recipe-qghaq-tal-ghasel-20131212.jpg
-
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Chleb Borodinsky -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Kawowe przepisy -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Przepisy -
Pumpernickel (pumpernikiel) -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Ulubione drinki znanych postaci -
Wianek w polskiej tradycji -
Yana Movchan -
Żurek
Boże Narodzenie na Malcie jest świętem pokoju i życzliwości dla wszystkich ludzi. Święta to doskonały czas gdzie gromadzi się cała rodzina. W wielu domach pod udekorowanymi choinkami leżą prezenty opakowane kolorowymi papierami.
Tradycyjnie już na obiad podaje się pieczonego indyka i deser. Indyk stał się popularny od czasu pierwszej wojny światowej, kiedy na Malcie stacjonowało tysiące żołnierzy. Wcześniej, przed wojną na świąteczny obiad serwowano koguta.
Nadal w tradycyjnych, maltańskich domach choinka, która przyjęła się już na Malcie, jako element świątecznego wystroju, występuje obok ustawianego w najważniejszej części domu prowizorycznego żłóbka z Dzieciątkiem lub też całej szopki złożonej z drobnych figurek, dekorowanej światełkami. Tradycyjny żłóbek zrobiony jest z gliny. Obok tradycyjnych figur stosowanych w szopkach europejskich, w szopce maltańskiej występują także chłop karmiący zwierzęta, kobieta niosąca worek mąki, uliczni grajkowie, śpiący mężczyzna oraz mężczyzna, który leżąc na dachu żłóbka spogląda góry na Dzieciątko oraz owieczki, osiołki i...wielbłądy. Wokół szopki w celu jej ozdobienia układa się wysiane na ligninie lub bawełnie młode, kiełkujące zboża. Kult Dzieciątka Jezus jest na Malcie bardzo silny. W Wigilię Maltańczycy urządzają procesję, podczas której niosą od kościoła do kościoła, ubraną w kwiaty figurę Dzieciątka śpiewając dla Niego kolędy, wewnątrz kościołów ustawiane są szopki, a przed rozpoczęciem pasterki kazanie wygłasza...małe dziecko.
Warto wspomnieć, że święta zaczynają się w tym niewielkim kraju 25 grudnia— jest to data ustalona przez św. Hipolita w III w. Zwyczaje bożonarodzeniowe Maltańczyków mają niepowtarzalny i unikalny charakter, łączą w sobie różne elementy różnego pochodzenia, niekoniecznie są związane z chrześcijaństwem. Takim zwyczajem jest ustawianie albo figurki Jezusa, albo całej szopki w najważniejszej części domu i dekorowanie jej światełkami.
Już na początku grudnia na maltańskich domach widoczne są świąteczne dekoracje, mieniące się różnobarwnymi kolorami. Sąsiedzi rywalizują między sobą o najokazalej udekorowany, zazwyczaj światełkami, dom. To kraj w większości katolicki, dlatego obchody tych świąt są bardzo intensywne. Kościoły ozdabia się pięknymi dekoracjami kwiatowymi, śpiewa się kolędy, ubiera choinkę i spędza czas w gronie rodziny.
Tradycyjną świąteczną potrawą jest timpana - pieczony makaron przykryty kruchym ciastem.
Oraz miodowe ciastka w kształcie pierścienia.