Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

9814091.cde877f1.560.jpg

Serbia - 9814091.cde877f1.560.jpg
Download: 9814091.cde877f1.560.jpg

147 KB

(560px x 420px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazekobrazek

Božić
Serbowie obchodzą święto Bożego Narodzenia według starego, czyli juliańskiego, kalendarza, tzn. 7 stycznia naszego - gregoriańskiego. Święta poprzedza czterdziestodniowy post, stanowiący swego rodzaju przygotowanie do tego wielkiego święta.

To co piękne w serbskich obchodach bożonarodzeniowych to bogactwo kultywowanych obyczajów, z których część wywodzi się jeszcze z czasów pogaństwa a inne związane są już z cerkwią. Na wsi wszystko odbywa się tak jakby czas stanął w miejscy przed kilku wiekami. W dzień Wigilii Bożego Narodzenia pan domu wyrusza rano do lasu w poszukiwaniu dębu. Wybiera odpowiednią gałąź, obsypuje ją ryżem i ścina w rękawicach, starając się by upadła w kierunku wschodnim. Do domu gałąź niesie się na prawym ramieniu. Po dokonaniu tego skomplikowanego zabiegu kawałek dębu, tzw. badnjak, umieszczany jest przy wejściu do domu. W miastach nie ma problemu z masowym wycinaniem dębów przed Bożym Narodzeniem. Z powodzeniem został zastąpiony, często bardzo wymyślnymi wiązankami z gałązek dębu i słomy, które w zaciszu domu rodzinnego pozwalają symbolicznie odtworzyć atmosferę groty Betlejemskiej.

obrazek

Przez cały dzień wigilijny przed domami odbywa się pieczenie jagnięcia lub prosięcia w zależności od regionu. W miastach można czasami zobaczyć jak przed blokiem ustawione są specjalne rożna, na których opieka się główne bożonarodzeniowe danie. W wieczór wigilijny gospodyni rozsypuje w domu słomę a na niej cukierki i orzechy, przy tym chodząc i gdacząc jak kura. Dzieci biegają za nią naśladując kurczaczki i zbierając łakocie. Jest to jeden z wielu rytuałów mających zapewnić obfitość w domu. Tego samego wieczoru mogą pojawić się też kolędnicy, wędrujący od domu do domu z kolędą i życzeniami, liczący na drobne wynagrodzenie. Kolacja wigilijna w wersji ascetycznej nie dopuszczającej nawet ryby, odbywa się przy zapalonej świecy i przy udziale dużej ilości rakiji, wódki robionej z owoców. Przed wieczorną liturgią często organizowane jest wspólne palenie badnjaka przed cerkwią. Pop częstuje grzanym winem i rakiją, tańczy się kolo i strzela z broni palnej! Jak świętować to na całego!

obrazek

W dzień Bożego Narodzenia domownicy czekają na specjalnego gościa, którym jest młody mężczyzna jako pierwszy wchodzący tego dnia do domu, zwiastujący radosną nowinę o narodzeniu Chrystusa. Obsypany ryżem gość zasiada do świątecznego posiłku. Podczas obfitego obiadu uwaga wszystkich skoncentrowana jest na chlebie pieczonym w domu, którym wszyscy się dzielą. W środku ukryty jest gwóźdź symbolizujący ślub, kawałek drewna symbol pracy i moneta - zapowiadająca bogactwo. Trzeba się postarać by znaleźć to na czym nam najbardziej zależy!

obrazek

Według zwyczaju świątecznego stołu nie należy sprzątać przez trzy dni, w ciągu których Serbowie pozdrawiają się radosnymi słowami: Chrystus się narodził! Pokój boży! Boże Narodzenie to zdecydowanie jedno z najhuczniej i najdłużej obchodzonych świąt wśród Serbów.
Beata Kozerska

obrazek

Co jada się na Božić? Przede wszystkim česnicę - tradycyjne pieczywo, będące w zależności od regionu bądź to okrągłym chlebem (niekwaszonym) - to w tzw. Serbii właściwej, bądź ciastem z płatów ciasta filo lub jufka przekładanych bakaliami - to w Vojvodinie, česnicy nie wolno kroić nożem, łamie się ją rękoma pierwsze trzy kawałki ofiarując Bogu, pierwszemu gościowi i przypadkowemu przechodniowi, dopiero kolejne dzieli się między domowników.

obrazek

W česnicy ukryte są drobne, symboliczne przedmioty - złota lub srebrna moneta ziarno fasoli, kawałek drewna z badnjaka, zawiniątko z wełny, orzech - wszystkie wróżą coś dobrego i jak niektórzy wspominają, dla serbskich dzieci nie ma w święta nic gorszego niż to, że któryś z fantów może znaleźć się w jednym z trzech pierwszych kawałków.

obrazek

Oprócz česnicy je się oczywiście ubite 5 stycznia pieczone prosię, sarmę (gołąbki z winogronowych liści), paprykę, podvarak.

obrazek

A coś słodkiego? Ze słodkiego serbskie* na serbskim stole są (poza rakiją) tylko uštipci.
Uštipci to niewielkie ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu, przygotowuje się je przez cały rok i podaje na słono z kajmakiem lub na słodko - z miodem, cukrem, w święta zaś je się je jak bułeczki - przekrojone na pół i obowiązkowo posmarowane morelową konfiturą.

obrazek

W strukturze uštipke podobne są do lekkich pączków, mają jednak chrupiącą skórkę i smak, coś pomiędzy pampuchami i plackami na sodzie - same w sobie są całkiem smaczne, z morelami zaś bardzo bardzo smaczne.
Autor: Monika

obrazek

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności