Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

бъдни вечер-3.jpg

Bułgaria -  -3.jpg
Download: бъдни вечер-3.jpg

127 KB

(363px x 272px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Święta Bożego Narodzenia zaczynają się w Bułgarii 20 grudnia - w dzień św. Ignacego - i trwają do 26 grudnia. W odróżnieniu od prawosławnych Rosjan, Ukraińców i Serbów, Bułgarzy świętują Boże Narodzenie 25 grudnia.

20 grudnia, według wierzeń ludowych, zaczynają się bóle porodowe Matki Boskiej. Cztery następne dni w kalendarzu zwane są męczennikami.

Wszystko, co się robi w dniu św. Ignacego, ma, według wierzeń ludowych, szczególną magiczną siłę. Bardzo ważne jest, kto tego dnia przyjdzie do domu jako pierwszy gość: jeżeli to dobry i bogaty człowiek, przyszły rok będzie pomyślny. W tym dniu nie należy niczego wynosić z domu, nie należy pożyczać pieniędzy. Każdy, kto wyjdzie z domu, nie może wrócić z pustymi rękami, aby w następnym roku w domu panował dostatek.

W dniu św. Ignacego zaczynają się przygotowania świątecznego stołu. Tradycyjnie w tym dniu zarzynało się świnię, lecz mięsa nikt nie jadł, ponieważ jeszcze trwał post, który kończy się 25 grudnia.

Na tradycyjnym bułgarskim stole w Wigilię podaje się dania bezmięsne - fasolę, soczewicę, gołąbki z ryżem, suszoną czerwoną paprykę faszerowaną ryżem, fasolą lub ziemniakami, kompot z suszonych śliwek i jabłek. Bardzo ważne miejsce na stole zajmuje kołacz, na który gospodyni kładzie monetę i gałązkę derenia, obwiązaną czerwoną nitką. Ten, komu przypadnie moneta - będzie bogaty w przyszłym roku, a posiadacz gałązki - zdrowy.

Na Boże Narodzenie tradycyjnie je się wieprzowinę z kiszoną kapustą. Danie należy dobrze podlać czerwonym winem.

W dniu św. Ignacego kupuje się choinkę. Stroi się ją po południu 24 grudnia. Tradycja wymaga, by oprócz popularnych obecnie szklanych i plastikowych ozdób były na niej suszone owoce, ostra papryka, ziarna prażonej kukurydzy symbolizujące dobrobyt. Komórki, walkmany na CD, cyfrowe aparaty fotograficzne wyparły w ostatnich latach jako prezenty pod choinkę tradycyjne wełniane skarpety, perfumy, swetry i krawaty.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Bułgarskie Święta Bożego Narodzenia obchodzone jest dość podobnie do tych w kościołach m.in. katolickich i protestanckich. Tak jak u nas święta te wypadają pod koniec roku, a dniem wolnym od pracy jest 25 grudnia. Według tradycji prawosławnej święta Bożego Narodzenia w Bułgarii rozpoczynają się już 20 grudnia i trwają aż sześć dni. Wynika to z wierzeń według, których właśnie 20 grudnia rozpoczęły się bóle porodowe Matki Boskiej. Z tego względu kolejne cztery dni nazywane są „męczennikami”. Dodatkowo 20 grudnia jest obchodzony jako dzień św. Ignacego. Jest on bardzo ważny dla bułgarskiej tradycji. W tym dniu m.in. kupuje się choinkę, która ubierana jest 24 grudnia. Ważne jest, aby na świątecznym drzewku znalazły się suszone owoce, ostra papryka oraz ziarna prażonej kukurydzy symbolizujące dobrobyt.

obrazek

Z dniem tym związanych jest wiele przesądów. Bułgarzy wierzą, że przyszły rok będzie udany jeśli pierwszym w tym dniu gościem będzie ktoś dobry i zamożny. Według nich złą wróżbą jest wynoszenie czegoś z domu lub pożyczanie pieniędzy. W dniu świętego Ignacego przygotowywane są potrawy świąteczne. Tak jak w naszej tradycji w Wigilię obowiązuje post. Na kolacji podawane są bezmięsne potrawy. Ich liczba powinna być nieparzysta. Są to głównie dania z fasoli, soczewicy. Popularne są gołąbki z ryżem, papryka faszerowana ryżem, fasolą lub ziemniakami, kisiel z owsa. Bułgarska wigilia nie może odbyć się bez tradycyjnego kołacza (rodzaj ciasta). Według świątecznego zwyczaju gospodyni kładzie na nim monetę i gałązkę derenia. Ten komu trafi się moneta będzie w przyszłym roku bogaty, zaś ten komu przypadnie gałązka będzie cieszył się zdrowiem. Bułgarzy w odróżnieniu od Polaków nie mają w zwyczaju śpiewania kolęd po zakończonej kolacji. O północy po domach zaczynają chodzić tzw. „koledari”, czyli chłopcy ubrani w tradycyjne bułgarskie stroje śpiewający kolędy. Według Bułgarów odpędzają oni złe duchy. Przyjęte jest nagradzanie kolędników przez gospodarzy pieniędzmi i jedzeniem.

obrazek

Po 24 grudnia można już spożywać potrawy mięsne. Tradycyjnie w czasie świąt podaje się wieprzowinę z kiszoną kapustą. W okresie świątecznym, tak jak ma to miejsce również w Polsce Bułgarzy odwiedzają rodzinę i przyjaciół wspólnie ciesząc się z narodzin Chrystusa. Ze świętami Bożego Narodzenia związany jest przesąd zwany mrysni dni, co oznacza niebezpieczne dni. Okres ten trwa od 25 grudnia do 6 stycznia. Według niego w tym czasie po ziemi chodzą złe duchy i demony. Można je odpędzić poprzez hałas. Niegdyś strzelano z bata lub broni palnej. Dziś stosuje się petardy fajerwerki. Jak się okazuje wiele bułgarskich zwyczajów i tradycji podobnych jest do tych, które obowiązują w naszym kościele. Mimo różnic kulturowych, jakie nas dzielą wszyscy mamy jeden wspólny cel. Najważniejsze jest to, aby móc spotkać się w gronie najbliższych i w miłej świątecznej atmosferze przezywać ten szczególny czas.

obrazek

Wigilijna klasyka w Bułgarii to: suszona papryka nadziewana ryżem lub serem, soczewica, kutia, czyli ziarna żyta z bakaliami i z makiem, chleb moczony w lutnicy, czyli sosie pomidorowym, kapusta z kiszoną fasolą, pampuszki, czyli placki z gotowanych ziemniaków, kisiel z owsa i uszaw, czyli kompot z suszonych owoców (suszu).

obrazek

Ale to, co smakuje zawsze najbardziej - nie tylko w czasie świąt - to sarmi. Są to malutkie gołąbki z ryżowym nadzieniem zawijane w specjalnie marynowane liście winogron. Bardzo ważnym daniem jest także drożdżowy kołacz nazywany pogacz, na który kładziona jest moneta i gałązka derenia. Mają one symbolizować bogactwo i zdrowie. Liczba potraw powinna być nieparzysta.

obrazek

Bułgarzy nie mają w zwyczaju śpiewania w domu kolęd w Wigilię. Po północy na stół stawia się zazwyczaj wino i rozprawia... o polityce. W czasie świąt dalsza rodzina i wszyscy znajomi są zawsze bardzo mile widziani w domu. Zwyczajowym podarunkiem jest wtedy kołacz i ładnie ozdobiona butelka rakiji.

obrazekobrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Bułgaria - Bulgaria.jpg
W Bułgarii zwyczajów wigilijnych jest tyle, ile regionów ...
W Bułgarii zwyczajów wigilijnych jest tyle, ile regionów kraju. Ale większość z nich sprowadza się do uroczystej kolacji i specjalnego menu. - Zgodnie z tradycją serwuje sie potrawy wegetariańskie. Przygotowuje sie od siedmiu do dziewięciu dań. Są to m.in.: zupa fasolowa, kapusta nadziewana ryżem, dynia, kompot owocowy. Na stole są także świeże owoce, papryka, orzechy i chleb, w którym znajduje się moneta. Według tradycji, kto w swoim kawałku chleba znajdzie pieniążek, będzie mieć szczęście przez cały rok. - Pierwszy kawałek kroi się zawsze dla Matki Bożej i Jezusa, drugi – dla domu, a kolejne dla uczestników wieczerzy. Chleb rozdziela najstarszy członek rodziny. Bułgarzy mają w zwyczaju oprócz kompotu, pić do kolacji także czerwone wino. W Boże Narodzenie odchodzi się już od wegetariańskiego menu. Jest ogromna uczta z daniem głównym. Często jest to wieprzowina. Od drzwi do drzwi zaczynają chodzić kolędnicy. Są to grupy młodych ludzi, którzy ubrani są w tradycyjne dla danego regionu stroje. Ich odwiedziny mają według tradycji chronić przed duchami, dlatego za swoje występy są nagradzani żywnością.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności