Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

wrbn09_9dolny slask.jpg

Dolny Śląsk - wrbn09_9dolny slask.jpg
Download: wrbn09_9dolny slask.jpg

483 KB

(800px x 600px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Na wigilijnym stole kroluje barszcz wigilijny z uszkami, ale także inne zupy, np. czysty barszcz grzybowy albo zupa grzybowa zabielana śmietaną, zupy z suszu owocowego, rybne lub z kapusty kiszonej z dodatkiem grochu i grzybów lub przepyszna migdałowa.

obrazek

Sa rowniez pierogi nadziewane rozmaitymi farszami, najczęściej kapustą z grzybami, czasem samymi grzybami, innym razem suszonymi owocami, makiem z bakaliami lub… śledziem. Czasem sa maleńkie a czasem duże, formowane z ciasta wykrawanego szklanką.

obrazek

Niektóre sa gotowane i omaszczane olejem lnianym, inne smażone lub pieczone. Na wielu stołach gości kapusta z grochem albo z fasolą i grzybami suszonymi, kulebiaki z różnymi nadzieniami, np. z kapustą i rybą, podawane z sosem grzybowym, lub z farszem kapuściano-grzybowym, gołąbki z farszem ziemniaczanym z sosem grzybowym albo z kaszą gryczaną z grzybami, oraz tzw. kapuśniaczki, czyli paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z kiszonej kapusty i grzybów albo z kaszy gryczanej i grzybów, kresowe kotlety z kaszy gryczanej z sosem grzybowym albo kaszy jaglanej z grzybami, pierogi z rozmaitym nadzieniem, wszelkiego rodzaju paszteciki.

obrazek

Nie moze zabraknac tez ryb, obok karpia smażonego pojawia się karp w galarecie, ryba pieczona w piecu w maśle, ryby faszerowane grzybami, potrawy ze śledzi, np. sałatki, śledzie smażone lub opiekane w cieście, przepyszne faszerowane pstrągi i ryby wędzone. Królem potraw rybnych na Dolnym Śląsku jest karp milicki z Doliny Baryczy. Podaje się go w najrozmaitszych postaciach. Najczęściej jest smażony lub serwowany w galarecie. Wielce smakowitym daniem jest karp faszerowany grzybami.

obrazek

W wielu dolnośląskich domach obowiązkową potrawą wigilijną są kluski z makiem. Mają one różną postać. Czasem jest to drobny makaron lub łazanki z makiem, innym razem przygotowuje się ciasto podobne jak na kluski śląskie i nadziewa farszem makowo-bakaliowym. Ile gospodyń, tyle przepisów.

obrazek

Na deser gospodynie dolnośląskie przygotowują tez makiełki - wielkopolską potrawę z maku, bakalii i namoczonej w mleku, pokrojonej bułeczki pszennej, lub kutię górnośląską, czyli mak z bakaliami przełożony warstwą chałki. Na dolnośląskim stole wigilijnym niemal obowiązkowo musi pojawić się kutia. To potrawa kresowa, którą zwyczajowo robi się z ziaren pszenicy, maku, miodu i wszelkiego rodzaju bakalii.

obrazek

Nie brakuje tez tradycyjnych wypieków – kołaczy, serników, pierników, pierniczków, rozmaitych ciasteczek, makowców i keksów. Oczywiście z bakaliami, miodem, słodkim makiem i przyprawami korzennymi w roli głównej. Tradycyjną potrawą bożonarodzeniową jest kołacz drożdżowy. Zwyczaj nakazuje, aby kołacz wigilijny, który ma postać plecionki, uczestnicy wieczerzy łamali, a nie kroili nożem.

obrazek

W niektórych dolnośląskich domach kontynuuje się tradycje wileńskie i wypieka się chleb maślany, w innych piecze się chleb z dodatkiem ziół. W niektórych domach robi się suszyninę są to rozgotowane suszone owoce wymieszane z kisielem żurawinowym i przyprawione goździkami i cynamonem albo świszcz - kaszę jęczmienną na słodko wymieszaną ze śliwkami suszonymi. Niekiedy pojawiają się łamańce, czyli połamane placki pieczone na blacie wymieszane z makiem i bakaliami albo… naleśniki z makiem. Zwieńczeniem wieczerzy wigilijnej jest kompot z suszu.

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dolny Śląsk - Karp milicki.jpg
Karp faszerowany grzybami: karp 1-2 kg, 1 jajko, bułka ...
Karp faszerowany grzybami: karp 1-2 kg, 1 jajko, bułka tarta i mąka do panierki nadzienie: 10 dag suszonych borowików lub podgrzybków, 1 kostka masła, 4 cebule, 1 ½ szklanki bułki tartej, sól, pieprz, maggi, 2 jajka Grzyby namoczyć, ugotować w tej samej wodzie, odcedzić i zmielić w maszynce. Masło roztopić, usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać bułkę tartą i wymieszać. Ostudzić. Dołożyć grzyby, przyprawić solą, pieprzem i maggi. Wymieszać z 2 roztrzepanymi jajkami. Karpia nafaszerować, spiąć wykałaczkami, panierować w jajku, mące i bułce tartej. Upiec w piekarniku na maśle (około 2 godzin). Temperatura zależy od wielkości karpia. Tradycje hodowli karpia w Dolinie Baryczy sięgają czasów średniowiecza. Gospodarkę stawową zapoczątkowali cystersi, których reguła zakonna, nakazująca wielodniowe posty, sprzyjała popularyzacji hodowli ryb. Postaci kulinarnych karpia milickiego jest wiele. Jednak tą najbardziej pożądaną i smakowitą jest karp milicki wędzony. Ten przysmak ma długie tradycje w Dolinie Baryczy; przed II wojną światową stanowił on jeden z głównych dań na wigilijnym stole. Karpia wędzi się w tradycyjnej wędzarni, na drewnie olchowym, po uprzednim solankowaniu.
Dolny Śląsk - makielki.jpg
Składniki: 50 dag maku, 1 litr mleka, 1 mały słoik miodu ...
Składniki: 50 dag maku, 1 litr mleka, 1 mały słoik miodu pszczelego naturalnego albo 6 łyżek cukru, 1/2 kostki masła, kieliszek rumu, cynamon, po 5 dag posiekanych bakalii: rodzynek, orzechów włoskich i laskowych, migdałów lub wiórków migdałowych. Do tego długa bułka pszenna, weka lub chałka pleciona (niektórzy uważają, że jest zbyt słodka do słodkiej potrawy). W przeddzień Wigilii należy mak zemleć w maszynce na surowo. W szerokim rondlu zagotować mleko z masłem, wsypać mak, mieszając drewnianą kopystką. Następnie dodawać miód lub cukier, szczyptę cynamonu, odrobinę rumu (można dolać też kieliszek Amaretto). Gotować przez chwilę, stale mieszając. Masa makowa powinna mieć średnio gęstą konsystencję. Bułkę lub chałkę pokroić na cienkie kromeczki. W salaterce lub ozdobnej miseczce, układać warstwami gorącą masę makową, przekładając plastrami pieczywa. Ostatnią, dość grubą warstwę stanowi mak. Makówki dekoruje się posypując płatkami migdałowymi lub kokosowymi oraz przybierając rodzynkami namoczonymi w rumie i połówkami orzechów, po czym odstawia w chłodne miejsce, na balkon albo do lodówki, aby pieczywo się przemacerowało, a cała potrwa stęchła.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności