576403679.jpg
-
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Chleb Borodinsky -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Kawowe przepisy -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Przepisy -
Pumpernickel (pumpernikiel) -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Ulubione drinki znanych postaci -
Wianek w polskiej tradycji -
Yana Movchan -
Żurek
Na wstępie należy zaznaczyć, że na Ukrainie święta Bożego Narodzenia są obchodzone w innym terminie niż w Polsce, że względu na różnicę pomiędzy kalendarzem gregoriańskim, stosowanym w życiu codziennym, a kalendarzem juliańskim, według którego cerkwie prawosławne i Ukraińska cerkiew greckokatolicka wyznaczają daty świąt. Przed świętami na Ukrainie, tak jak i w Polsce, odbywa się akcja przekazywania przez organizację płastową Betlejemskiego Światła Pokoju. Wigilia na Ukrainie nazywana jest "Swiatyj Weczir" (Святий Вечір), "Bahatyj Weczir" (Багатий Вечір), "Bahata Kutia" (Багата Кутя) albo "Wilija" (Вілія), obchodzi się ją 6 stycznia. Obchodzona jest podobnie jak w Polsce.
Pod stół wigilijny zawsze wkłada się siano, które ma się tam znajdować aż do święta Jordan. Wieczerzę rozpoczyna się wraz z ukazaniem się pierwszej gwiazdy - modlitwą, następnie głowa domu składa życzenia wszystkim gościom, dzieląc się z nimi prosforą - specjalnym chlebkiem poświęconym w cerkwi.
Podczas wieczerzy na stole znajduje się 12 potraw, między innymi gołąbki z kaszą gryczaną i gołąbki z ziemniakami, sos grzybowy, ryba, kompot z suszonych owoców, barszcz, jednak najważniejszym z dań jest kutia. Przyrządza się ją zwykle z gotowanych ziaren pszenicy lub jęczmienia (wyjątkiem jest południe Ukrainy, gdzie robi się ją z ryżu) z dodatkiem miodu, maku i bakalii. Na deser podaje się ciasto i pączki.
Na czterech rogach stołu układa się cebule czosnku, w celu odpędzenia złych duchów.
Po kolacji w części rodzin odkłada się odrobinę pożywienia dla duchów przodków, które zlatują się na kolację wigilijną. Po kolacji młodzież zajmuje się zabawami i różnego rodzaju wróżbami. Ciekawostką jest to, że w czasie wigilii wspomina się zmarłych członków rodziny, a w dzień wigilijny udaje się na cmentarz i zapala świece lub znicze na grobach bliskich. Wieczorem większość ludzi udaje się do cerkwi na Wełyke Poweczirja. Boże Narodzenie, zwane Rizdwem (Різдво), jest obchodzone 7 stycznia. Zarówno ten dzień, jak i następny - 8 stycznia, zwany "Połohom Bohorodyci" lub "Synaksą", to czas odwiedzin krewnych i znajomych. Każdy dzień rozpoczyna się wizytą w cerkwi. Nie ma tam tradycji urządzania żłóbka, natomiast wierni wchodząc do cerkwi całują ikonę Bożego Narodzenia. Obok ikonostasu cerkwi stoją choinki.
W święta pojawia się wiele grup kolędniczych odwiedzających domy, i śpiewających kolędy. Wśród kolędników zawsze musi być "Koza", "Pastuch", "Cygan", "Żyd", "Lekarz", "Żołnierz" i "Śmierć". Przywódca grupy kolędniczej zawsze nosi na kiju wielką gwiazdę, on też przyjmuje wynagrodzenie za kolędę i dzieli je wśród kolędników.
13 stycznia obchodzona jest Małanka (ukr. Маланка - jest to odpowiednik polskiego "Sylwestra", w ten dzień organizuje się zabawy taneczne zwane "małankami" (od św. Melanii - patronki tego dnia). Następny dzień (14 stycznia) to "Staryj Nowyj Rik", czyli odpowiednik Nowego Roku. W dniu 18 stycznia przed swiętem "Jordan" obchodzony jest "Szczedryj Weczir". W tym dniu obowiązuje srogi post. Wieczorem przygotowuje się tradycyjną kolację. Tradycyjną potrawą tego wieczoru jest kutia, naleśniki oraz pierogi z serem, kapustą i z grzybami. Charakterystyczne dla tego święta są tzw. szczedriwki - są to radosne przyśpiewki o tematyce ludowo-chrześcijańskiej. Okres świąteczny kończy 19 stycznia święto Chrztu Pańskiego czyli popularny "Jordan", zwane też "Wodochreszczem", "Chreszczeniem" lub "Epifanią". W ten dzień po Mszy św. z cerkwi wyrusza procesja do najbliższego jeziora lub rzeki, gdzie następuje poświęcenie wody. Kapłan trójramiennym świecznikiem robi znak krzyża nad wodą, zanurza go trzykrotnie w wodzie, błogosławiąc ją. Taką poświęconą wodę wierni czerpią z przerębla i zabierają do domu, skrapiając nią następnie zabudowania oraz zwierzęta domowe i hodowlane.
Po błogosławieństwie wody najodważniejsi uczestnicy wskakują do wody, co ma chronić cały rok przed chorobami. Veseloho Vam Rizdva! Dla ukrainskich dzieci, najwazniejszym Swietem jest Dzien Sw. Mikolaja (6 albo 19 grudnia) w tym dniu Ukraincy daja sobie upominki. Mikolaj jest patronem dzieci. Na Ukrainie, jest zwyczaj, ze kazdy czlonek rodziny na swieta otrzymuje cos nowego z odziezy. Ksiaze Vladimir z podrozy do Konstantynopola, gdzie sie dal ochrzcic, przywiozl opowiesci o Sw. Mikolaju. Ukrainski ksiaze Vsevolod Yaroslavych oficjalnie wprowadzil Swieto Mikolaja(miedzy 1088 i 1099 rokiem, za pontyfikatu papieza Urbana II). Najwazniejszym Swietem rodzinnym dla ludnosci ukrainskiej jest jednak Boze Narodzenie. Swietuje sie surowo przestrzegajac zwyczajow, opierajacych sie nie tylko na chrzescijankiej ale takze poganskiej tradycji, oddajacej wiejski charakter spoleczenstwa ukrainskiego. Te zwyczaje sa bardzo szczegolne i gleboko symboliczne.
W Wigilie rodziny spotykaja sie na wieczerzy zwanej „Sviata Vecheria”. Wraz z ukazaniem sie pierwszej gwiazdki, ktora uwaza sie za Gwiazde Betlejemska, rozpoczyna sie ceremonia.
Stol nakryty jest dwoma obrusami, jeden dla przodkow, drugi dla zyjacych czlonkow rodziny.
W okresie nawracania na chrzescijanstwo na Ukrainie(988) uwazano tam wlasnych przodkow jako „dobre duchy”, jesli oddawalo sie im nalezna czesc, przynosily zyjacym czlonkom rodziny szczescie. Pod stolem i pod obrusami rozsypuje sie siano, na pamiatke narodzin Jezusa w stajence. Przy kazdym nakrytym stole jest puste nakrycie dla zmarlych czlonkow rodziny, ktorych dusze, wg ludowych wierzen, biora takze udzial w wieczerzy wigilijnej. Na srodku stolu kladzie sie okragly chleb bozonarodzeniowy „Kolacz”. Wlasciwie ukladane sa trzy Kolacze jeden na drugim jako symbol Trojcy Swietej. Forma Kolacza (okrag) symbolizuje wiecznosc. Wiazki klosow pszenicy „Didukh” uklada sie pod ikonami znajdujacymi sie w domu. To jedna z najwazniejszych tradycji na Ukrainie, wiazki te symbolizuja przodkow rodziny. Wg wierzen ludowych, podczas swiatecznych dni ich duchy zamieszkuja w tych wiazkach.
Glowny czlonek rodziny obok „Didukh” umieszcza miske kutii – czyli gotowanej pszenicy z miodem i makiem. „Kutia” to najwazniejsza potrawa bozonarodzeniowego posilku zwana takze „potrawa Boga”. Do tego podaje sie „Napoj Boga”, zwany „Uzvar” jest to kompot z 12 roznych suszonych owocow. Na koniec tych przygotowan, glowny czlonek rodziny podaje kazdemu z obecnych kawalek chleba umoczonego w miodzie. Wspolnie odmawia sie modlitwe. Potem oglasza: „Khrystos Razhdaietsa” – Chrystus sie narodzil i rodzina rozpoczyna tradycyjna 12-daniowa uczte.
Wedlug wiary chrzescijanskiej, dwanascie dan dotyczy Apostolow Jezusa, ale ta tradycja siega czasow poganskich. Wtedy dwanascie dan bylo symbolem dwunastu pelni ksiezyca w ciagu roku. Posilek jest bezmiesny, poniewaz kosciol obchodzi jeszcze czas postu, do pierwszego dnia Bozego Narodzenia, ale takze u pogan byly potrawy bezmiesne, jako specjalne bezkrwawe ofiary skladane Bogom. Pierwsza potrawa, tradycyjnie jest „Kutia”, nastepnie barszcz z uszkami. Nastepnie rozne potrawy rybne, „Varenyky” – sa to pierogi z kapusta, ziemniaki, tatarka lub sliwki i golabki. Wieczerze konczy „Uzvar“ – kompot z suszu. Podczas gdy ceremonia podczas Wigilii jest powazna i pelna znaczenia, pozostale dni maja radosny, swobodny charakter. Duzo sie je i duzo spiewa. Ukraincy maja swoje wlasne koledy.