Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

caga-tio-pooping-log.jpg

Hiszpania - caga-tio-pooping-log.jpg
Download: caga-tio-pooping-log.jpg

300 KB

(600px x 417px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazekobrazek

W Boże Narodzenie Hiszpanie odwiedzają kościoły. W małych miejscowościach zwyczajem jest gromadzenie się wiernych przy "urnie losu". Każdy wrzuca do niej karteczkę ze swoim imieniem, następnie losuje się dwie z nich. Wylosowana para będzie parą najlepszych przyjaciół w nadchodzącym Nowym Roku. Ważniejsza od choinki jest w Hiszpanii szopka. Mimo iż w Wigilię przygotowuje się uroczystą kolację, to jednak najważniejsze znaczenie ma święto Trzech Króli. To wtedy właśnie, dwanaście nocy po Bożym Narodzeniu, dzieci otrzymują prezenty, od Trzech Króli. W zamian za podarki dzieci przygotowują im słodycze i kostki cukru dla wielbłądów. Tradycyjnym ciastem jest keks, w którym zapieka się drobne niespodzianki, np. monety. Kto na nie trafi, musi w następnym roku upiec takie ciasto.

obrazek

Hiszpanie w swieta lamia sie turron. Jest to cos w rodzaju chalwy i stanowi wielki przysmak. Turron przesyla sie tez w upominku razem z zyczeniami swiatecznymi.

obrazek

Innym prezentem jest Pastel de los Reynes, ciasto Trzech Króli, przypominajace keks. Oprócz bakalii zapieka sie czasem w tym ciescie drobne prezenty: pierscionki, zlote monety itp. Osoba, która na nie trafi, musi upiec ciasto w nastepne swieta.

obrazek

Nastrój swiateczny bardziej oddaja ulice i place niz domy rodzinne. Wigilinym daniem jest tu besugo - pieczona ryba morska. Po Pasterce odbywa sie uliczny festiwal koled, tanców.

obrazek

"...Ángeles en las alturas..."

Przygotowania do świąt rozpoczynają się już na początku adwentu. Od tego momentu ludzie ścigają się ze sobą w upiększaniu swojego domu. Niezwykle ważne dla Hiszpanów są same dekoracje. Najważniejszym elementem dekoracji jest szopka bożonarodzeniowa. Co ciekawe rzadko, w którym hiszpańskim domu gości choinka. Hiszpanie o wiele większą wagę, niż do choinki przywiązują do budowania szopki. A właściwie nie tylko szoki – całego miasteczka betlejemskiego, nazywanego tu po prostu Belen. Oprócz samej szopki, czyli domku z Jezusem, Maryją i Józefem, sianek, zwierzątkami, buduje się ( i to nieprawdopodobnie szczegółowo) całe miasteczko i jego życie codzienne. Gdzieś tam pojawia się rybak, gdzie indziej pasterz doglądający owieczek, kóz czy co tam wypasa, gdzieś plotkują kobiety. W jakimś kącie starowinka plewi swoje grządki, ktoś tam wiezie produkty na targ, gdzieś plącze się kot. Ogrom tych figurek jest niesamowity. A wśród nich oczywiście figurka pochodzenia katalońskiego, tak zwany Caganer. Początek tej figurki sięga XVIII wieku, i jest typowa dla obszaru Katalonii i Walencji. W szopce pojawia się zazwyczaj w rogu, ukryta za jakimś krzakiem “czyniąc swą powinność”. Bo skoro podczas narodzenia Jezusa działy się rzeczy zwykłe, jak karmienie krowy, łowienie ryb, czy ostrzenie kosy, to dlaczego ktoś miałby nie przycupnąć za krzakiem, za potrzebą? Teraz to nie tylko tylko jakiś tam ludzik, w postać Caganera wcielają się sławy tego świata: od Elvisa, przez Marylin Monroe, statuę Wolności, do Baracka Obamy czy papieża. I nikt się o to nie obraża, w końcu to zaszczyt znaleźć się w katalońskiej (czy w ogóle hiszpańskiej szopce).

obrazek

Tradycja wystawiania tak bogatych szopek sięga ponoć wieku XVIII. Hiszpania zawdzięcza ją Karolowi III, który miał ją zaimportować z Włoch – to dzięki niemu szopki zdobią nie tylko kościoły, ale też wszelkie instytucje państwowe jak ratusze, ale też szkoły, wystawy sklepowe, czy okazałe place miejsckie.

obrazek

W Hiszpanii w dzień Wigilii w wielu regionach często odbywają się festyny oraz różnego typu pochody. Jednym z najbardziej znanych pochodów jest pochód el carbonero (węglarza) w Pamplonie. Pochód ten odbywa się wigilijnym wieczorem, a wiąże się to z historią węglarzy, którzy schodzili z gór, by zasiąść do wigilijnej wieczerzy wspólnie z rodziną.

obrazek

Hiszpańska wieczerza wigilijna rozpoczyna się zwykle około godziny 21, wtedy to cała rodzina wołana przez seniora zasiada razem przy wigilijnym stole. Kolacja wigilijna Hiszpanów rozpoczyna się od podania przystawki, na którą składają się wędliny, pasztety, owoce morza oraz suszona szynka tzw. jamon.

obrazek

Po przystawkach podaje się zupę, która przypomina trochę nasz polski rosół i nazywa się consome. Po zupie podaje się ryby - przede wszystkim okonie i leszcze. Po rybach przychodzi czas na danie główne czyli pieczone jagnię lub prosię. Cały posiłek popijany jest wybornym hiszpańskim winem.

obrazek

O północy cała rodzina udaje się do kościoła na Misa del Gallo czyli Mszę Koguta, co jest odpowiednikiem polskiej Pasterki. W Wigilię rzadko kładzie się prezenty pod choinką. Najczęściej przynoszą je Trzej Królowie 6 stycznia.
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Hiszpania - REPOST1.JPG
W Andaluzji typowym przysmakiem są tzw. piononos de Sant ...
W Andaluzji typowym przysmakiem są tzw. piononos de Santa Fe, małe ciasteczka robione na bazie żółtek.
Hiszpania - imagesCAJ2EYHP.jpg
Natomiast w święto Trzech Króli, czyli 6 stycznia, kiedy ...
Natomiast w święto Trzech Króli, czyli 6 stycznia, kiedy zgodnie z tradycją Mędrcy ze Wschodu przynoszą dzieciom prezenty, obowiązkowo na hiszpańskim stole musi pojawić się el roscón de Reyes, okrągłe ciasto ozdobione bakaliami, owocami lub polewą, któremu zwykle towarzyszy kubek gorącej czekolady.
Hiszpania - cccccccccccccc.jpg
Tak, jak w Polsce, w zależności od regionu różne potrawy ...
Tak, jak w Polsce, w zależności od regionu różne potrawy pojawiają się na wigilijnym stole, jest jednak kilka, które goszczą u wszystkich Hiszpanów. Kolacja wigilijna zaczyna się od przystawek, prym wiodą tutaj wędliny, wśród nich hiszpański przysmak suszona, surowa szynka – jamon, popularne są również pasztety a z racji otaczających mórz pojawiają się również owoce morza serwowane na zimno. Kolejne danie to zupa, najpopularniejsza jest taka podobna troszkę do polskiego rosołu, zwana consome. Gdy goście zjedzą już przystawki, posilą się zupą „na raty“ pojawia się główne danie. Zaczyna się od ryby, może to być pieczony dorsz, okoń lub leszcz, potem na stole pojawia się mięso. W Hiszpanii bardzo popularna jest jagnięcina, na wigilijnym stole często gości również wieprzowina czy też potrawy z królika.
Hiszpania - uuuuuuuuuuuuu.jpg
Taka obfitość potraw, różnych smaków byłaby niemożliwa d ...
Taka obfitość potraw, różnych smaków byłaby niemożliwa do skonsumowania gdyby nie popijanie winem. Hiszpanie uwielbiają zarówno białe jak i czerwone wino. W czasie rodzinnej wigilii nie stronią od alkoholu, popijają owoce morza chłodzonym białym wytrawnym winem, do wieprzowiny podają czerwone wino o temperaturze pokojowej, a przy deserze raczą się winem musującym Cavą.
Hiszpania - imagesoooooooooooooo.jpg
Hiszpanie nie dzielą się opłatkiem, zastępuje go przysma ...
Hiszpanie nie dzielą się opłatkiem, zastępuje go przysmak z chałwy zawinięty w opłatek zwany „turron“, istnieje również jajeczno galaretowata odmiana tego deseru. Popularne są też bakalie, małe ciasteczka, to wszystko w towarzystwie wina musującego. Ponieważ Hiszpania jest krajem katolickim bardzo popularne jest by po wieczerzy udać się do Kościoła by posłuchać mszy.
Hiszpania - 103355.jpg
Do świątecznych zwyczajów należy nie tylko jedzenie słod ...
Do świątecznych zwyczajów należy nie tylko jedzenie słodkiego turróna, ale też dzielenie się nim z bliskimi osobami, nie tylko z rodziną, obdarowywanie innych turrónami jest sygnałem, że są dla nas ważni i w ten szczególny świąteczny czas chcemy im to okazać. Zwyczaj ten jest bardzo stary, o turrónach pisano już w szesnastym wieku, bardzo wcześnie też ich sława wyszła poza granice kraju. Choć sam produkt prawdopodobnie powstał w samej Hiszpanii, to zawdzięcza swe istnienie wpływom arabskim, gdzie używano migdałów i miodu, również do tworzenia słodkich mas. Tradycyjnie turrón powstaje w dwóch wersjach. Pierwsza, tak zwany turrón z Alicante, jest twarda, ale bardzo efektowna, gdyż biała, cukrowo-miodowa masa skrywa w sobie spore kawałki prażonych migdałów. Migdały do daje się do gorącej masy i miesza dokładnie. Ciepłą wylewa się do formy, w której zastygnie, nie można zapomnieć o obłożeniu turróna opłatkiem. Z kolei turrón z Jijony jest miękki, ciemniejszy i jednolity, a dzieje się tak dlatego, że masę trzeba najpierw odpowiednio skarmelizować, a potem wsypać do niej dokładnie rozdrobnione migdały. Po dokładnym wymieszaniu i ponownym gotowaniu aż do uzyskania właściwej konsystencji, turrón wylewa się do form. Tej wersji nie pokrywa się opłatkiem. Poza dwoma podstawowymi wersjami, których powstanie jest ściśle skodyfikowane, a nad przestrzeganiem zasad produkcji czuwa specjalna rada, można też spróbować turrónów czekoladowych, marcepanowych, owocowych czy z różnymi bakaliami, ale to są już zwykłe słodycze. Na bożonarodzeniowym stole pojawiają się te klasyczne.
Hiszpania - ponche.jpg
Ponche ...
Ponche
Hiszpania - sidra.jpg
Sidra - wino swiateczne ...
Sidra - wino swiateczne
Hiszpania - T81S0ZAHW9CS30BValencia.jpg
Valencia Święto barw i światła - tak można określić świą ...
Valencia Święto barw i światła - tak można określić świąteczną atmosferę panującą w Hiszpanii. Przygotowania do świąt zaczynają się już od pierwszych dni adwentu. Wszyscy prześcigają się w dekorowaniu domów, w których najważniejszy element stanowi bożonarodzeniowa szopka. Choinki spotyka się w hiszpańskich domach rzadko. W iwelu regionach Hiszpani, w Wigilię, odbywają się festyny. Ulicami maszerują wielobarwne korowody mieszkańców wsi, najczęściej w strojach ludowych i w towarzystwie gospodarczych zwierząt. Ale także zwierzęta są przystrojone, w kokardy, dzwonki i wstążki idą u boku swoich właścicieli i grajków przygrywających skocznie na fletach i bębenkach. Pochód zmierza do stajenki. Na przykład w Pamplonie, wieczorem odbywa się drugi pochód el carbonero (węglarza). Wiąże się to ze wielowiekową tradycją, kiedy na Wigilię węglarze schodzili z gór, by zasiąść do wieczerzy i wspólnie z bliskimi obchodzic święta. Na czele pochodu jedzie szopka, z ania podąża węglarz, rozdający napotkanym dzieciom łakocie, a za nim pozostali uczestnicy pochodu. Hiszpańska wieczerza wigilijna ma charakter rodzinny. Rodzina zbiera się zwykle w domu najstarszego czlonka rodziny i rozpoczyna około godziny 21. Hiszpania to raj dla smakoszy. Wigilijny stół jest chyba najbardzie suto zastawiony ze wszystkich krajów Europy, podaje się to co najlepsze, najdroższe i najsmaczniejsze. Kolacje rozpoczynają przystawki - wedliny, pasztety i obowiązkowo owoce morza oraz suszona szynka (jamon). Po przystawkach przychodzi czas na zupę, która przypomina trochę nasz polski rosół, nazywa sie consome. Ale to jeszcze nie jest czas głównego dania. Po zupie przeważnie podaje się ryby, sa to przede wszystkim okonie i leszcze. Dopiero teraz biesiadnicy mogą zacząć konsumpcję takich specjałów jak pieczone jagnię lub prosię. Aby móc to wszystko zmieścić, posiłek jest suto popijany znakomitym hiszpańskim winem. Po wszystkim trzeba jeszcze znaleźć trochę miejsca na słodycze, bakalie itp. Pasterka rozpoczyna sie o północy. Po hiszpańsku nazwana Misa del Gallo czyli Msza Koguta. Hiszpanie nie porafią bawic się bez muzyki. Tej nocy, w każdym domu, można usłyszeć wesołe kolędy nazywane villancicos. Biesiady i zabawy trwają do samego rana. Rzadko także w Hiszpani kładzie się pod choinkę prezenty. To Trzej Królowie przynoszą je z 5 na 6 grudnia.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności