Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

1.gif

Słowacja - 1.gif
Download: 1.gif

40 KB

(346px x 284px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazekobrazek

Kolację wigilijną rozpoczyna się na Słowacji od modlitwy, skropienia stołu święconą wodą i podzielenia się opłatkiem. Okrągły, jasnobrązowy, jedzony jest - bez dzielenia się nim z innymi - razem z miodem, symbolem słodkiego życia i z czosnkiem, symbolem zdrowia. Miód symbolizuje dobroć i miłość przez cały rok. Uczestnicy Wigilii dzielą się za to jabłkami, w niektórych domach także orzechami włoskimi. Rodzice pocierają dzieciom czoło miodem, żeby były zdrowe.

obrazek

Na stole nie moze zabraknąć orzechów. Każdy wybiera sobie jeden - jeśli trafi na dobry, to będzie miał szczęście przez cały rok.

obrazek

Inny wigilijny zwyczaj kultywowany na Słowacji to krojenie jabłka na pół - jeżeli okaże się zdrowe, z wszystkimi pestkami, to wszyscy domownicy spotkają się przy stole za rok.

obrazek

Jako pierwsza na wigilijnym stole najczęściej pojawia się kapustnica - słowacka wersja kapuśniaku, ale wzbogacona o kiełbasę z papryką, stąd mająca kolor brązowy. Kapustę gotuje się na miękko, potem dodaje do niej mleka i śmietany.

obrazek

Jest i ryba, nie tylko karp, pieczona, często podawana z sałatką ziemniaczaną. Z taką sałatką podaje się też kotlet schabowy. Na wielu słowackich stołach wigilijnych pojawia się gotowana kiełbasa, ćwikła z chrzanem i kompot z suszonych owoców. W zależności od regionu jada się również słodką zupę z suszonych jabłek lub zupę z grochem i z soczewicą.

obrazek

I oczywiście karpia z sałatką ziemniaczaną i majonezem. Wigilijną specjalnością wschodniej Słowacji jest też sałatka ukraińska. Najpierw należy ugotować marchew, buraki i ziemniaki. Potem pokroić je w kostkę. Dodać groszku, kiszonych ogórków, cebuli, a do smaku oleju, soli i czarnych korzeni. Najlepiej przyprawiać wszystko dzień przed Wigilią.

obrazek

Oczywiście należy wstrzymać się z jedzeniem aż do wigilijnej kolacji. I jeszcze jedno. Aby za rok wszyscy spotkali się znów przy tym samym stole, opasuje się go symbolicznym łańcuchem.

obrazek

Śpiewa się kolędy, z których wiele jest znanych i w Polsce. Na stole stawia się naczynie z ziarnem zbóż i drobnymi monetami. Wraz z makowcem zostaną tam aż do Trzech Króli. Niegdyś na Słowacji prezenty pod choinkę dostarczał Jezusek, dziś coraz częściej do drzwi z pełnym workiem puka Mikołaj, Święty Mikołaj, a nawet Santa Claus.

obrazek

Na Słowacji Wigilia (Štedrý večer), pierwszy dzień świąt i drugi dzień świąt są dniami wolnymi od pracy. W Wigilię od rana kobiety przygotowują potrawy wigilijne, mężczyźni i dzieci ubierają choinkę. W nawiązaniu do tradycji ludowej podczas wieczerzy wigilijnej spożywa się potrawy mączne, z roślin strączkowych, owoców, kapusty. Często podawany jest mak i czosnek. Znajdziemy tu również wypieki w postaci strucli z makiem i orzechami, pupance - drożdżowe kuleczki zalane ciepłym mlekiem i posypane makiem, zwane też u Słowaków i Łemków bubalkami, choć łemkowskie nieco się różnią sposobem wykonania. Na Słowacji są to kuleczki z ciasta drożdżowego wcześniej ugotowane w wodzie, a później zalane ciepłym mlekiem i posypane makiem.

obrazek

Popularny tez jest „štedrák“ – przekładaniec z ciasta drożdżowego i różnych słodkich mas. Na stole nie może zabraknąć jabłek, suszonych śliwek i orzechów. Przy stole wigilijnym ustawiona jest choinka w pięknej szacie z różnobarwnych łańcuchów, lukrowanych pierniczków, posrebrzanych orzechów, albo z figurkami ze słomy i piernikami.

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Słowacja - imagesmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.jpg
Na stole nie może na przykład zabraknąć "vánočky" - trad ...
Na stole nie może na przykład zabraknąć "vánočky" - tradycyjnego białego ciasta przypominającego wyglądem i smakiem polską słodką chałkę z bakaliami. Pierwszą spożywaną potrawą są, podobnie jak w Polsce, opłatki. Następnie na stół wędruje zupa grzybowa oraz obowiązkowo ryba, a najlepszą oczywiście jest karp. Na Słowacji, a przede wszystkim w okolicach Bratysławy, w miejsce zupy grzybowej często podawany jest kapuśniak. Czesi i Słowacy przywiązują też ogromną wagę do suszonych owoców oraz jabłek, które służą nie tylko do jedzenia, ale także do świątecznych wróżb.
Słowacja - nnnn.jpg
Na Słowacji Wigilia (Štedrý večer), pierwszy dzień świąt ...
Na Słowacji Wigilia (Štedrý večer), pierwszy dzień świąt i drugi dzień świąt są dniami wolnymi od pracy. W Wigilię od rana kobiety przygotowują potrawy wigilijne, mężczyźni i dzieci ubierają choinkę. W nawiązaniu do tradycji ludowej podczas wieczerzy wigilijnej spożywa się potrawy mączne, z roślin strączkowych, owoców, kapusty. Często podawany jest mak i czosnek. Na stole wigilijnym gości ryba, zupa z kwaśnej kapusty oraz opłatek - smarowany miodem i posypany siekanym czosnkiem. Znajdziemy tu również wypieki w postaci strucli z makiem i orzechami, „pupance - bobaľky“ - drożdżowe kuleczki zalane ciepłym mlekiem i posypane makiem oraz „štedrák“ – przekładaniec z ciasta drożdżowego i różnych słodkich mas. Na stole nie może zabraknąć jabłek, suszonych śliwek i orzechów. Przy stole wigilijnym ustawiona jest choinka w pięknej szacie z różnobarwnych łańcuchów, lukrowanych pierniczków, posrebrzanych orzechów, albo z figurkami ze słomy i piernikami.
Słowacja - imagesklk.jpg
Obowiązkową potrawą wigilijną jest kapustnica, czyli zup ...
Obowiązkową potrawą wigilijną jest kapustnica, czyli zupa z kiszonej kapusty z grzybami, bez mięsa czy kiełbasy. Kapustę gotuje się na miękko, potem dodaje do niej mleka i śmietany. W zależności od regionu jada się również słodką zupę z suszonych jabłek lub zupę z grochem i z soczewicą. I oczywiście karpia z sałatką ziemniaczaną i majonezem.
Słowacja - th0_7373_oplatek_wigilijnyslowacja.jpg
Opłatek wigilijny musi być z miodem i orzechami lub czos ...
Opłatek wigilijny musi być z miodem i orzechami lub czosnkiem. Miód symbolizuje miłość, czosnek zdrowie, a orzechy pomyślność pod warunkiem, że wybierze się dla siebie zdrowe ziarenko.
Słowacja - vesele-vianoce-a-stastny-novy-rok-3.jpg
Okres między Bożym Narodzeniem (Vianocami) a Nowym Rokie ...
Okres między Bożym Narodzeniem (Vianocami) a Nowym Rokiem należy do najbogatszych w tradycje. Wiele z nich wywodzi się z pogańskich obchodów zimowego przesilenia. Tradycje Świąt Bożego Narodzenia, choć uległy pewnym zmianom, zachowały się do dziś, na przykład w postaci Jarmarku Bożonarodzeniowego (Vianočných trhov), czy odtwarzania różnych obrzędów w skansenach. Cały dzień wigilijny (24 grudnia) związany jest z przeróżnymi czynnościami, przygotowaniem specjalnych potraw i rozmaitymi przesądami. W bożonarodzeniowych obrzędach szczególnie dużą uwagę poświęca się pieczywu i wypiekom. Ich najstarszą formą były placki z ciasta pieczonego bez drożdży, z których później powstały typowe opłatki. W rodzinach chrześcijańskich kolacja wigilijna rozpoczyna się od wspólnej modlitwy, po której zjada się opłatki z miodem i zapiekane placuszki, po czym następuje spożywanie tradycyjnych dań. Najczęściej podawane są ryby, rośliny strączkowe (głównie groch i soczewica) oraz suszone owoce, a przede wszystkim zupa z kiszonej kapusty, nazywana „kapustnica”. Charakterystyczne są także różnego rodzaju wypieki („kračun”, „štedrák”) oraz pieczywa, które przeznaczone jest nie tylko dla rodziny, ale także dla kolędników, pasterzy, a nawet dla bydła. Dla wielu ludzi wielkim świątecznym wydarzeniem a jednocześnie częścią składową Świąt Bożego Narodzenia jest tradycja światła Betlejemskiego. Od 1990 roku tę tradycję szerzyli skauci Słowacji. Tym przesłaniem wnoszą do rodzin cząstkę Betlejem, cząstkę czegoś co nosi miano ludzka wspólnota i przyjaźń.
Słowacja - Vianon kapor.JPG
Na wigilijnym stole na Słowacji króluje opłatek. Okrągły ...
Na wigilijnym stole na Słowacji króluje opłatek. Okrągły, jasnobrązowy, jedzony jest - bez dzielenia się nim z innymi - razem z miodem, symbolem słodkiego życia i z czosnkiem, symbolem zdrowia. Uczestnicy Wigilii dzielą się za to jabłkami, w niektórych domach także orzechami włoskimi - jeżeli nie są popsute, zapewniają zdrowie przez cały rok. Rodzice pocierają dzieciom czoło miodem, żeby były zdrowe. Jako pierwsza na wigilijnym stole najczęściej pojawia się kapustnica - słowacka wersja kapuśniaku, ale wzbogacona o kiełbasę z papryką, stąd mająca kolor brązowy. Jest i ryba, nie tylko karp, pieczona, często podawana z sałatką ziemniaczaną. Z taką sałatką podaje się też kotlet schabowy. Na wielu słowackich stołach wigilijnych pojawia się gotowana kiełbasa, ćwikła z chrzanem i kompot z suszonych owoców. Śpiewa się kolędy, z których wiele jest znanych i w Polsce. Na stole stawia się naczynie z ziarnem zbóż i drobnymi monetami. Wraz z makowcem zostaną tam aż do Trzech Króli. Niegdyś na Słowacji prezenty pod choinkę dostarczał Jezusek, dziś coraz częściej do drzwi z pełnym workiem puka Mikołaj, Święty Mikołaj, a nawet Santa Claus.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności