstawaniu zaczynu) i ”jaz się upiece” - czyli właściwy czas pieczenia. Już z dwóch powyższych zdań jasno wynika, że aby upiec zacnego łopaciarza trzeba mieć niejakie doświadczenie kuchenne, choć sam przepis jest dość prosty.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności