malloreddus_campidanese.jpg
-
Alan Lathwell -
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Juan Medina -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Najdziwniejsze bożonarodzeniowe przekąski -
Napoje -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Shirley Mischael-Morales -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczna Symbolika -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Yana Movchan -
Żurek
![obrazek](https://www.cucciari.it/wp-content/uploads/2012/12/buon-natale-2012-modificato.jpg)
Boże Narodzenie na Sardynii spędza się w gronie rodzinnym, wśród przyjaciół i znajomych. Jest to czas, gdy wielu Sardyńczyków mieszkających na co dzień w odległych zakątkach świata, wraca na święta do domu. Świąteczne potrawy. Najpierw na stole pojawiają się tradycyjne regionalne przystawki z oliwek, cardi (łodyga ostu, najczęściej podawana w oleju, lub w sałatce z orzechami jako przystawka).
![obrazek](https://ricettein30minuti.it/wp-content/uploads/2016/01/insalata-cardi-noci-e-zola.jpg)
Karczochy, wędliny i oczywiście różnego rodzaju sery. Pierwszym daniem są ravioli z ricottą z mleka owiec z sosem pomidorowym, ale mogą to być również culurgionis albo gnocchi alla campidanese z sosem pomidorowym, świeżą kiełbasą i dodatkiem szafranu. Wszystko zależy w jakiej części Sardynii jesteśmy i jakie są kulinarne tradycje rodzinne.
Punktem kulminacyjnym jest chwila, gdy na stole pojawia się najważniejsze danie, prosiak z rusztu w mirto lub jagnięcina z pieczonymi ziemniakami i cordula zwana także treccia. Jest to warkocz zrobiony z podrobów jagnięciny pieczony na ruszcie.
![obrazek](https://www.braciamiancora.com/wp-content/uploads/2017/05/P1130418.jpg)
Wino cannonau jest najlepszym dodatkiem.
![obrazek](https://italian-traditions.com/wp-content/uploads/2018/07/zibbo_cannonau_di_sardegna_cantina_canneddu-300x300.jpg)
Deser i coś jeszcze. Na deser nie może oczywiście zabraknąć kasztanów przygotowanych na specjalnej patelni w kominku.
![obrazek](https://www.cuochemabuone.it/wp-content/uploads/2020/10/castagne-al-forno.jpg)
A także orzechów, migdałów, cytrusów i oczywiście najbardziej znanych włoskich babek, panettone lub pandoro. Po tak obfitym posiłku, na trawienie wskazane jest wypicie kieliszka mirto, limoncello lub filu’e ferru.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/7daab9e377dc24ce53e893c7a2f47e13aecbf0d8?url=http%3a%2f%2fdiscettatorierranti.altervista.org%2fwp-content%2fuploads%2f2014%2f12%2fdegustazione-natalizia.png)
Tradycja Bożego Narodzenia na Sardynii wymaga uczczenia tego ważnego święta w sposób szczególny, typowy dla tej śródziemnomorskiej wyspy: przygotowania typowego chleba, który jest pieczony wyłącznie w okresie świąt Bożego Narodzenia. I każda część Sardynii ma swój własny chleb i świętuje z nim Boże Narodzenie. W szczególności w Logudoro są dwa specjalne świąteczne pieczywo. Pierwszy nazywa się bacchiddu 'e Deu (dosłownie "laską Boga"): jest to chleb w kształcie pręcika z końcówką skierowaną w dół, jak laska biskupa, i jest przekazywany dzieciom podczas "questua" (błaganie). Drugi to sa pertusitta : jest to duży chleb, a na jego skorupie przedstawione są sceny życia duszpasterskiego, z wizerunkami pasterzy, owiec i psów. W rejonie Busachi, w prowincji Oristano, tradycyjny chleb na Boże Narodzenie znany jest jako sa tunda : jest to duży bochenek chleba w kształcie koła, który konsumowany jest między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem. Ale w czasie Bożego Narodzenia na Sardynii chleb jest powiązany z innymi tradycjami. Jako słynny żłóbek chleba z Olmedo , jedyny przykład we Włoszech, który łączy w sobie dwie starożytne tradycje, takie jak chleb i łóżeczko.
A prezenty? Dzieci czekają z utęsknieniem na Św. Mikołaja, który przychodzi po kolacji i przynosi prezenty, a dorośli w tym czasie grają w tombola albo inne gry towarzyskie.
O północy cała rodzina idzie na pasterkę, tzw. Sa Miss’e Puddu (msza koguta czyli pierwsza msza po urodzeniu Chrystusa).
Wyjątkowe tradycje. Boże Narodzenie na Sardynii jest bogate w tradycyjne obrzędy i rytuały, np. w miasteczku Paulilatino można wziąć udział w mszy odprawianej w języku sardyńskim, w Alghero w katedrze Santa Maria odprawiane są obrzędy liturgiczne w tradycji katalońskiej, w tym „Canto di Sibilla”, uznany przez UNESCO dziedzictwem wartości niematerialnych ludzkości.
![obrazek](https://i.pinimg.com/originals/95/e5/79/95e57913729bc7788e902cc997a4298e.jpg)
W niektórych miejscach na wyspie organizowane są też żywe szopki, a 24 grudnia na ulicach miasteczek odbywają się przedstawienia – narodziny Jezusa wraz z towarzyszącymi scenami z życia w ówczesnej epoce.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/f38d494a68d4d51654f1c53adb6c3cf45cf23d21?url=http%3a%2f%2f4.bp.blogspot.com%2f-II2c7ai4vqQ%2fTt3UsB28wuI%2fAAAAAAAAAeA%2fRXPWP8mP5xs%2fs1600%2fpresepe%2b2.jpg)
Na całej Sardynii mają również miejsce różnego rodzaju wydarzenia, które skupiają fanów produktów rolno-spożywczych i rękodzieła. Można zobaczyć na żywo, jak robione są tradycyjne produkty, chleb, sery, kosze…i launeddas – instrument muzyczny typowy dla Sardynii.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/0a7c7508617980290b83f6707fe87ee8e615fa42?url=http%3a%2f%2fwww.sardegnacultura.it%2fimmagini%2f7_112_20090313105957.jpg)
Boże Narodzenie. Boże Narodzenie na wyspie to również różnego rodzaje targi, wystawy, imprezy, pokazy i koncerty, które trwają aż do 6 stycznia. Warto przyjechać na Sardynię na święta, atmosfera jest wyjątkowa.
Bonas pascas de Nadale e bonas festas! Szczęśliwej wigilii i szczęśliwych świąt!
opracowanie: Dagmara Górska, Associazione Culturale Polacco Sarda