Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Tradycyjne-potrawy-na-Wielkanoc.jpg

Viola_Valeriana222 / 🌺 ŚWIĘTA WIELKIEJ NOCY / Wielkanoc w Polsce / Kuchnia / Tradycyjne-potrawy-na-Wielkanoc.jpg
Kuchnia - Tradycyjne-potrawy-na-Wielkanoc.jpg
Download: Tradycyjne-potrawy-na-Wielkanoc.jpg

230 KB

(424px x 283px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

obrazek

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Kuchnia - Opis stolu wielkanocnego w XVI wieku.jpg
Na sześciu misach srebrnych, roboty wspaniałej były mięs ...
Na sześciu misach srebrnych, roboty wspaniałej były mięsiwa wędzone wieprzowe. Na drugich sześciu było dwoje prosiąt okrąglutkich, kiełbasy najmniej po cztery łokcie długie, a dziwnie pachnące i koloru krokoszowego, ciemnego ustrojone rzędami jaj święconych i pisanek pomalowanych w przeróżnej barwie, ale najwięcej na czerwono. Mięso miało cudną powłokę z tłuszczu, w różową barwę wpadającą.(...) Na samym środku stołu stał dziwnie piękny baranek z masła, wielkości naturalnej owieczki, ale ja bych za cały stół rad był wziął jemu oczy, a wszakoż to były dwa brylanty jak laskowe orzechy, w czarnej oprawie alias pierścienie ukryte w masie, których tylko tyle widać było, ile trzeba na okazanie oczu. Opis stołu wielkanocnego u mieszczanina krakowskiego Mikołaja Chroberskiego stworzony przez Mikołaja Pszonkę w liście do żony - XVI wiek. Święta Wielkiejnocy od początków chrześcijaństwa uznawano za najważniejsze święto liturgiczne w Polsce. Były, i nadal są, to święta najbardziej wesołe i radosne zwiastujące nie tylko zmartwychwstanie Chrystusa, ale także nadejście wiosny. Dodatkowo wiążą się z czasem rodzinnych spotkań i wspólnego biesiadowania w miłej, pogodnej atmosferze. Dawniej obchodzono je niezwykle hucznie zwłaszcza, że był to koniec poprzedzającego je dość rygorystycznego Wielkiego Postu. Niemniej jednak za czasów Polski szlacheckiej post nie do końca był przestrzegany i nawet w te dni pozwalano sobie na obżarstwo. Jedynie chłopi, głównie ze względu na biedę, pościli tak „jak Bóg przykazał”. Wielkanoc ludowa była znacznie skromniejsze niż ta odbywająca się na dworze pańskim i zdecydowanie bardziej nawiązywała do tradycji. Niezależnie jednak od stanu pochodzenia, do Świąt Wielkiejnocy przygotowywano się niezwykle starannie. Na wszelkiego rodzaju wypieki i potrawy wielkanocne przeznaczony był Wielki Tydzień tuż przed Wielką Sobotą. W Wielkanoc koniecznie trzeba było ograniczyć prace domowe, zwłaszcza gotowanie. Dlatego też potrawy były już gotowe i ewentualnie lekko podgrzewane lub serwowane na zimno. Oczywiście do stołu świątecznego nie zasiadano, bez uprzedniego wyświęcenia jedzenia tzw. „świeconego” (obecnie „święconka”). www.kuchniaplus.pl
Kuchnia - Opis stolu wielkanocnego XIX wiek.jpg
W Niedzielę Wielkanocną zaraz po mszy zasiadano do wielk ...
W Niedzielę Wielkanocną zaraz po mszy zasiadano do wielkiej wielkanocnej uczty, która trwała od śniadania aż do późnej kolacji. Na stoły wkraczały rozmaite smakołyki oczywiście wcześniej poświęcone. Czołowym elementem był baranek zrobiony z masła lub cukru, symbolizujący zmartwychwstanie Chrystusa. Utęsknione mięsiwa były najważniejszym i najbardziej wyczekiwanym jadłem. Wśród nich znajdowały się: pieczona lub wędzona w dymie jałowcowym szynka, kiełbasa czy pieczone pasztety, a na stołach magnackich niejednokrotnie pojawiała się również dziczyzna w postaci sarniny, pieczonych dzików, czy jeleni. Obowiązkowe było także pieczone prosię. Do mięs podawano także własnoręcznie pieczony chleb pszenny lub razowy. Tradycyjnie serwowany był staropolski żur z kiełbasą i chrzanem przyrządzany na zakwasie. Oczywiście święta nie mogły się odbyć bez jaja, stanowiącego symbol tych świąt oraz nowego życia. Pisanki przepięknie zdobione woskiem przez wiejskie kobiety, czy też kraszanki barwione na różne kolory za pomocą naturalnych barwinków okazale zdobiły stoły chłopskie, a także odgrywały ważną rolę podczas wielu zabaw ludowych np.: toczenia czy tłuczenia jajek. Oprócz jedzenia treściwego pojawiały się także słodycze w postaci ciast. Najpopularniejsze były kołacze, jajeczniki – ciasta z mąki i jaj oraz baby drożdżowe pieczołowicie przygotowywane przez wiejskie i dworskie gospodynie. Ciasto drożdżowe było skrupulatnie zagniatane, odstawiane w ciche miejsce do wrośnięcia, aby mu hałas w rośnięciu nie przeszkadzał, a następnie wypiekane. W zamożnych dworach, dodatkowo baby drożdżowe barwione były szafranem oraz suto wysadzane bakaliami zwłaszcza migdałami, owocami w cukrze. Podobnie sprawa się miała z mazurkami niezwykle strojnymi w dekoracje wielkanocne. Ważną rolę odgrywała również pascha - potrawa serwowana na Kresach, przygotowuję się ją również dzisiaj. Była ona przyrządzana z mielonego twarogu, mleka, wanilii, cukru oraz bakalii. Paschę serwowano zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak widać bogactwo potraw było nieprzebrane, szczególnie szlachecka Wielkanoc obrastała w przepych, za co wielokrotnie szlachtę potępiano. Już w XVI wieku to obżarstwo szlacheckie mające mało wspólnego z obrzędami religijnymi ganione było w literaturze np.: przez Mikołaja Reja - "ojca literatury polskiej". Zubożenie szlachty polskiej nieco wpłynęło na zaprzestanie z tym wystawnym świątecznym biesiadowaniem. Z czasem stół wielkanocny prezentował się już znacznie skromniej i był zbliżony wyglądem do stołów wielkanocnych nam współczesnych. www.kuchniaplus.pl
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności