Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

More-Easter-Cake-Ideas.jpg

Desery - More-Easter-Cake-Ideas.jpg
Download: More-Easter-Cake-Ideas.jpg

84 KB

(800px x 600px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

obrazek

obrazek

obrazek
obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Desery - Czeskie judasze na Wielkanoc.jpg
Czeskie judasze na Wielkanoc Wielkanocnym przysmakiem w ...
Czeskie judasze na Wielkanoc Wielkanocnym przysmakiem w Czechach są tzw. judasze (po czesku jidáše), czyli drożdżowe ciastka, nawiązujące do biblijnego Judasza. Dawniej ciastka miały zapewniać spokój i bogactwo, dziś nie może ich zabraknąć w Wielki Czwartek. Zaplata się je podobnie do polskich faworków i podaje z miodem. Zawiązywana z ciastek spirala nie jest przypadkowa – gotowe wypieki powinny przypominać sznur, na którym powiesił się Judasz.
Desery - Baklawa na Wielkanoc w Bułgarii.jpg
Baklawa na Wielkanoc w Bułgarii Tradycyjna baklawa przy ...
Baklawa na Wielkanoc w Bułgarii Tradycyjna baklawa przygotowywana jest z ciasta listkowego, zwanego w Bułgarii ,,kori”, które przykłada się warstwami rozdrobnionych orzechów z dodatkiem cukru lub miodu. Zapieczone ciasto kroi się w różnorodne kształty, a następnie polewa lukrem i posypuje się orzeszkami pistacjowymi. Deser znany jest także w kuchni ormiańskiej i tureckiej. Przypuszcza się, że powstał w Istambule, gdzie sułtan częstował nim janczarów. Słodka baklawa gości na każdym wielkanocnym stole w Bułgarii.
Desery - Mona de Pascua Hiszpania.JPG
Mona de Pascua w Hiszpanii W Hiszpanii, a szczególnie w ...
Mona de Pascua w Hiszpanii W Hiszpanii, a szczególnie w Katalonii i Walencji, popularnym wielkanocnym przysmakiem jest Mona de Pascua, czyli okrągłe ciasto z jajkiem w środku. Według tradycji, powinno to być ugotowane kurze jajko, jednak dziś znacznie częściej spotyka się czekoladowe, słodkie jaja. Nazwa ciasta pochodzi od arabskiego słowa munna, które oznaczało dawniej datek wręczany przez muzułmańskich poddanych ich panom. Dziś w hiszpańskich cukierniach możemy spotkać najróżniejsze, często bardzo fantazyjne, wersje tego ciasta. Mona de Pascua ma symbolizować radość z zakończonego postu.
Desery - Tradycyjna Mona de Pascua Hiszpania.jpg
W Hiszpanii rządzi przygotowane niekiedy w bardzo figlar ...
W Hiszpanii rządzi przygotowane niekiedy w bardzo figlarnej formie ciasto, które symbolizuje koniec Wielkiego Postu. Mona de Pascua, chociaż oznacza po hiszpańsku "małpa wielkanocna", z człekokształtną istotą nie ma nic wspólnego. Pierwszy człon nazwy pochodzi od arabskiego słowa "munna", które oznaczało datek wręczany przez muzułmańskich poddanych ich panom. Istnieją różne formy przygotowania mona de Pascua. Najbardziej wierna dawnej tradycji jest drożdżówka z umieszczonym pośrodku gotowanym jajkiem. Obecnie hiszpańskie cukiernie prześcigają się w fantazyjnych kształtach i bogactwie składników tej słodkości. Niektóre ze współczesnych monas de Pascua balansują swoim wyglądem na granicy kiczu. Ale czyż nie o to chodzi by symbolizowały radość z zakończonego właśnie okresu postnego? Liczy się maksymalna słodycz (prawdziwe jajka zastąpiono czekoladowymi figurkami zajączków, kur, małp oraz innych stworów) oraz upust nieposkromionej fantazji cukierników. Interesująca jest tradycja wręczania mona de Pascua chrześniakom z rąk ich ojców chrzestnych tuż po mszy w Wielkanocną Niedzielę. Następnego dnia kilka rodzin spotyka się przy wspólnym, suto zastawionym stole by wspólnie skonsumować ten wielkanocny wypiek. SKŁADNIKI Ciasto: 2 białka jaj 4 całe jajka 200 g cukru 100 g maki pszennej 70 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: Do przełożenia ciasta konfitura truskawkowa lub wiśniowa, czekoladowe jajka do ozdoby, posypki, piórka, kurczaczki, płatki migdałowe WYKONANIE Ciasto: Białka z dwóch jaj ubijamy z szczypta soli a następnie dodajemy 50 g cukru i miksujemy tak długo, aż cukier się rozpuści. Pozostałe 4 jajka miksujemy z 150 g cukru na puch, po czym dosypujemy mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia i jeszcze krótko miksujemy do momentu połączenia składników. Masę delikatnie łączymy z pianą z białek i przekładamy do nasmarowanej masłem tortownicy o średnicy około 23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrajamy na pół i przekładamy konfiturą. Polewa: Na rondlu z gotującą się wodą ustawiamy żaroodporna miskę, w której umieszczamy śmietankę i czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści a następnie polewamy nią ciasto. Dekoracja: Ciasto dekorujemy posypką migdałową, cukrową, czekoladowymi jajkami, piórkami i kurczaczkami, im bardziej kolorowo i może ciut tandetnie, tym lepiej.
Desery - Colomba Pasquale  włoski przysmak wielkanocny.jpg
Colomba Pasquale – włoski przysmak wielkanocny Włoskie ...
Colomba Pasquale – włoski przysmak wielkanocny Włoskie ciasto wielkanocne nie sposób pomylić z żadnym innym. A wszystko za sprawą nietypowego kształtu – ciasto wypieka się w formach przypominających gołębicę z rozpostartymi skrzydłami. Według legend, drożdżowe Colomba Pasquale było podawane w czasie oblężenia Pawii w VI wieku, jako znak pokoju. Ubogi włoski cukiernik upiekł ciasto z nadzieją, że w mieście zapanuje pokój. Pawia prowadziła wówczas wojnę z królem Alboino. Gest ten wzruszył najeźdźcę na tyle, że zdecydował o wycofaniu wojsk z miasta.
Desery - Simnel Cake.jpg
Simnel Cake Angielskim ciastem wielkanocnym jest Simnel ...
Simnel Cake Angielskim ciastem wielkanocnym jest Simnel Cake, czyli owocowe ciasto przykryte warstwą marcepanu. Znane jest już od średniowiecza i przybiera różne formy, jednak najbardziej popularne jest okrągłe ciasto przyozdobione marcepanowymi kulami. 11 kulek ułożonych na okrągłym placku ma symbolizować 11 apostołów, a więc wszystkich oprócz Judasza. Zgodnie z zasadami Wielkiego Postu Simnel Cake piecze się w dniu Mothering Sunday, ale można je zjeść dopiero w Wielkanoc.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności