22-12kt.jpg
-
Aqua Vitae magazyn o alkoholach -
Barwne półmiski -
Cat and Food -
Chleb Borodinsky -
Ciut frywolnie -
Dzieci gotują -
Dziewczyna o Perłowych Włosach -
Dziewczyna o Włosach jak Heban -
Ernst Nowak -
Grafika komputerowa -
Historia Pisanek -
Ilustracje Przetworów -
Jesienne Dziewczyny -
Kawowe przepisy -
Kobieta i niebieskie Kwiaty -
Kobieta z szalem -
KOGUT -
Koty gotują -
Kwiaty Jadalne -
LADY -
Lady i Kapelusz -
Lady of Blue -
Lady of Green -
Lady of Orange -
Lady of Pink -
Lady of Red -
Lady of Spring -
Lady of Summer -
Lady of Violet -
Lady of White -
Lady of Winter -
Lady of Yellow -
Lady z koroną -
Michael Greyeyes -
Najdziwniejsze alkohole świata -
Oktoberfest -
Ona ma oczy niebieskie -
Oszuści na chomiku -
Przepisy -
Pumpernickel (pumpernikiel) -
Stworzone przez Generator SI -
SZCZUR -
Świąteczne Słodycze -
Tatiana Deriy -
Terytoria Północno-Zachodnie -
Truskawki -
Ulubione drinki znanych postaci -
Wianek w polskiej tradycji -
Yana Movchan -
Żurek
Bułgarskie Święta Bożego Narodzenia obchodzone jest dość podobnie do tych w kościołach m.in. katolickich i protestanckich. Tak jak u nas święta te wypadają pod koniec roku, a dniem wolnym od pracy jest 25 grudnia. Według tradycji prawosławnej święta Bożego Narodzenia w Bułgarii rozpoczynają się już 20 grudnia i trwają aż sześć dni. Wynika to z wierzeń według, których właśnie 20 grudnia rozpoczęły się bóle porodowe Matki Boskiej. Z tego względu kolejne cztery dni nazywane są „męczennikami”. Dodatkowo 20 grudnia jest obchodzony jako dzień św. Ignacego. Jest on bardzo ważny dla bułgarskiej tradycji. W tym dniu m.in. kupuje się choinkę, która ubierana jest 24 grudnia. Ważne jest, aby na świątecznym drzewku znalazły się suszone owoce, ostra papryka oraz ziarna prażonej kukurydzy symbolizujące dobrobyt.
Z dniem tym związanych jest wiele przesądów. Bułgarzy wierzą, że przyszły rok będzie udany jeśli pierwszym w tym dniu gościem będzie ktoś dobry i zamożny. Według nich złą wróżbą jest wynoszenie czegoś z domu lub pożyczanie pieniędzy. W dniu świętego Ignacego przygotowywane są potrawy świąteczne. Tak jak w naszej tradycji w Wigilię obowiązuje post. Na kolacji podawane są bezmięsne potrawy. Ich liczba powinna być nieparzysta. Są to głównie dania z fasoli, soczewicy. Popularne są gołąbki z ryżem, papryka faszerowana ryżem, fasolą lub ziemniakami, kisiel z owsa. Bułgarska wigilia nie może odbyć się bez tradycyjnego kołacza (rodzaj ciasta). Według świątecznego zwyczaju gospodyni kładzie na nim monetę i gałązkę derenia. Ten komu trafi się moneta będzie w przyszłym roku bogaty, zaś ten komu przypadnie gałązka będzie cieszył się zdrowiem. Bułgarzy w odróżnieniu od Polaków nie mają w zwyczaju śpiewania kolęd po zakończonej kolacji. O północy po domach zaczynają chodzić tzw. „koledari”, czyli chłopcy ubrani w tradycyjne bułgarskie stroje śpiewający kolędy. Według Bułgarów odpędzają oni złe duchy. Przyjęte jest nagradzanie kolędników przez gospodarzy pieniędzmi i jedzeniem.
Po 24 grudnia można już spożywać potrawy mięsne. Tradycyjnie w czasie świąt podaje się wieprzowinę z kiszoną kapustą. W okresie świątecznym, tak jak ma to miejsce również w Polsce Bułgarzy odwiedzają rodzinę i przyjaciół wspólnie ciesząc się z narodzin Chrystusa. Ze świętami Bożego Narodzenia związany jest przesąd zwany mrysni dni, co oznacza niebezpieczne dni. Okres ten trwa od 25 grudnia do 6 stycznia. Według niego w tym czasie po ziemi chodzą złe duchy i demony. Można je odpędzić poprzez hałas. Niegdyś strzelano z bata lub broni palnej. Dziś stosuje się petardy fajerwerki. Jak się okazuje wiele bułgarskich zwyczajów i tradycji podobnych jest do tych, które obowiązują w naszym kościele. Mimo różnic kulturowych, jakie nas dzielą wszyscy mamy jeden wspólny cel. Najważniejsze jest to, aby móc spotkać się w gronie najbliższych i w miłej świątecznej atmosferze przezywać ten szczególny czas.
Wigilijna klasyka w Bułgarii to: suszona papryka nadziewana ryżem lub serem, soczewica, kutia, czyli ziarna żyta z bakaliami i z makiem, chleb moczony w lutnicy, czyli sosie pomidorowym, kapusta z kiszoną fasolą, pampuszki, czyli placki z gotowanych ziemniaków, kisiel z owsa i uszaw, czyli kompot z suszonych owoców (suszu).
Ale to, co smakuje zawsze najbardziej - nie tylko w czasie świąt - to sarmi. Są to malutkie gołąbki z ryżowym nadzieniem zawijane w specjalnie marynowane liście winogron. Bardzo ważnym daniem jest także drożdżowy kołacz nazywany pogacz, na który kładziona jest moneta i gałązka derenia. Mają one symbolizować bogactwo i zdrowie. Liczba potraw powinna być nieparzysta.
Bułgarzy nie mają w zwyczaju śpiewania w domu kolęd w Wigilię. Po północy na stół stawia się zazwyczaj wino i rozprawia... o polityce. W czasie świąt dalsza rodzina i wszyscy znajomi są zawsze bardzo mile widziani w domu. Zwyczajowym podarunkiem jest wtedy kołacz i ładnie ozdobiona butelka rakiji.