Wigilia.JPG
-
Alan Lathwell -
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Juan Medina -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Najdziwniejsze bożonarodzeniowe przekąski -
Napoje -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Shirley Mischael-Morales -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczna Symbolika -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Yana Movchan -
Żurek
Na wigilijnym stole kroluje barszcz wigilijny z uszkami, ale także inne zupy, np. czysty barszcz grzybowy albo zupa grzybowa zabielana śmietaną, zupy z suszu owocowego, rybne lub z kapusty kiszonej z dodatkiem grochu i grzybów lub przepyszna migdałowa.
Sa rowniez pierogi nadziewane rozmaitymi farszami, najczęściej kapustą z grzybami, czasem samymi grzybami, innym razem suszonymi owocami, makiem z bakaliami lub… śledziem. Czasem sa maleńkie a czasem duże, formowane z ciasta wykrawanego szklanką.
Niektóre sa gotowane i omaszczane olejem lnianym, inne smażone lub pieczone. Na wielu stołach gości kapusta z grochem albo z fasolą i grzybami suszonymi, kulebiaki z różnymi nadzieniami, np. z kapustą i rybą, podawane z sosem grzybowym, lub z farszem kapuściano-grzybowym, gołąbki z farszem ziemniaczanym z sosem grzybowym albo z kaszą gryczaną z grzybami, oraz tzw. kapuśniaczki, czyli paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z kiszonej kapusty i grzybów albo z kaszy gryczanej i grzybów, kresowe kotlety z kaszy gryczanej z sosem grzybowym albo kaszy jaglanej z grzybami, pierogi z rozmaitym nadzieniem, wszelkiego rodzaju paszteciki.
Nie moze zabraknac tez ryb, obok karpia smażonego pojawia się karp w galarecie, ryba pieczona w piecu w maśle, ryby faszerowane grzybami, potrawy ze śledzi, np. sałatki, śledzie smażone lub opiekane w cieście, przepyszne faszerowane pstrągi i ryby wędzone. Królem potraw rybnych na Dolnym Śląsku jest karp milicki z Doliny Baryczy. Podaje się go w najrozmaitszych postaciach. Najczęściej jest smażony lub serwowany w galarecie. Wielce smakowitym daniem jest karp faszerowany grzybami.
W wielu dolnośląskich domach obowiązkową potrawą wigilijną są kluski z makiem. Mają one różną postać. Czasem jest to drobny makaron lub łazanki z makiem, innym razem przygotowuje się ciasto podobne jak na kluski śląskie i nadziewa farszem makowo-bakaliowym. Ile gospodyń, tyle przepisów.
Na deser gospodynie dolnośląskie przygotowują tez makiełki - wielkopolską potrawę z maku, bakalii i namoczonej w mleku, pokrojonej bułeczki pszennej, lub kutię górnośląską, czyli mak z bakaliami przełożony warstwą chałki. Na dolnośląskim stole wigilijnym niemal obowiązkowo musi pojawić się kutia. To potrawa kresowa, którą zwyczajowo robi się z ziaren pszenicy, maku, miodu i wszelkiego rodzaju bakalii.
Nie brakuje tez tradycyjnych wypieków – kołaczy, serników, pierników, pierniczków, rozmaitych ciasteczek, makowców i keksów. Oczywiście z bakaliami, miodem, słodkim makiem i przyprawami korzennymi w roli głównej. Tradycyjną potrawą bożonarodzeniową jest kołacz drożdżowy. Zwyczaj nakazuje, aby kołacz wigilijny, który ma postać plecionki, uczestnicy wieczerzy łamali, a nie kroili nożem.
W niektórych dolnośląskich domach kontynuuje się tradycje wileńskie i wypieka się chleb maślany, w innych piecze się chleb z dodatkiem ziół. W niektórych domach robi się suszyninę są to rozgotowane suszone owoce wymieszane z kisielem żurawinowym i przyprawione goździkami i cynamonem albo świszcz - kaszę jęczmienną na słodko wymieszaną ze śliwkami suszonymi. Niekiedy pojawiają się łamańce, czyli połamane placki pieczone na blacie wymieszane z makiem i bakaliami albo… naleśniki z makiem. Zwieńczeniem wieczerzy wigilijnej jest kompot z suszu.