Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

IMG_0031.JPG

Góry i Podhale - IMG_0031.JPG
Download: IMG_0031.JPG

59 KB

(640px x 425px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Na scęście, na zdrowie, na to Boże Narodzenie ! Co by się wom darzyło w kumorze, w oborze, Wsędy dobrze, W kozdym kątku po dzieciątku, A na stole sto!

obrazek

Podhale to część Polski, ktora charakteryzuje surowy post i surowe przestrzeganie zwyczajów. Tradycyjna wigilijna kolacja na Podhalu składa się z kilku postnych potraw.

obrazek

Wśród nich najpopularniejsze są: barszcz z kwaszonych buraków z fasolą lub z grulami, czyli ziemniakami, żur z mąki jęczmiennej lub owsianej, zupa grzybowa, kwaszona kapusta z grochem.

obrazek

Na stole moze tez pojawić się bryja - zupa z suszonych owoców czasem z dodatkiem kaszy, oraz zur wigilijny z grzybami.

obrazek

Serwowana jest również kapusta i kłóty, czyli kapusta z ziemniakami.

obrazek

Choć dziś, tak jak w całej Polsce, pojawiają się na góralskim wigilijnym stole ryby, jednak te długo uważane były za pokarm pośledniejszego gatunku i nie trafiały na świąteczny stół. Ryby były jadane przez górali bardzo rzadko. Powszechnie występujące w rzekach i potokach nie cieszyły się specjalnym zainteresowaniem. Nie były też obecne na świątecznych stołach. "Bo wiycie, syćka co żyło w rzykach i potokak downi górole gadami nazywali. A gadów we wiliom i świynta zryć się nie godziło". Jak się wydaje, choć nie ma po temu źródeł pisanych, ryby słodkowodne (głównie pstrągi i karpie) pojawiać się zaczęły na góralskich stołach dopiero między I a II wojną światową, a ich obecność na góralskim wigilijnym stole to niewątpliwie wpływ „ceperskiego obycaju”. Co innego solony śledź, którego można było kupić w żydowskich karczmach na Podhalu i Pogórzu prawdopodobnie już w XVIII wieku. Jeśli chcemy zjeść najbardziej smakowitego karpia, musimy gdzieś „upolować” rybę ze stawów w Zatorze koło Oświęcimia. To najlepsze ze znanych nam karpi, hodowane na naturalnych paszach, w przepływowych stawach. I co najważniejsze, za ich hodowlą stoi tradycja sięgająca XIII wieku. Goralki pieka na Wigilie kolacze z ryba. Podaja tez rybe po podhalansku.

obrazek

Na stołach nie może zabraknąć także klusek z makiem i miodem, klusek ze śliwkami, pomuły z suszonych gruszek, pierogów z kapustą. Popularne są bukty, czyli kopytka bądź moskole – podpłomyki z gotowanych ziemniaków. Do wyrobu moskoli używano: mąkę owsianą, żytnią, ziemniaki, a z czasem mąkę pszenną. Moskol był bardzo ważnym składnikiem jadłospisu na Podhalu. Powstawał z tego co urodziło się na tej nieurodzajnej ziemi. Jedzono go w domu z masłem, bryndzom i słoniną wędzoną. Zabierano do pracy w polu czy w lesie, gdzie na ognisku podgrzewano zawieszona na patyku spyrkę,kładziono na moskol i zjadano ze smakiem. Na przednówku śpiewano o nim: „…Moskolicku łowsiany na blasce piecony jesceś nie upiecony, juzześ łobrymbiony…”. Przyrządzenie ich jest bardzo proste: mąkę owsianą, a na w Kotlinie Nowotarskiej również żytnią, na stolnicy mieszano z mlekiem kwaśnym lub maślanką, doprawiano do smaku solą i po wyrobieniu ciasto formowano z nich owalne placki, które pieczono na rozgrzanej blasze pieca kuchennego. W późniejszy czasie następuje zmiana składu ciasta na moskole, ziemniaki stają się głównym a do zagęszczenia używa się mąki pszennej, ponieważ ludność Podhala bogaciła się. Stanowił w dalszym ciągu ważny element jadłospisu górali podhalańskich, a turyści coraz liczniej przybywali w Tatry i na Podhale i przywozili pieniądze, również w nim zasmakowali. Jedli je w domach swoich gospodarzy, a z czasem pojawiły się z menu zakopiańskich karczm i restauracji, potem na całym Podhalu.

obrazek

Na koniec wieczerzy podawany jest kompot z suszonych owoców, bób i razowy chleb.

obrazek

Powszechne są także kołoce z serem. Buchty, placki, strucle oraz prawdziwy, góralski syrnik z płotkiem.

obrazek

Ciekawym zwyczajem wyróżniającym Podhale spośród innych polskich regionów jest spożywanie opłatka z miodem. Podczas składania życzeń opłatek macza się lub smaruje miodem. Ma to zapewnić słodkie życie.

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Góry i Podhale - Juha z grulami czyli kwasnica z ziemniakami.jpeg
● sok osączony z 600 g kiszonej kapusty ● 70 g kiszonej ...
● sok osączony z 600 g kiszonej kapusty ● 70 g kiszonej kapusty ● 5 suszonych borowików ● 100 g masła ● 2 łyżki mąki ● sól ● pieprz ● maggi ● 5 ziemniaków Sok wlać do ok. 1 l wody, dodać pokrojoną kapustę. Wrzucić grzyby i gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Masło roztopić, dodać mąkę, przesmażyć. Zasmażkę połączyć z zupą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować osobno. Dodać do juhy. Przepisy na tradycyjne dania wigilijne opracował dla nas szef kuchni z Osady Czorsztyn w Kluszkowcach.
Góry i Podhale - Fizoły ze śliwkami.jpeg
● 500 g fasoli Jaś ● 100 g śliwek suszonych ● 100 g ma ...
● 500 g fasoli Jaś ● 100 g śliwek suszonych ● 100 g masła ● 2 łyżki mąki ● szklanka śmietany homogenizowanej 18% ● sól ● pieprz Namoczoną dzień wcześniej fasolę ugotować do miękkości, dodać śliwki. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zalać śliwki i fasolę.
Góry i Podhale - IMG_0273_v1.JPG
Podhalańskie placki z ziemniaków, tradycyjnie pieczone n ...
Podhalańskie placki z ziemniaków, tradycyjnie pieczone na blasze, podawane także podczas wieczerzy wigilijnej. 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kwaśnego mleka lub maślanki 2 duże jajka 1 czubata łyżeczka soli Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę i wystudź. Wybij jajka do miseczki. Wystudzone ziemniaki wymieszaj z jajkami, mąką i kwaśnym mlekiem. Wyrób na gładką masę. Z masy formuj owalne placki wielkości dłoni i grubości 1 cm. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron na złoty kolor lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 30 minut. do podania: stopione masło, pokruszona bryndza
Góry i Podhale - IMG_0241_v1.JPG
Podhale – tradycyjne potrawy wigilijne BUKTY KŁÓTA MOSKOLE
Podhale – tradycyjne potrawy wigilijne BUKTY KŁÓTA MOSKOLE
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności