Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Cougnous-Flexipan-Guy-Demarle--Cook-in.jpg

Belgia - Cougnous-Flexipan-Guy-Demarle--Cook-in.jpg
Download: Cougnous-Flexipan-Guy-Demarle--Cook-in.jpg

18 KB

(298px x 224px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Les cougnous, specjalność z regionu Mons
Drożdżowe brioszki nazywane także cougnolles mają zgodnie z tradycją kształt dzieciącia Jezus owiniętego w pieluszki. W regionie Ath cougnous nazywane są Fransqueman, we Flandrii totemannen. Tradycja przygotowywania cougnous sięga prawdopodobnie IX wieku. W tekstach z tamtego okresu pojawiło się słowo coniada oznaczające bułeczki powstałe na bazie mleka i jajek. Niegdyś cougnous podawało się dzieciom na śniadanie 25 grudnia. Dziś podaje się je po prostu w okresie świątecznym. Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto wypiekałby je u siebie w domu, najczęściej się je kupuje. W centrum handlowym, na świątecznych kiermaszach, cukierniach i to już od listopada

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Na bożonarodzeniowym stole w tym kraju, inaczej niż u nas mogą znaleźć się zarówno ostrygi, jak i indyk oraz baba z kremem mokka. Po pasterce zjada się najczęściej tak zwane bouguettes, czyli rodzaj kutii z pęczakiem, natomiast daniem głównym jest dziczyzna w sosie śliwkowym oraz sorbet. Regionalną potrawą jest pasztet marynowany w winie z dużą ilością przypraw i ziół, podawany zazwyczaj na ciepło. Świątecznym deserem jest tak zwane Buche de Noël, czyli rodzaj ciasta w kształcie pnia polanego czekoladą.

obrazek

W Wigilię dzieci odwiedza Święty Mikołaj, który przed północą zostawia dla nich prezenty pod choinką. Święty Mikołaj, który przychodzi do dzieci we flamandzkiej części Belgii, różni się od tego, który odwiedza dzieci w Polsce. Przypływa statkiem parowym z Hiszpanii na początku listopada. Następnie prawie przez miesiąc przygotowuje, wraz ze swoimi pomocnikami - Czarnymi Piotrusiami, prezenty dla dzieci. W tym czasie odpisuje także na listy. 6 grudnia wyrusza na białym koniu, by odwiedzić najmłodszych. To jednak Czarny Piotruś wspina się na dachy domów i wrzuca przez komin paczki - dlatego dzieci ustawiają przed kominkiem buciki z cukierkami dla niego i marchewką lub jabłkiem dla konia.

obrazek

Belgijskie i holenderskie dzieci otrzymują w tym dniu najwięcej prezentów, więcej niż na urodziny czy na Boże Narodzenie. Święty Mikołaj nosi purpurowe szaty, tiarę na głowie, a w ręce trzyma pastorał. Żadne belgijskie dziecko nie pomyli go z amerykańskim Mikołajem, który nosi czerwoną czapkę z białym pomponem. Belgijski Święty Mikołaj odwołuje się do tradycji biskupa z Miry. Nigdy nie jest nazywany Mikołajem, zawsze mówi się o nim "Święty". W miejscowości Sint Niklaas na zachód od Brukseli znajduje się Dom Świętego Mikołaja. To tutaj mieszka, gdy przebywa w Belgii. Co roku jego dom odwiedza kilkadziesiąt tysięcy dzieci, zawsze jest bardzo długa kolejka. Wejście jest za darmo. Po domu dzieci oprowadzane są przez Czarne Piotrusie, które zawsze trochę psocą. W Domu Świętego można obejrzeć jego biuro, łazienkę a nawet toaletę. Na końcu oczywiście zawsze spotyka się Świętego i otrzymuje prezent. A po wyjściu z Domu, można spotkać w ogrodzie białego konia i poczęstować go - marchewką.

obrazek

Belgowie świętują dzień Bożego Narodzenia 25 grudnia, a 26 grudnia jest zwykłym dniem pracy. W Wigilię post nie obowiązuje. Zdarzają się rodziny, które tego dnia jedzą głównie ryby w różnych postaciach ale dotyczy to mniejszości. Do wigilijnej kolacji zasiada się około ósmej wieczorem. Jako aperitif podaje się szampana lub białe wino w towarzystwie przekąsek. Tuż przed północą – danie główne, najczęściej faszerowany indyk, rzadziej gęś.

obrazek

We Flandrii i w Ardenach będzie to głównie dziczyzna – filet z zająca, sarny albo dzika z pieczonymi owocami – jabłkami, gruszkami lub morelą. W Walonii częściej spotkamy owoce morza, pieczone homary i świeże ostrygi. Ma być odświętnie, wykwintnie i bardziej wystawnie niż na co dzień. Oszczędny Flamand będzie narzekał na ceny ostryg, wywindowane ponad miarę w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku, kupi ich mniej ale z nich raczej nie zrezygnuje. Święteczne menu musi być bowiem wystawne i siłą rzeczy – kosztowne.

obrazek

Ostrygi, owoce morza, indyk, gęś, dziczyzna, fois gras, kawior, pasztety i kiszka czyli boudin, bez której Walonowie nie wyobrażają sobie Świąt, to dania, które wymieniane są najczęściej w kontekście Bożego Narodzenia.

obrazek

Zauważalne staje się łączenie tradycji charakterystycznych dla różnych regionów tego małego kraju. Trudno mówić o typowo flamandzkich czy typowo walońskich potrawach świątecznych. Nadający ton i kreujący kulinarne trendy mistrzowie kuchni sięgają jednakowo do wszystkich belgijskich regionów, dając po raz kolejny dowód na istnienie fenomenu zwanego „compromis à la belge”. Po daniu głównym wszyscy składają sobie życzenia i wręczają prezenty ułożone pod choinką. Po północy podawany jest deser – bûche de Noël – czyli rolada czekoladowa, coraz częściej w postaci lodowego deseru i sery. Bożonarodzeniowe belgijskie kulinaria nie są poddane żadnemu dyktatowi tradycji. Dominuje potrzeba spędzenia wolnego czasu z bliskimi, w towarzystwie wykwintnych dań i trunków. By zadośćuczynić tak sformułowanym potrzebom powstają nowatorskie menu opierające się na typowych dla regionu składnikach jak na przykład - boukètes z konfiturą z żurawin i pieczonym fois gras.

obrazek

Oczywiscie nie moze zabraknac na swiatecznym stole slodkosci, ciastek, ciasteczek i innych wypiekow.

obrazek

Speculoos według źródła to kruche ciasteczka tradycyjnie wypiekane w Belgii, Holandii i północnej Francji tuż przed dniem Świętego Mikołaja oraz w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech. Większość speculoos wykonana jest z białej mąki, brązowego cukru, masła i przypraw. Przyprawy stosowane do ich wypieku to cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon i biały pieprz. Niektóre odmiany zawierają także zmielone migdały. Do formowania ciastek używa się charakterystycznych drewnianych foremek przedstawiających obrazki lub figurki.

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Belgia - chocolate-mint-buche-de-noel-mint.jpg
Bûche de Noël Zwyczaje związane z bûche de Noël były cz ...
Bûche de Noël Zwyczaje związane z bûche de Noël były częścią rytuałów świętowania zimowego przesilenia. Zwyczaj to bardzo stary, sięgający XII wieku, nakazywał, aby rodzina gromadziła się w Wigilię Bożego Narodzenia wokół domowego paleniska, podczas gdy dzieci śpiewały kolędy, babcie opowiadały swoje historie a w kominku płonął specjalnie do tego celu wybrany bardzo twardy pień drzewa owocowego. Udekorowany wstążkami, rozpalany był przez najmłodszego i najstarszego członka rodu. Zanim to jednak nastąpiło głowa rodziny święciła pieniek palmą zanurzoną w święconej wodzie lub po prostu oliwą, winem czy wódką. Wierzono, że zapewni to dobre i obfite zbiory w nadchodzącym roku. Popiół zachowywano, przypisując mu szczególne właściwości ochrony domu przed uderzeniami pioruna i złymi mocami. W XIX wieku, kiedy wielkie domowe paleniska zaczęły stopniowo zanikać zwyczaj nie zaginął lecz przetrwał w innej formie – małego pieńka dekorowanego świeczkami, układanego na środku świątecznego stołu. Jednak czas powstania bûche de Noël jako deseru nie jest dokładnie znany. Pewne jest, że wyglądem deser ten ma przypominać niegdysiejszą bûche de Noël płonącą w kominkach naszych przodków w Wigilię Bożego Narodzenia. Stąd forma rolady wykonanej na bazie ciemnej czekolady lub kakao, z kremowym nadzieniem, udekorowana tak, by wyglądem przypominała pieniek drzewa. Coraz częściej ten klasyczny świąteczny deser podajemy w formie glacée czyli lodowego deseru. Coraz częściej także buche de Noel kupowana jest w ulubionej pâtisserie lub w markecie w formie lodowego deseru
Belgia - Cougnous-Flexipan-Guy-Demarle--Cook-in.jpg
Les cougnous, specjalność z regionu Mons Drożdżowe bri ...
Les cougnous, specjalność z regionu Mons Drożdżowe brioszki nazywane także cougnolles mają zgodnie z tradycją kształt dzieciącia Jezus owiniętego w pieluszki. W regionie Ath cougnous nazywane są Fransqueman, we Flandrii totemannen. Tradycja przygotowywania cougnous sięga prawdopodobnie IX wieku. W tekstach z tamtego okresu pojawiło się słowo coniada oznaczające bułeczki powstałe na bazie mleka i jajek. Niegdyś cougnous podawało się dzieciom na śniadanie 25 grudnia. Dziś podaje się je po prostu w okresie świątecznym. Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto wypiekałby je u siebie w domu, najczęściej się je kupuje. W centrum handlowym, na świątecznych kiermaszach, cukierniach i to już od listopada
Belgia - photos_boudins1.jpg
Les boudins Boudin blanc czyli kiszka jest kolejną spec ...
Les boudins Boudin blanc czyli kiszka jest kolejną specjalnością z Liège. Powstaje na bazie mielonego mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego z dodatkiem chlebowego miąższu, mleka, jajek i przypraw. W wersji świątecznej boudin blanc de Noël może zawierać także słodką kapustę wówczas nazywana jest tripes à l’djotte, rodzynki, orzechy, trufle, smardze lub borowiki. Tradycja jej przygotowywania sięga Średniowiecza, kiedy to kobiety miały obowiązek przygotować gorący posiłek dla wracającyh z Pasterki. Starsi członkowie rodu, z racji wieku niemogący uczestniczyć we mszy, doglądali gotującego się w kociołku nad paleniskiem wrzątku z dodatkiem mleka, miąższu chlebowego, skrobii, tłuszczu i czasami skrawków szynki lub drobiowego mięsa. Powstałą masę podawano w bardziej „reprezentacyjnej” formie kiszki. Smakosze tego specjału mają jeszcze do wyboru boudin noir czyli kaszankę, w okresie świątecznym wzbogacaną specyficznymi dodatkami. Kolację świąteczną w tym regionie uzupełnia grzany sok jabłkowy z dużą ilością cynamonu i korzennych przypraw.
Belgia - PG_pate1.jpg
Le Pâté Gaumais Każdego roku 25 grudnia w Liège odbywa ...
Le Pâté Gaumais Każdego roku 25 grudnia w Liège odbywa się konkurs na króla Pâté Gaumais. Jego zwycięzcą zostaje ten kto w ciągu 20 minut zje największą ilość lokalnego przysmaku z miasta Gaume. Pâté Gaumais powstaje ze szlachetnych kawałków wieprzowniny marynowanych w winie, ziołach i przyprawach, otulonych drożdżowym ciastem. Z wyglądu przypomina polskiego kulebiaka.
Belgia - meir noca.jpg
Swiateczna Antwerpia ...
Swiateczna Antwerpia
Belgia - amsterdam_sinterklaas_arrival.jpg
W północnej części kraju 6 grudnia dzieci czekają z utęs ...
W północnej części kraju 6 grudnia dzieci czekają z utęsknieniem na Saint Nicolas. W części walońskiej mówi się o Pere Noel, który ma swojego towarzysza Pere Fouettard czyli Czarnego Piotrusia. I tu sprawa jest ciekawa, bo istnieje zwyczaj, że Pere Noel najpierw przychodzi na rozeznanie. Pierwszy raz odwiedza dzieci 4 grudnia, żeby dowiedzieć się czy były grzeczne. Dwa dni później czyli 6 grudnia przychodzi ponownie tym razem już z prezentami. Grzecznym dzieciom przynosi upragnione zabawki i słodycze a niegrzecznym wsadza gałązki do butów lub zostawia koszyczek z gałązkami przed drzwiami wejściowymi. Dzieci, żeby przypodobać się Mikołajowi pozostawiają marchewkę a czasem sianko dla konia. W większości rodzin dzieci dostają także prezenty na Boże Narodzenie, zależy to od rodziców. Jeśli w domach są małe dzieci do przynosi je Święty Mikołaj a jeśli nie ma, to rodzice kładą prezenty pod świątecznym drzewkiem. Prezenty te można otworzyć dopiero o północy, po pasterce bądź w świąteczny poranek.
Belgia - Antwerpia.jpg
Antwerpia ...
Antwerpia
Belgia - boudin_noir_becfin.jpg
Zwoje kaszanki, a właściwie czarnej i białej kiszki, bo ...
Zwoje kaszanki, a właściwie czarnej i białej kiszki, bo kaszy w tej kiszce nie uświadczysz, na świątecznych kiermaszach - stanowi swiateczny przysmak. Na święta Bożego Narodzenia jada się raczej boudin blanc czyli tę jasną kiszkę. kąd ta tradycja, spytacie. Kiedyś, bardzo bardzo dawno temu, w noc Bożego Narodzenia mnisi ważyli w wielkim kotle rodzaj gęstej postnej zupy a właściwie papki na bazie mleka, jajek i miękiszu chleba, którą częstowali przybyłych na pasterkę wiernych. Pomyślcie, jak to musiało być przyjemnie wyjść z kościoła po pasterce, i ogrzać się przy ogniu z innymi miską takiej zupy. Zwyczaj gotowania i spożywania tej potrawy nazywanej panade lub bouilli de Noël po pasterce dosyć szybko się rozpowszechnił, ale kto wpadł na pomysł wypchania kiszki tą papką, tak naprawdę nie wiadomo. Zupa, która przygotowywali mnisi była wybitnie postna. Jeśli ktoś miał świniaka, to ze świniobiciem czekano do świąt. Po pierwsze świniak na zimę miał więcej tłuszczu, a po drugie w okresie zimowym łatwiej było poradzić sobie z konserwacją mięsa. W takim świniobiciu uczestniczyła cała rodzina, jeśli nie ulica czy wieś, i gromadziło się z tej okazji wielu biednych, bo pewnych części świniaka nie dało się przechowywać, a nic wtedy nie marnowano. I tak podroby oraz krew zaczęto mieszać z zawartością kiszki i powstała ciemna bułczanka czyli boudin noir oraz jasna (boudin blanc). Samej kiszki również nie dało się zbyt długo przechowywać - żeby jej nie zmarnować, szczodrze obdzielano więc sąsiadów i biedaków. Z czasem pojawiły się inne przysmaki i ci, których było na to stać, zaczęli sięgać po inne produkty jak foie gras czy owoce morza. Ale na szczęście tradycja przetrwała i obecnie zarówno we Francji jak i w Belgii rozgrywane są zawody w przyrządzaniu boudin. Dzięki temu co roku mamy nowe rodzaje kiszki: boudin z porto i rodzynkami, z Grand Marnier i ze spekulosami, z kasztanami albo tak świąteczniej: z prawdziwkami albo i truflami.
Belgia - photo-recette-mini_papillote_de_boudin_blanc_a_la_truffe.jpg
Kiszka z truflami ...
Kiszka z truflami
Belgia - bisqueBisque czyli zupa skorupiakowa.jpg
Zupa skorupiakowa ...
Zupa skorupiakowa
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności