Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

untitlednnn.bmp

Dania - untitlednnn.bmp
Download: untitlednnn.bmp

113 KB

(160px x 241px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Najbardziej uroczysty obyczaj świąteczny to zapalenie światełek na choince. Ale świece muszą być prawdziwe świece i płonąć prawdziwym ogniem, żadnych elektrycznych lampek. Tak było zawsze i tak ma być nadal. Wielu ludzi niestety zastępuje świece sznurami żaróweczek. Owszem, nie kapią, nie brudzą, nie grożą pożarem, ale nie mogą stworzyć takiej atmosfery jak świece płonące prawdziwym ogniem.

Jeśli już wybiera się elektryczne lampki, trzeba pamiętać, że nie powinny być kolorowe. Drzewko przystrojone jest u góry srebrną lub złotą gwiazdą (nigdy aniołkiem), wstążkami w kolorach flagi narodowej, tutkami z owocami, słodyczami lub ciasteczkami i miniaturkami instrumentów muzycznych. Choinkę pokrywa się często włosami anielskimi lub paskami srebrnej folii, które pięknie odbijają światło świec i tworzą bajkową atmosferę.

Ale sławne duńskie wzornictwo także i tu dokonało innowacji. Tak znane firmy jak Georg Jensen produkują bardzo eleganckie i kosztowne ozdoby świąteczne, cenione przez kolekcjonerów i znawców na całym świecie.

Niegdyś to ojciec rodziny miał przywilej zapalenia świeczek na choince. Po kolacji szedł sam do sąsiedniego pokoju, gdzie stało drzewko, i zapalał świeczki. Dopiero wtedy zapraszał resztę rodziny, by uroczyście zaprezentować im ten wspaniały widok.

Dzisiaj także i dzieci biorą udział w tych uświęconych tradycją przygotowaniach. Skoro Gwiazdka zachowała swój charakter w dużej mierze dzięki dzieciom, dlaczego nie włączyć ich do tych przygotowań? Właśnie dlatego kolacja świąteczna podawana jest dość wcześnie, nie później niż o szóstej. Wtedy to, co dla niektórych najważniejsze, czyli prezenty dla dzieci, można otwierać, kiedy najmłodsi nie są jeszcze śpiący.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

obrazek


W duńskich Świętach Bożego Narodzenia znaleźć można wiele podobieństw do polskich tradycji światecznych, ale jest też kilka barwnych zwyczajów charakterystycznych dla tego kraju. Duńczycy na przykład nie wyobrażają sobie Świąt bez glogg - mocnej odmiany grzanego wina, wigilijnej kolacji bez mięsa oraz wszędobylskich skrzatów "nisse".

obrazek

Duńska choinka jest bardzo charakterystyczna: zdobią ją liczne małe chorągiewki, Dannebrog.

obrazek

Najważniejszym punktem wigilijnego spotkania jest obdarowywanie prezentami. Przynosi je Julemanden (Mikołaj).

obrazek

Te święta mają w Danii całkowicie świecki charakter. Na wigilijnym stole koniecznie musi się znaleźć pieczona kaczka - danie główne oraz ris r l`amande, czyli ryż z owocami i przyprawami. Do jednej z miseczek z tą potrawą wkłada się migdał, a ten, kto go znajdzie dostaje jeszcze jeden prezent.

obrazekobrazek

Na początku grudnia okna ozdabiane są palącymi się świecami, lampkami i wszelkiego rodzaju czerwonymi kwiatami. Obowiązkowa choinka stojąca przed domem rozświetlona jest setkami białych żaróweczek. Czasami ozdabia się nawet jakieś drzewko stojące w ogrodzie. Ci, którzy nie mają ogrodu, dekorują swoje balkony lub okna i parapety.

obrazek

W miarę zbliżania się Gwiazdki wnętrza we wszystkich domach przystraja się szklanymi kulami, girlandami, sercami i gwiazdami z papieru, nastawia się pozytywki i wyciąga mnóstwo rodzinnych „skarbów”, czyli starych zabawek na choinkę i stroików, którym pomimo niszczycielskiej działalności dzieci udało się przetrwać w domu od kilku pokoleń. Nowe stroiki robi się wieczorami, przy użyciu szyszek, mchu, liści i różnego rodzaju owoców, które mocuje się gliną do talerza. Pośrodku, dla dopełnienia atmosfery, musi znaleźć się oczywiście świeca.
obrazek
Boże Narodzenie w Danii rozpoczyna się adwentem. Jest to bardzo ważny okres, podobnie jak w Polsce. W Danii dzieci w każdy dzień adwentu otwierają jedno okienko adwentowego kalendarza. Kalendarz adwentowy przygotowuje dzieci do świąt Bożego Narodzenia, a zarazem przynosi im wiele radości. W każdym okienku dzieci znajdują czekoladkę bądź drobną zabawkę.

obrazek

W Danii nie ma takiej Wigilii jak w Polsce. Wigilijną wieczerzę spożywa się w Boże Narodzenie 24 grudnia. Główne daniem wigilijnej duńskiej wieczerzy jest pieczeń z chrupiącą skórką, pieczona kaczka lub gęś. Kaczkę lub gęś nadziewa się jabłkami i drylowanymi suszonymi śliwkami. Dodatkowo na stole wigilijnym nie może zabraknąć słodkiej i kwaśnej czerwonej kapusty, a także ziemniaków, polanych sosem z pieczonej wieprzowiny, kaczki lub gęsi.

obrazek

Ważne w wigilijny wieczór są także prezenty. Prezenty podobnie jak w Polsce rozpakowuje się po wigilijnej kolacji. Prezenty składane są pod bożonarodzeniową choinką. Ciekawym zwyczajem w Danii jest to, że rodzina obchodzi choinkę trzymając się za ręce i śpiewa tradycyjne świąteczne kolędy, a dopiero później rozpakowuje prezenty. Na tradycyjnej duńskiej choince palą się prawdziwe świece, a na gałęziach wiszą własnoręcznie wykonane papierowe serca, koszyki pełne kolorowych czekoladek i ozdobne papierowe gwiazdy. Dodatkowo w choinkę wplata się duńskie flagi, które wraz z gwiazdą na czubku drzewka dopełniają dekorację. Dzięki chorągiewkom duńską choinkę łatwo można rozpoznać na tle innych choinek.

obrazek

W okresie świątecznym w życiu codziennym Duńczyków pojawiają się skandynawscy kuzyni elfów tzw. nissery. Ich tradycyjny strój to: szare spodnie lub spódnice w przypadku pań, drewniane boty i długie szpiczaste czerwone czapeczki. Nissery można spotkać wszędzie - w autobusach, w szkołach, na sklepowych wystawach. Nie są to jednak dobre skrzaty. Dzieci, aby je udobruchać przygotowują wieczorem dla nich owsiankę. Fakt, że owsianka znika, jest dowodem, że Nissery żyją naprawdę.

obrazek

Ciekawostką jest to, że w Danii Boże Narodzenie zaczyna się 24 lipca. W tym czasie w Bakken w Kopenhadze odbywa się Światowy Kongres Świętego Mikołaja i Elfów. Kongres ten jest poza Bożym Narodzeniem - najważniejszym wydarzeniem dla Świętych Mikołajów z całego świata i jedyna okazja, by mogli się spotkać.

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Dania - pieczeń wieprzowa.jpg
Duńczycy świętują Boże Narodzenie w Wigilię z wieprzową ...
Duńczycy świętują Boże Narodzenie w Wigilię z wieprzową pieczenią. Zazwyczaj pieczeń wieprzowa podawana jest z gotowanymi ziemniakami, czerwoną kapustą i sosem. Mięso może się jednak różnić; kaczka jest popularną opcją.
Dania - risalamande.jpg
Ten świąteczny deser spożywany w Danii w okresie Bożego ...
Ten świąteczny deser spożywany w Danii w okresie Bożego Narodzenia jest przyrządzany na bazie puddingu ryżowego, słodkiej śmietanki, cukru, mleka, wanilii oraz posiekanych migdałów, a serwowany z gorącym wiśniowym, truskawkowym albo malinowym sosem (czasem wzbogaca się go alkoholem). Tradycja serwowania risalamande przez Duńczyków sięga XIX wieku. Przysmak zyskał olbrzymią popularność po II wojnie światowej, gdy łatwo dostępne stały się jego składniki - wcześniej uchodził za deser raczej ekskluzywny. Można się również spotkać z zapisem "ris a la mande". Nazwa pochodzi od francuskiego "riz a l’amande" oznaczającego "ryż z migdałami". Co ciekawe, w Szwecji deser nazywany jest "ris a la Malta". W jednym z deserów umieszcza się tam migdał - osoba, która go znajdzie, weźmie ślub przed kolejnym Bożym Narodzeniem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności