Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

PG JLB0559_640x480.jpg

Belgia - PG JLB0559_640x480.jpg
Download: PG JLB0559_640x480.jpg

65 KB

(640px x 480px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Tradycyjnie na polskim stole nie powinno podawać się alkoholu w Wigilię. Pije się za to kompot z suszonych owoców. W Belgii świętujący raczą się winem, szampanem, świątecznym piwem, czy glühwein, czyli grzanym winem z przyprawami korzennymi.

3. Słodkości

Spragnieni słodkości Polacy jak co roku spróbują różnych wypieków dodatkiem maku – makowca, torta makowego, sztrucli. Nie powinno zabraknąć słodkich ulepków – klusek z makiem, kutii z bakaliami i miodem, czy makówek – w zależności od regionu jada się inne przysmaki.
Belgowie różnież posiadają swoje tradycyjne desery. Jednym z nich jest bûche de Noël – czyli bożonarodzeniowy pieniek – kremowa, biszkoptowa rolada uformowana w kształt konara (wypiek ma nawiązywać do dawnej tradycji święcenia kawałka drewna, który to miał przynieść pomyślność w nadchodzącym roku). Ciasto jest udekorowane świątecznymi marcepanowymi figurkami. Coraz częściej roladę zastępują lody. W okolicach regionu Mons przygotowuje się z kolei cougnous – malutkie brioszki z rodzynkami uformowane w kształt dzieciątka Jezus.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Na bożonarodzeniowym stole w tym kraju, inaczej niż u nas mogą znaleźć się zarówno ostrygi, jak i indyk oraz baba z kremem mokka. Po pasterce zjada się najczęściej tak zwane bouguettes, czyli rodzaj kutii z pęczakiem, natomiast daniem głównym jest dziczyzna w sosie śliwkowym oraz sorbet. Regionalną potrawą jest pasztet marynowany w winie z dużą ilością przypraw i ziół, podawany zazwyczaj na ciepło. Świątecznym deserem jest tak zwane Buche de Noël, czyli rodzaj ciasta w kształcie pnia polanego czekoladą.

obrazek

W Wigilię dzieci odwiedza Święty Mikołaj, który przed północą zostawia dla nich prezenty pod choinką. Święty Mikołaj, który przychodzi do dzieci we flamandzkiej części Belgii, różni się od tego, który odwiedza dzieci w Polsce. Przypływa statkiem parowym z Hiszpanii na początku listopada. Następnie prawie przez miesiąc przygotowuje, wraz ze swoimi pomocnikami - Czarnymi Piotrusiami, prezenty dla dzieci. W tym czasie odpisuje także na listy. 6 grudnia wyrusza na białym koniu, by odwiedzić najmłodszych. To jednak Czarny Piotruś wspina się na dachy domów i wrzuca przez komin paczki - dlatego dzieci ustawiają przed kominkiem buciki z cukierkami dla niego i marchewką lub jabłkiem dla konia.

obrazek

Belgijskie i holenderskie dzieci otrzymują w tym dniu najwięcej prezentów, więcej niż na urodziny czy na Boże Narodzenie. Święty Mikołaj nosi purpurowe szaty, tiarę na głowie, a w ręce trzyma pastorał. Żadne belgijskie dziecko nie pomyli go z amerykańskim Mikołajem, który nosi czerwoną czapkę z białym pomponem. Belgijski Święty Mikołaj odwołuje się do tradycji biskupa z Miry. Nigdy nie jest nazywany Mikołajem, zawsze mówi się o nim "Święty". W miejscowości Sint Niklaas na zachód od Brukseli znajduje się Dom Świętego Mikołaja. To tutaj mieszka, gdy przebywa w Belgii. Co roku jego dom odwiedza kilkadziesiąt tysięcy dzieci, zawsze jest bardzo długa kolejka. Wejście jest za darmo. Po domu dzieci oprowadzane są przez Czarne Piotrusie, które zawsze trochę psocą. W Domu Świętego można obejrzeć jego biuro, łazienkę a nawet toaletę. Na końcu oczywiście zawsze spotyka się Świętego i otrzymuje prezent. A po wyjściu z Domu, można spotkać w ogrodzie białego konia i poczęstować go - marchewką.

obrazek

Belgowie świętują dzień Bożego Narodzenia 25 grudnia, a 26 grudnia jest zwykłym dniem pracy. W Wigilię post nie obowiązuje. Zdarzają się rodziny, które tego dnia jedzą głównie ryby w różnych postaciach ale dotyczy to mniejszości. Do wigilijnej kolacji zasiada się około ósmej wieczorem. Jako aperitif podaje się szampana lub białe wino w towarzystwie przekąsek. Tuż przed północą – danie główne, najczęściej faszerowany indyk, rzadziej gęś.

obrazek

We Flandrii i w Ardenach będzie to głównie dziczyzna – filet z zająca, sarny albo dzika z pieczonymi owocami – jabłkami, gruszkami lub morelą. W Walonii częściej spotkamy owoce morza, pieczone homary i świeże ostrygi. Ma być odświętnie, wykwintnie i bardziej wystawnie niż na co dzień. Oszczędny Flamand będzie narzekał na ceny ostryg, wywindowane ponad miarę w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku, kupi ich mniej ale z nich raczej nie zrezygnuje. Święteczne menu musi być bowiem wystawne i siłą rzeczy – kosztowne.

obrazek

Ostrygi, owoce morza, indyk, gęś, dziczyzna, fois gras, kawior, pasztety i kiszka czyli boudin, bez której Walonowie nie wyobrażają sobie Świąt, to dania, które wymieniane są najczęściej w kontekście Bożego Narodzenia.

obrazek

Zauważalne staje się łączenie tradycji charakterystycznych dla różnych regionów tego małego kraju. Trudno mówić o typowo flamandzkich czy typowo walońskich potrawach świątecznych. Nadający ton i kreujący kulinarne trendy mistrzowie kuchni sięgają jednakowo do wszystkich belgijskich regionów, dając po raz kolejny dowód na istnienie fenomenu zwanego „compromis à la belge”. Po daniu głównym wszyscy składają sobie życzenia i wręczają prezenty ułożone pod choinką. Po północy podawany jest deser – bûche de Noël – czyli rolada czekoladowa, coraz częściej w postaci lodowego deseru i sery. Bożonarodzeniowe belgijskie kulinaria nie są poddane żadnemu dyktatowi tradycji. Dominuje potrzeba spędzenia wolnego czasu z bliskimi, w towarzystwie wykwintnych dań i trunków. By zadośćuczynić tak sformułowanym potrzebom powstają nowatorskie menu opierające się na typowych dla regionu składnikach jak na przykład - boukètes z konfiturą z żurawin i pieczonym fois gras.

obrazek

Oczywiscie nie moze zabraknac na swiatecznym stole slodkosci, ciastek, ciasteczek i innych wypiekow.

obrazek

Speculoos według źródła to kruche ciasteczka tradycyjnie wypiekane w Belgii, Holandii i północnej Francji tuż przed dniem Świętego Mikołaja oraz w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech. Większość speculoos wykonana jest z białej mąki, brązowego cukru, masła i przypraw. Przyprawy stosowane do ich wypieku to cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon i biały pieprz. Niektóre odmiany zawierają także zmielone migdały. Do formowania ciastek używa się charakterystycznych drewnianych foremek przedstawiających obrazki lub figurki.

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Belgia - belgian-croquettes.jpg
Krokiety ziemniaczane są również belgijskim klasycznym ś ...
Krokiety ziemniaczane są również belgijskim klasycznym świątecznym daniem - i są po prostu pyszne.
Belgia - belguim-turkey.jpg
Belgowie jedzą jak królowie na Boże Narodzenie. Głównym ...
Belgowie jedzą jak królowie na Boże Narodzenie. Głównym posiłkiem spożywanym w Wigilię będzie zazwyczaj duży indyk. Do mięsa podaje się specjalne ziemniaki z zacieru (pommes duchesse); są to eleganckie wiórki z ziemniaków, które zostały pokryte żółtkiem jaja i umieszczone w piecu.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności