tomteszwecja.gif
-
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Chleb Borodinsky -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Kawowe przepisy -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Przepisy -
Pumpernickel (pumpernikiel) -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Ulubione drinki znanych postaci -
Wianek w polskiej tradycji -
Yana Movchan -
Żurek
Ośnieżona o tej porze roku Szwecja ma prawdziwie świąteczną aurę. Do bożonarodzeniowych zwyczajów w tym kraju należy dekorowanie domostw świątecznymi ornamentami: figurkami św. Mikołaja, aniołkami, gwiazdkami. Okres świąteczny trwa tu od pierwszej niedzieli Adwentu aż do 13 stycznia. Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierników domowego wypieku. Tradycyjną skandynawską potrawą wigilijną jest przede wszystkim ryż z migdałami, a najpopularniejszym symbolem świąt - prosiak. Święta rozpoczynają się 24 grudnia uroczystą kolacją wigilijną i rozdaniem prezentów, które przyniosły krasnoludki. Wigilia nie jest postna, a jej obfitość to nawiązanie do czasów pogańskich i składania darów pogańskim bożkom, podobnie jak zapalanie świec. Z drugiej zaś strony: choinka, prezenty i Pasterka, poranna msza pierwszego dnia świąt, nawiązują do tradycji chrześcijańskiej. Świąteczne drzewko dekoruje się najczęściej kilka dni przed Wigilią, prawdziwymi świeczkami oraz zabawkami ze słomy i siana.
W Szwecji przygotowania do świąt Bożego Narodzenia rozpoczynają się w czasie Adwentu. Ludzie zaczynają dekorować swoje domy słomianymi ozdobami, świeczkami, wieńcami adwentowymi.13 grudnia, czyli w Dzień Św.Łucji Szwedzi obchodzą tzw.święto światła.
Odbywają się wtedy procesje z udziałem dzieci, które prowadzi dziewczynka ze świecami na głowie. Celem tego jest rozświetlenie najkrótszych dni w roku. Szwedzi podobnie jak my ubierają i dekorują choinki. Wieczerza wigilijna w Szwecji rozpoczyna się około godziny 14.00. Tradycyjne szwedzkie potrawy goszczące na wigilijnym stole to galareta z wieprzowych nóżek, ryż z owsianką, wędzony dorsz w sosie, pulpety, kiełbasa, sałatka z buraków, pierniki, owsiane ciastka. W południowej części kraju podstawową potrawą jest gotowana szynka, zaś na północy pieczeń z renifera. Nie może też zabraknąć gloggu, czyli grzanego wina z cukrem i przyprawami.Tradycją szwedzkiej wieczerzy wigilijnej jest zanurzenie kawałków ciemnego chleba w garnku wypełnionym sosem i wieprzowiną. Po kolacji przychodzi czas na prezenty, które wręcza Jultomten (Św.Mikołaj). Jego wyobrażenie w Szwecji to postać gnoma, który żyje w stodole. Chcąc w Szwecji życzyć komuś "Wesołych Świąt!" mówimy "God Jul!"
Nie bez powodu to w tym kraju powstało pojęcie szwedzki stół. Szwedzi w święta Bożego Narodzenia zasiadają przy suto zastawionym stole, który nosi nawet specjalną nazwę - julbord. Przez lata świąteczne menu różniło się w zależności od regionu kraju oraz zasobności portfela. Inaczej świętowano na północy, a na południu pielęgnowane były odrębne tradycje kulinarne. Potrawy różniły się również na stołach mieszkańców miast i wsi. Teraz jednak nie ma większych różnic. Tradycyjnie kolację wigilijną zaczyna się w Szwecji od zakąsek - pasztetów, marynowanego śledzia, wędzonej kiełbasy, salcesonu, nóżek w galarecie. Każda z gospodyń najwięcej uwagi przykłada do świątecznej szynki, podawanej w całości z różnymi dodatkami, przyprawionej solą i cukrem. Potem na stole pojawiają się dania gorące. Klopsiki i pokusa Janssona, czyli zapiekanka z anchois serwowana również na święta wielkanocne. Wszystko to przegryzane jest chlebem o charakterystycznym słodkim zapachu. Potem na stole pojawia się lufisk, czyli danie rybne, najczęściej suszona molwa lub czarniak, które na parę tygodni przed świętami marynuje się w wodzie i ługu. Na deser podaje się ryżowy pudding i pierniczki pepparkakor, a wszystko popija się grzanym winem (gloegg).