imagesfarofias.jpg
-
Alan Lathwell -
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Juan Medina -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Najdziwniejsze bożonarodzeniowe przekąski -
Napoje -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Shirley Mischael-Morales -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczna Symbolika -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Yana Movchan -
Żurek
Portugalczycy opieraja się dośc mocno amerykanizacji świąt i w większości domów spędza się je tak jak kilkadziesiąt i kilkaset lat temu. Oczywiście wszędzie na ulicy widać „Mikołajów” i każde centrum handlowe przypomina jedną wielką choinkę, z ludźmi ogarniętymi szałem zakupów ale najistotniejsze czyli sama wigilia i Dzień Świąteczny spędza się z rodziną w domu (w Anglii czy Irlandii co raz popularniejsze jest spędzanie świąt ze znajomymi w Pubie). Do kolacji wigilijnej siada się około godziny 7 i zaczyna się nie od opłatka bo tej tradycji brak. Zaczyna się od Bacalhau. Ryba jest gotowana razem z kapustą (kapusta galicyjska - jako jedyna występuje w postaci liści a nie „główki”) i ziemniakami. Obowiązkowo z jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w kostkę i czosnkiem. Nie ma śledzi, pierogów ani tym podobnych rzeczy. Tylko Dorsz.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/91da92bd8988e8c86215d80c3610fd0f75ddd5e6?url=http%3a%2f%2fcozinhatravessa.com.br%2fwp-content%2fuploads%2f2009%2f03%2flombo_de_bacalhau01.jpg)
Po rybie zaczynają się desery. No i to jest to co Portugalczycy lubią najbardziej. Właściwie dla nich „normalne” jedzenie w czasie świąt może nie istnieć dopóki mają swoje desery. A ich ilość jest dosyć duża. Wszystkie tradycyjne robione tylko na święta. Takim szczególnym jest „bolo rei” czyli ciasto królewskie lub z angielska King’s Cake. Jest to dość twarde ciasto drożdżowe z rodzynkami i migdałami w środku a na zewnątrz różne suszone owoce oraz owoce kandyzowane. Kształt ciasta- okrągłe. Czas przygotowania - cała noc. Istnieje jeszcze trochę uboższa wersja tego ciasta i nazywa się „bolo rainha” lub Queen’s Cake. Różni się tym, że nie posiada ono owoców na zewnątrz.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/432ba172f32516060e7a7761e6e79df3e7d075e8?url=http%3a%2f%2f4.bp.blogspot.com%2f_sSc7-5GatlA%2fTSiYpB_1L9I%2fAAAAAAAAByM%2fsIuE0HLXLxc%2fs1600%2fbolo-rei-02.jpg)
Oprócz tego mamy jeszcze na stole: sonhos (takie nasze małe pączki), filhoses (podobne do naszych faworków), tronco de natal (wygląda jak tort ), farofias (podobne do naszych bezów), mexidos, rabanadas (kawałki chleba tostowego moczone w przesłodkim żółtku jajka i smażone), aletria (przesłodki makaron z a jakże by inaczej żółtkiem jajka), arroz doce (budyń ryżowy - oczywiście przesłodki ), pasteis de jerimu. Generalnie wszystkie portugalskie słodycze są niemiłosiernie słodkie i w 90% zawierają duże lub bardzo duże ilości żółtka wymieszanego z cukrem.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/9028125f18df46663c246e340970993ad34ac5b6?url=http%3a%2f%2f3.bp.blogspot.com%2f_6Z8iolCWm_4%2fTPlCMfAL_JI%2fAAAAAAAAAHI%2fSCCo3rMmb1E%2fs1600%2ftronco-natal3.jpg)
Jak już się zasłodzimy i mamy dość to jak w każde święta należy iść do Kościoła. Portugalska „pasterka” zaczyna się o godzinie 23 i trwa do około godziny 1 w nocy. W Portugalii ceremonia Narodzenia Pańskiego jest w trakcie mszy. Dokładnie w połowie. Po kościele - prezenty. Prezenty układane są na butach pod „choinką”. Drzewo jakie jest używane to malutka sosna albo drzewo korkowca. W pierwszy Dzień Świąt nie je sie sniadania. Nikt nie ma siły po takiej ilości słodkiego. Później do kościoła (tak, tak najpierw „pasterka” do 1 a później o 10 z powrotem na msze) i następnie przygotowanie do obiadu. Na obiad podaje się pieczone jagnię. To jest tradycyjne portugalskie danie w czasie świąt. Później wszyscy siedzą popijając porto w pobliżu kominka, zajadając się pozostałymi deserami, prowadząc rozmowy w miłej rodzinnej atmosferze. Tylko kolęd i śniegu brak.