60908.jpg
-
Alan Lathwell -
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Juan Medina -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Najdziwniejsze bożonarodzeniowe przekąski -
Napoje -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Shirley Mischael-Morales -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczna Symbolika -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Yana Movchan -
Żurek
Tradycyjny amerykański, kanadyjski, angielski trunek obecny podczas świątecznego ucztowania to jajeczny likier eggnog. Pochodzi ze wschodniej Anglii, gdzie był przygotowywany w okresie świąt już od XVII wieku. Do Ameryki przybył w XVIII wieku wraz z wyspiarskimi emigrantami. Szczególnym uznaniem cieszył się wśród arystokracji. Miał też znaczenie symboliczne: kiedy pan domu podzielił się nim ze służbą, pokazywał w ten sposób swoją wielkoduszność i chrześcijańską postawę. Eggnog to likier przygotowywany na bazie jajek i alkoholu (koniak, rum lub whisky), cukru i śmietany – może być doprawiany wanilią, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Podawany jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Występuje także w wersji bezalkoholowej.
![obrazek](https://d3m7xw68ay40x8.cloudfront.net/assets/2016/12/07154947/homemade-eggnog-recipes.jpg)