Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

jolahus.jpg

Islandia - jolahus.jpg
Download: jolahus.jpg

374 KB

(800px x 533px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazekobrazek

obrazek

Od niepamiętnych czasów w wielu krajach zimowe przesilenie słoneczne było okazją do świętowania. Również na Islandii jeszcze w czasach pogańskich odbywały się uroczystości zwane jól. Aczkolwiek nazwa taka występuje we wszystkich krajach skandynawskich (podobnie brzmi też w j. angielskim - Yule), jej pochodzenie nie jest znane. Niektórzy wywodzą ją od Jólnir, jednego z przybranych nazwisk Odyna, ojca bogów nordyckich. Również w sferze przypuszczeń jest charakter tego święta. Po nastaniu chrześcijaństwa ok. roku 1000 jól przejął rolę święta Bożego Narodzenia i taka nazwa istnieje do dnia dzisiejszego. Sposób obchodzenia święta i okresu go poprzedzającego - adwentu zmieniał się w ciągu stuleci. Począwszy od końca XIX w. do Islandii zaczęły przenikać gwiazdkowe zwyczaje środkowo - europejskie.

obrazek

Zaczęto przywozić choinki, a potem przez wiele lat wykonywać sztuczne drzewka z konarów, drobnych patyków pomalowanych na zielono i zdobić liśćmi, świeczkami oraz zabawkami z papieru. Masowy import choinek z kontynentu zaczął się dopiero w latach czterdziestych, a obecnie potrzeby są już zaspokajane z własnych plantacji.

obrazek

Pojawił się również św. Mikołaj z długą siwą brodą, w czerwonej długiej szacie i z workiem prezentów na plecach. Po drugiej wojnie światowej poprzez Danię dotarł niemiecki zwyczaj stawiania na stole wieńca z czterema świeczkami, zapalanymi kolejno w każdą niedzielę adwentu. W oknach można też zobaczyć świeczniki siedmioramienne z palącymi się świeczkami.

obrazek

Jednak oprócz tych powszechnych już na świecie form obchodzenia Bożego Narodzenia, w Islandii kontynuuje się wiele rodzimych obyczajów adwentowych i gwiazdkowych. Do najciekawszych należy tradycja oczekiwania przez dzieci na prezenty przynoszone przez jólasveinar (dosł. gwiazdkowi chłopcy). Wywodzi się ona ze starych, sięgających XIII wieku podań o Grýli i jej potomkach. Była to straszna olbrzymka ludożerczyni, która w okresie adwentu polowała na dzieci. To samo robili jej liczni synowie. Postaciami takimi straszono nieposłuszne dzieci. Jednak w miarę upływu czasu przypisywano synom Grýli coraz to inne cechy. W XIX w. byli już tylko złośliwymi złodziejaszkami, którzy schodzili z gór (lub wynurzali się z morza, jak wierzono w regionach północno - zachodnich wyspy) i czynili ludziom drobne szkody.

obrazek

Różna była ich liczba - od dziewięciu do dwudziestu dwóch, czasami występowały też córki Grýli. Dziewiętnastowieczny badacz folkloru islandzkiego Jón Árnason wydał w roku 1862 pracę, w której opisał wersję z trzynastoma synami Grýli. Podał też ich imiona, które w wolnym tłumaczeniu brzmią Złodziej Kiełbasek, Oblizywacz Kufli, Świeczkowy Facet itd. Wersja podana przez Árnsona utrzymała się do dnia dzisiejszego, zmienił się jednak calkowicie ubiór i charakter gwiazdkowych przybyszy. Wzorem duńskich elfów i św. Mikołaja zaczęto ich przedstawiać ubranych w czerwone szaty i noszących brody. Schodzą oni z gór kolejno przez 13 dni przed Gwiazdką, a zamiast czynić zło opowiadają dzieciom bajki, śpiewają i wsadzają do butów drobne upominki, co najwyżej zaś wezmą świeczkę lub kiełbaskę.

obrazek

Prezenty gwiazdkowe są przekazywane w wigilię. Do najbardziej ulubionych należą świece i karty do gry. Świecami obdarowywano się już w poprzednich wiekach. Domy oświetlano wtedy przyćmionym światłem z lampy napełnionej tłuszczem rybim. Kontrastował z tym jasny płomień świec, a gwiazdka stawała się prawdziwym świętem światła.

obrazek

Kolacja wigilijna, do której zasiada się około godziny szóstej, składa się przeważnie z tradycyjnych potraw. W dawnych czasach, aby mieć świeże mięso na święta, zabijano tuż przed nimi owcę lub cielaka. Mięso zwykle gotowano i na wigilię podawano solidną zupę mięsną (kjätsúpa). Powszechnym daniem była również wędzona jagnięcinę (hangikjöt).

obrazek

Kiedyś substytutem mięsa baraniego lub innego w biednych domach była pardwa (rjúpa). Teraz jest to bardzo ekskluzywne danie świąteczne.

obrazek

Na obiad w Boże Narodzenie je się tradycyjnie hangikjöt - islandzką wędzoną jagnięcinę. Na deser podawany jest zwykły pudding ryżowy (migdałowy pudding), który zmienia swoją nazwę w zależności od okazji. Migdał jest dodawany do puddingu przed podaniem i ten, kto ma szczęście i go znajdzie dostaje nagrodę!

obrazek

W przeszłości przetwory zbożowe były niezwykle drogie, a chleb był rzadkim przysmakiem podawnym z okazji świąt. Za potrawy świąteczne uważano też kaszkę jęczmienną lub budyń z rodzynkami. Unikalnym poczęstunkiem na wigilijnym stole był płaski chlebek (laufabranđ). Aby go przygotować wałkuje się ciasto tak cienko, jak tylko można, a następnie kroi na okrągłe plastry, tnie, splata w dekoracyjne wzory i smaży.

obrazek

Gdy zwiększył się import zbóż zaczęto piec pączki (kleinur) i naleśniki. Różnego rodzaju ciastka przestały być tylko świątecznym smakołykiem. W ostatnich czasach ciastka i inne słodycze znowu odgrywają dużą rolę podczas świąt.

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Islandia - hangikjt.jpg
W okresie przedświątecznym Islandczycy (zresztą jak i in ...
W okresie przedświątecznym Islandczycy (zresztą jak i inne narody) sprzątają dokładnie swoje domy, kupują prezenty i przygotowują nie tylko wieczerzę wigilijną, ale i tradycyjne jedzenie, które będą spożywali przez całe święta. Na wigilijnym stole, według większości Islandczyków, nie może zabraknąć wieprzowiny (szynki) czy pardwy. Szynka to nowy "wynalazek" wigilijny, który importują z Danii, natomiast pardwa jest typowym islandzkim daniem. Pierwotnie, tylko w najbiedniejszych rodzinach, które nie miały jagniąt na ubój, jadło się w święta pardwy. Był to dziki ptak, łatwy do upolowania.
Islandia - blackcat.jpg
Na 13 dni przed Bożym Narodzeniem, na farmy i do miast z ...
Na 13 dni przed Bożym Narodzeniem, na farmy i do miast zaczynają przybywać Jólasveinar - bożonarodzeniowi chłopcy (lub bardziej nowocześnie - Święci Mikołaje). Wszyscy są braćmi i zarazem bardzo dziwnymi istotami - trole i psotnicy w ludzkiej postaci. Obecnie są oni bardziej łagodni niż to było dawniej, kiedy, jak twierdzą Islandczycy, Jólasveinar byli dość niebezpieczni. Rodzicami "chłopców" byli: Grýla i Leppalúði, straszni trole, łapiący i zjadający niegrzeczne dzieci (brrrrrr...). Nawet ich kot był strasznym monstrum. Jólasveinar płatali ludziom figle i okradali ich. Każdy z "chłopców" miał swoje świąteczne "preferencje", np. jedzenie, czy świece i charakterystyczny sposób ich zdobywania, co jest odzwierciedlone w ich imionach. Obecne, dostatnie czasy złagodziły też naturę psotników i są oni dobrymi chłopcami przynoszącymi nawet prezenty! Zmienili nawet swoje odzienie. Kiedyś nosili ciepłe swetry w tonacji czarno-biało-szaro-brązowej, a teraz - czerwone kożuchy. (atrybuty Świętego Mikołaja najwyraźniej przypadły im do gustu :)) Określa się ich teraz nawet mianem Świętych Mikołajów. W nocy przed przybyciem pierwszego Mikołaja (12 grudnia) dzieci wystawiają na parapety swoich sypialni buta, w którym spodziewają się znaleźć rano prezent. Wierzą, że jeśli byli grzeczni prezent na pewno się rano znajdzie, natomiast dzieci niegrzeczne mają szanse znaleźć w bucie tylko surowego ziemniaka lub nawet nic. Dzieci są podstępne i znają słabości Mikołajów. Często wkładają do buta atrybut danego Mikołaja, który niewątpliwie skusi się na "wabika" i zostawi w podzięce mały podarek.
Islandia - DSC_0506.JPG
23 grudnia (Dzień Św. Þorlákura, Þorláksmessa), to bardz ...
23 grudnia (Dzień Św. Þorlákura, Þorláksmessa), to bardzo pracowity dzień. Trzeba ubrać choinkę, przygotować wszystko do kolacji wigilijnej, kupić ostatnie prezenty i popakować je. Tego dnia obchodzi się jeszcze jedną kulinarną tradycję, która miała swój początek na Zachodnich Fiordach, ale zyskuje na popularności w pozostałej części Islandii. Islandczycy nie mają w zwyczaju jeść w święta ryb, ale Þorláksmessa jest wyjątkiem. I to jakim!!! Zajada się wówczas zgniłe płaszczki (kost skata). Ryby te łowi się jesienią, pekluje i pozostawia do zgnicia. Od tak "przygotowanej" ryby unosi się niesamowity smród, szczególnie kiedy się ją potem gotuje. Osoba odpowiedzialna w rodzinie za dokończenie dzieła często wypędzana jest ze śmierdzącym garnkiem do garażu i skazana na gotowanie przysmaku na kuchence turystycznej. Trzeba uczciwie jednak przyznać, że smak tak przygotowanej ryby nie jest aż tak zły jak jej zapach, choć opinie są różne. Niektórzy nawet twierdzą, że lubią tak zgniłą rybę, żeby aż wyciskała łzy podczas jedzenia, a oddech śmierdział przez wiele godzin po zjedzeniu. Rybę kroi się na kawałki, obgotowuje w wodzie, czasem w wodzie po jagnięcinie. Serwuje się z roztopionym łojem owczym i skwarkami oraz ziemniakami. Po takich mocnych przeżyciach ludzie wychodzą do miasta zakosztować świątecznej atmosfery. Uważają za stosowne pobawić się trochę przed oficjalnymi, uduchowionymi świętami. Wigilijny poranek przeznaczony jest na odwiedziny cmentarzy i dekorowanie grobów bliskich. O 6 wieczorem dzwony kościoła ogłaszają początek Bożego Narodzenia. Zapalane są lampki na choince i przychodzi czas na świąteczne życzenia. Po kolacji cała rodzina przenosi się w okolicę choinki i rozpakowuje prezenty.
Islandia - ChristmasReykjavik2.jpg
Islandczycy z entuzjazmem rozpoczynają przygotowania do ...
Islandczycy z entuzjazmem rozpoczynają przygotowania do kolejnych świąt. Uwielbiają dekorować swoje domy z okazji Bożego Narodzenia i tak czynią to też w tym roku. Począwszy od pierwszej niedzieli adwentu, na trawnikach, dachach, balkonach i w oknach, pojawiają się przeróżne światełka, całe zastepy bałwanów, Mikołajów i innych postaci świątecznych. Adwentowe światełka (elektryczne świeczniki z siedmioma świeczkami) świecą w jednym albo w wielu oknach w każdym islandzkim domu. Niektórzy wykonują adwentowe wieńce, zapalając na nich jedną z czterech świeczek co tydzień w niedzielę. Świąteczne dekorowanie Islandii rozpoczyna się więc właściwie z początkiem grudnia i w połowie tego miesiąca wszystko jest już gotowe... z wyjątkiem jednego, najważniejszego elementu - choinki. Tą, zawsze stroi się w Dzień Świętego Þorlákura (23 grudnia), a zapala po raz pierwszy dopiero w Wigilię, o 6 wieczorem, kiedy dzwony wszystkich kościołów rozbrzemiewają jdnocześnie, oznajmiając narodziny Jezusa. Pierwsze dwa tygodnie grudnia są bardzo pracowite. Rozpoczyna się rodzinne pieczenie. Tradycyjnie przygotowuje się aromatyczne, kruche i cienkie ciasteczka imbirowe oraz laufabrauð - chlebowy płatek (bardzo stara islandzka tradycja). Laufabrauð, to bardzo cienkie ciasto z wody i mąki, smażone na oleju lub baranim tłuszczu. Dekoruje się je przez nacinanie na nich specjalnych wzorów. Początek tej tradycji sięga dość odległych czasów. Nie uprawiano na Islandii zboża, a mąka była bardzo luksusowym towarem importowym. Dlatego też niewielką ilość ciasta starano się rozwałkowywać tak cienko jak tylko się da i robić z niego jak najwięcej ciastek. Każde z nich było skrzętnie ozdabiane, stanowiąc małe dzieło sztuki. Pieczenie tego chlebka jest ciągle na Islandii bardzo ważną częścią świątecznej tradycji i jest dobrą okazją do przedświątecznych spotkań w rodzinnym gronie.
Islandia - hamsatólgur.JPG
Kæst skata Jedzenie skaty – gnijącej płaszczki – to zwy ...
Kæst skata Jedzenie skaty – gnijącej płaszczki – to zwyczaj pochodzący z Fiordów Zachodnich, obchodzony 23 grudnia. Potrawę (którą niektórzy lubią, a inni nie znoszą) spożywa się na specjalnych przyjęciach w święto Þorláksmessa. Rybę podaje się z ziemniakami, masłem, chlebem żytnim i wódką brennivín, choć niektórzy polecają wypić szklankę mleka, aby zniwelować działanie toksyn pochodzących ze skaty. Rybę odkłada się do pojemników na trzy tygodnie aby sfermentowała, a amoniak rozprowadził się po całym jej ciele i uległ przemianie chemicznej. Zanim skończy się proces fermentacji, skata jest trująca.
Islandia - Erfisdrykkir.jpg
Islandzkie naleśniki 400 ml mąki 3 jajka 700 ml mle ...
Islandzkie naleśniki 400 ml mąki 3 jajka 700 ml mleka 1/2 łyżeczki sody kardamon 60 g masła lub margaryny Wbić jajka do mleka i dodać suche składniki. Mieszać aż mieszanina będzie gładka. Pozostawić na 1-2 godziny, potem rozpuścić masło i wlać do mieszaniny. Rozgrzać niewielką ilość tłuszczu na patelni. Wlać ciasto na patelnię do uzyskania cienkich naleśników. Smażyć z dwóch stron. Naleśniki posypujemy cukrem i zwijamy. Islandczycy często smarują je też dżemem rabarbarowym. Można oczywiście posmarować innym dżemem lub galaretką. Jeszcze tylko łyżeczka bitej śmietany do środka, złożenie w trójkąt i zajadanie!
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności