ARTICLE_889_03183976623341662063593294248466.jpg
-
Alan Lathwell -
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Juan Medina -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Najdziwniejsze bożonarodzeniowe przekąski -
Napoje -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Shirley Mischael-Morales -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczna Symbolika -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Yana Movchan -
Żurek
W Małopolsce dominują potrawy przyrządzone z "wszystkiego co rośnie w polu, sadzie, ogrodzie, lesie i wodzie". Postne wigilijne menu musi zawierać barszcz czerwony krakowski, zupę grzybową lub zupę rybną. Kiszenie i spożywanie barszczu czerwonego ma długą tradycję. Tradycja ta przetrwała w Krakowie i okolicach przez pokolenia do dziś dzięki niepowtarzalnemu smakowi osiąganemu przez przeróżne sposoby gotowania oraz podawania tej potrawy z ulubionymi dodatkami. Barszcz czerwony z uszkami z grzybami jest obowiazkowym daniem wigilijnym w wielu krakowskich domach. Żyzne gleby Małopolski, w Dolnie Prądnika i rzeki Szreniawy, sprzyjały rozwojowi rolnictwa. Buraki uprawiano tu od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni przygotowywała kwas buraczany do przyrządzania smacznych zup lub do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój. Barszczyk czerwony stanowi tradycyjne danie podawane od wieków w wigilię Świąt Bożego Narodzenia. Serwuje się go wtedy z uszkami z grzybami lub pierogami z kapustą.
Koniecznie tez na stole powinien pojawić się śledź.
I chociaz jedna potrawa rybna – bardzo popularny jest karp przygotowywany na rózne sposoby. Najpopularniejszy jest karp zatorski, unikalna lokalna odmiana karpia, przyzadzany po zydowsku i smazony.
Nie moze zabraknąć potraw z kapusty, kapusta z grzybami, pierogi z kapusta i grzybami ale takze w wersji slodkiej czyli małopolskie pierogi z suszonymi śliwkami, orzechami i miodem oraz samymi sliwkami suszonymi.
Obowiazkowo na stole pojawia sie kompot z suszonych owoców, kluski z makiem na słodko, makowce lub mak z bakaliami – tzw. kutia, równiez piernik nalezy do tradycyjnych ciast bozonarodzeniowych. Poza tym na stole pojawiają się owoce, orzechy i rózne słodycze.