Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Na góralskim stole były wyłącznie potrawy, które dała ziemia,fot. Natasza Gorzołka.jpg

Viola_Valeriana222 / 🌺 CZAR BOŻEGO NARODZENIA / Przy Wigilijnym i Świątecznym Stole / POLSKA / Góry i Podhale / Na góralskim stole były wyłącznie potrawy, które dała ziemia,fot. Natasza Gorzołka.jpg
Góry i Podhale - Na góralskim stole były wyłącznie potrawy, które dała ziemia,fot. Natasza Gorzołka.jpg
Download: Na góralskim stole były wyłącznie potrawy, które dała ziemia,fot. Natasza Gorzołka.jpg

34 KB

(639px x 424px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Kiedy już chałupa była posprzątana, wszystkie przygotowania poczynione, a na niebie zaświeciła pierwsza gwiazdka, górale w odświętnym ubraniu zasiadali do stołu. Co na nim było? Ano niewiele, głównie potrawy, które zrodziła góralom ziemia. Przed posiłkiem należało się jednak pomodlić. Modlitwę odmawiano na stojąco. Zazwyczaj to gospodarz odmawiał modlitwę. Po modlitwie następowało łamanie się chlebem, w późniejszych czasach rolę tę pełniła buchta, czyli drożdżowe ciasto (w najstarszej tradycji nie było opłatka). Każdy w prezencie wigilijnym otrzymywał kromkę chleba i małą "szulkym" masła - to był największy prezent, wielki dar. Chleb powinien być okrągły - symbolizował nie tylko cykliczność czasu i pełnię kosmiczną, ale również jedność rodziny. Jako symbol i rezultat ciężkiej pracy całorocznej był w ogromnym poszanowaniu. Wigilijnemu chlebowi przypisywano dodatkowo wartość magiczną i podobnie jak niegdyś - i dziś przechowuje się jego piętkę (tzw. godni kraiczek) na szczególne okazje.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Na scęście, na zdrowie, na to Boże Narodzenie ! Co by się wom darzyło w kumorze, w oborze, Wsędy dobrze, W kozdym kątku po dzieciątku, A na stole sto!

obrazek

Podhale to część Polski, ktora charakteryzuje surowy post i surowe przestrzeganie zwyczajów. Tradycyjna wigilijna kolacja na Podhalu składa się z kilku postnych potraw.

obrazek

Wśród nich najpopularniejsze są: barszcz z kwaszonych buraków z fasolą lub z grulami, czyli ziemniakami, żur z mąki jęczmiennej lub owsianej, zupa grzybowa, kwaszona kapusta z grochem.

obrazek

Na stole moze tez pojawić się bryja - zupa z suszonych owoców czasem z dodatkiem kaszy, oraz zur wigilijny z grzybami.

obrazek

Serwowana jest również kapusta i kłóty, czyli kapusta z ziemniakami.

obrazek

Choć dziś, tak jak w całej Polsce, pojawiają się na góralskim wigilijnym stole ryby, jednak te długo uważane były za pokarm pośledniejszego gatunku i nie trafiały na świąteczny stół. Ryby były jadane przez górali bardzo rzadko. Powszechnie występujące w rzekach i potokach nie cieszyły się specjalnym zainteresowaniem. Nie były też obecne na świątecznych stołach. "Bo wiycie, syćka co żyło w rzykach i potokak downi górole gadami nazywali. A gadów we wiliom i świynta zryć się nie godziło". Jak się wydaje, choć nie ma po temu źródeł pisanych, ryby słodkowodne (głównie pstrągi i karpie) pojawiać się zaczęły na góralskich stołach dopiero między I a II wojną światową, a ich obecność na góralskim wigilijnym stole to niewątpliwie wpływ „ceperskiego obycaju”. Co innego solony śledź, którego można było kupić w żydowskich karczmach na Podhalu i Pogórzu prawdopodobnie już w XVIII wieku. Jeśli chcemy zjeść najbardziej smakowitego karpia, musimy gdzieś „upolować” rybę ze stawów w Zatorze koło Oświęcimia. To najlepsze ze znanych nam karpi, hodowane na naturalnych paszach, w przepływowych stawach. I co najważniejsze, za ich hodowlą stoi tradycja sięgająca XIII wieku. Goralki pieka na Wigilie kolacze z ryba. Podaja tez rybe po podhalansku.

obrazek

Na stołach nie może zabraknąć także klusek z makiem i miodem, klusek ze śliwkami, pomuły z suszonych gruszek, pierogów z kapustą. Popularne są bukty, czyli kopytka bądź moskole – podpłomyki z gotowanych ziemniaków. Do wyrobu moskoli używano: mąkę owsianą, żytnią, ziemniaki, a z czasem mąkę pszenną. Moskol był bardzo ważnym składnikiem jadłospisu na Podhalu. Powstawał z tego co urodziło się na tej nieurodzajnej ziemi. Jedzono go w domu z masłem, bryndzom i słoniną wędzoną. Zabierano do pracy w polu czy w lesie, gdzie na ognisku podgrzewano zawieszona na patyku spyrkę,kładziono na moskol i zjadano ze smakiem. Na przednówku śpiewano o nim: „…Moskolicku łowsiany na blasce piecony jesceś nie upiecony, juzześ łobrymbiony…”. Przyrządzenie ich jest bardzo proste: mąkę owsianą, a na w Kotlinie Nowotarskiej również żytnią, na stolnicy mieszano z mlekiem kwaśnym lub maślanką, doprawiano do smaku solą i po wyrobieniu ciasto formowano z nich owalne placki, które pieczono na rozgrzanej blasze pieca kuchennego. W późniejszy czasie następuje zmiana składu ciasta na moskole, ziemniaki stają się głównym a do zagęszczenia używa się mąki pszennej, ponieważ ludność Podhala bogaciła się. Stanowił w dalszym ciągu ważny element jadłospisu górali podhalańskich, a turyści coraz liczniej przybywali w Tatry i na Podhale i przywozili pieniądze, również w nim zasmakowali. Jedli je w domach swoich gospodarzy, a z czasem pojawiły się z menu zakopiańskich karczm i restauracji, potem na całym Podhalu.

obrazek

Na koniec wieczerzy podawany jest kompot z suszonych owoców, bób i razowy chleb.

obrazek

Powszechne są także kołoce z serem. Buchty, placki, strucle oraz prawdziwy, góralski syrnik z płotkiem.

obrazek

Ciekawym zwyczajem wyróżniającym Podhale spośród innych polskich regionów jest spożywanie opłatka z miodem. Podczas składania życzeń opłatek macza się lub smaruje miodem. Ma to zapewnić słodkie życie.

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Góry i Podhale - Na góralskim stole były wyłącznie potrawy, które dała ziemia,fot. Natasza Gorzołka.jpg
Kiedy już chałupa była posprzątana, wszystkie przygotowa ...
Kiedy już chałupa była posprzątana, wszystkie przygotowania poczynione, a na niebie zaświeciła pierwsza gwiazdka, górale w odświętnym ubraniu zasiadali do stołu. Co na nim było? Ano niewiele, głównie potrawy, które zrodziła góralom ziemia. Przed posiłkiem należało się jednak pomodlić. Modlitwę odmawiano na stojąco. Zazwyczaj to gospodarz odmawiał modlitwę. Po modlitwie następowało łamanie się chlebem, w późniejszych czasach rolę tę pełniła buchta, czyli drożdżowe ciasto (w najstarszej tradycji nie było opłatka). Każdy w prezencie wigilijnym otrzymywał kromkę chleba i małą "szulkym" masła - to był największy prezent, wielki dar. Chleb powinien być okrągły - symbolizował nie tylko cykliczność czasu i pełnię kosmiczną, ale również jedność rodziny. Jako symbol i rezultat ciężkiej pracy całorocznej był w ogromnym poszanowaniu. Wigilijnemu chlebowi przypisywano dodatkowo wartość magiczną i podobnie jak niegdyś - i dziś przechowuje się jego piętkę (tzw. godni kraiczek) na szczególne okazje.
Góry i Podhale - Podhale.jpg
Po życzeniach górale śpiewali pieśń, kolędę lub pastorał ...
Po życzeniach górale śpiewali pieśń, kolędę lub pastorałkę i zasiadali do stołu przykrytego lnianym obrusem. Na stole stała zazwyczaj świeczka (jako symbol światła Jezusa, a w początkach po prostu jedyne oświetlenie izby), którą umieszczano w kwaku (buraku,ćwikli). Na stole znajdowało się ziarno, fasola - to, co ziemia dała - i tylko to, co ziemia dała, spożywano. Tym też dzielono się potem ze zwierzętami, które - jak wierzono - w ten wieczór mogły przemówić do starego, dobrego człowieka o północy. Ponadto stały proste potrawy jedzone z jednej miski. Ważnymi elementami wystroju świątecznego był snop zboża ustawiony w kącie chałupy, który symbolizował życie i płodność (w póżniejszym czasie słoma ze snopka powedrowała pod obrus, a zboże na stół) oraz wiecznie zielona gałąź, której miejsce zajął późniejszy stromek, kryzban czy choinka. Warto pamiętać, że prócz posiłku i słowa oraz wiljówki na zgode, nie było zwyczaju podarunkowego. On pojawił się później. Z początku dla dzieci prezentem był chleb i to co matka przygotowała, potem możliwość strojenia choinki, a następnie cukierek czy pomarańcza. Wigilia góralska, prócz agrarno-wegetacyjnego aspektu, miała również zaduszkowy charakter. Wierzono, że w ten dzień jest lepsza łączność z duszami zmarłych.
Góry i Podhale - 0020250.jpg
Jako wyjątkowy czas, Wigilia miała wiele obwarowań -powi ...
Jako wyjątkowy czas, Wigilia miała wiele obwarowań -powiadano, że "jako wilija taki cały rok", dlatego w ten dzień nie wolno się było kłócić, dzieci powinny być posłuszne i zgodne. Od przebiegu wieczerzy wróżono na cały rok, dlatego nie wolno było odchodzić od stołu, zwiastowało to śmierć. Znane były i inne wróżby - po zdmuchnięciu świeczki obserwowano, w którą stronę idzie dym, jeśli do drzwi, znaczyło to, że ktoś umrze w następnym roku. Jabłko rozkrajano na pół, jeśli wyszła piękna rozeta, był to znak nadchodzącej pomyślności. Pusty orzech mógł także zwiastować śmierć. Część panien szła w ten wieczór umyć się zimną wodą. Wierzono, że w nocy ukaże się jej we śnie przyszły mąż. Były i zwyczaje, które miały zapewnić pomyślność gospodarstwu, chodzono na przykład ze świeczką wokół domu na cztery strony świata lub z siekierą w ręku straszono drzewa owocowe, że jeśli nie będą w przyszłym roku rodziły, to zostaną ścięte. Po kolacji, modlitwie i wspólnym kolędowaniu szło się na pasterkę. Gospodarze śpieszyli się z niej jak najszybciej do domu, wierzono, że pierwszemu w chałupie będzie sprzyjać szczęście i pomyślność. Atmosfera ciszy, rozmyślań i radości z przyjścia Boskiego Dzieciątka utrzymuje się w Boże Narodzenie. W tym dniu obowiązywał bezwzględny zakaz odwiedzania się. Słowo-życzenia zanosiło się do sąsiadów i dalszej rodziny dopiero w św. Szczepana.
Góry i Podhale - sledz_podhalanski_z_bryndza.jpg
Śledzie po góralsku, zwane inaczej po podhalańsku przygo ...
Śledzie po góralsku, zwane inaczej po podhalańsku przygotowywane są na bazie gęstego sosu z Bryndzy Podhalańskiej. Wytwarzana od wieków w ten sam sposób bryndza, to miękki podpuszczkowy ser z mleka owczego. Lekko słony, z intensywnym aromatem jest oryginalnym produktem charakterystycznym dla regionu Podkarpacia i jako pierwszy z wszystkich polskich produktów spożywczych został wpisany przez Komisję Europejską na listę produktów regionalnych. Śledzie po góralsku, przesiąknięte bryndzą, delikatne i proste w przygotowaniu są jedyne w swoim rodzaju. W celu wydobycia ich delikatnego smaku należy najpierw wymoczyć je w mleku. W ten sposób częściowo pozbędziemy się zapachu ryby a także wypłuczemy ze śledzi nadmiar soli. Smak lekko słonej, mocno pachnącej bryndzy najlepiej przełamie odrobina leśnego miodu i kilka kropel soku z cytryny. Gęsta śmietana wymieszana z tak przyprawioną bryndzą stworzy pyszny sos do delikatnych śledzi. Odrobina zielonej cebulki i świeżo zmielony czarny pieprz zapewnią całości dania idealną ostrość a marynowana papryka podkreśli lekko kwaśny smak. W takim wyjątkowym dniu, jakim jest Wigilia, kiedy na naszych stołach goszczą same tradycyjne potrawy, nie może na nich zabraknąć zwłaszcza śledzi. Bowiem to właśnie śledzie a nie żadna inna ryba są od czasów średniowiecza zawsze obecne na wigilijnych wieczerzach w Polsce. Tradycyjna ryba z tradycyjną bryndzą to idealna kompozycja smakowa dla zwolenników klasycznej polskiej kuchni.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności