Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Francja paques.gif

Desery - Francja paques.gif
Download: Francja paques.gif

70 KB

(400px x 400px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

obrazek

obrazek

obrazek
obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Desery - Włoskie ciasteczka frigolotti.jpg
Składniki: 200 g mąki, 150 g masła, 120 g zwykłego ...
Składniki: 200 g mąki, 150 g masła, 120 g zwykłego cukru, szczypta soli, 150 g zmielonych migdałów, 1 jajko, szczypta drożdży w proszku, 80 g gorzkiej czekolady pokrojonej drobno, 100 g orzechów laskowych, wyłuskanych ze skórek, 1 laska wanilii lub 1 aromat waniliowy. Sposób przygotowania: Orzechy: Orzechy laskowe wstawić na ok.5-10 min. do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 stopni. Kilka razy obrócić podczas pieczenia. Piec do lekkiego zbrązowienia skórki. Następnie zawinąć orzechy w ściereczkę i trzeć dłońmi – w ten sposób skórka szybciej odejdzie. Masło i mąkę przesiekać na stolnicy nożem. Dodać po kolei pozostałe składniki – cukier, mielone migdały, jajko, drożdże, ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy, sól, czekoladę. Wyrobić rękami. Z ciasta formować małe kuleczki i spłaszczać je na koniec. Układać na blacie/stolnicy/desce. Na środku każdego ciasteczka położyć 1 orzeszek laskowy. Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 13 minut.
Desery - Tsoureki  wielkanocne ciasto z Grecji  ciasto przypominające naszą chałkę.jpg
Składniki na 2 blachy: 2 szklanki mleka 3,2% 2 małe ...
Składniki na 2 blachy: 2 szklanki mleka 3,2% 2 małe opakowania suchych drożdży 8 szklanek mąki 1 i ¾ szklanki cukru 1 szklanka drobno posiekanych migdałów (nie trzeba dodawać) 1 łyżeczka soli skórka starta z jednej pomarańczy 2 łyżeczki mielonego anyżu 1/4 szklanki roztopionego masła 5 jajek, rozmąconych Glazura: 1 żółtko jaja, rozmącone, 2-3 łyżki mleka. Sposób przygotowania: Mleko podgrzać w garnku. Dodać drożdże, 1 szkl. mąki i ¼ szkl. cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W innej misce wymieszać 7 szklanek mąki, migdały, sól, pozostały cukier, skórkę pomarańczową i anyż. Zrobić wgłębienie w środku i wlać masę drożdżową, roztopione masło i rozmącone jajka. Mieszać i wyrabiać zaczynając od zewnętrznych ścianek miski – aż masa będzie odchodzić od brzegów. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dosypywać mąki. Postępować tak ok. 12 minut. Zagniecione ciasto położyć w innej, natłuszczonej lekko olejem misce, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, by podwoiło swoją obętość - ok. 2 godzin. Po tym czasie pięścią uderzyć ciasto, by trochę się spłaszczyło. Podzielić na 6 kawałków – każdy z nich rozwałkować na stolnicy na długość ok. 12-15 cm, a szerokość 2 cm. Zawijać ciasto na kształt warkocza, używając trzech pasków ciasta. Powstaną nam 2 warkocze przypominające wyrób naszej chałki. Na końcu warkocza związać ciasto. W tym momencie, opcjonalnie, możemy włożyc między warkocze ciasta 2 ugotowane, czerwono zabarwione jajka – tak tradycyjnie robią to Grecy. Możemy ten etap równie dobrze pominąć. 2 warkocze z ciasta ułożyć na nasmarowanym uprzednio roztopionym masłem papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne 2 godziny by podwoiły swoją objętość. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować glazurę – żółtko rozmieszać z mlekiem. Posmarować tsoureki. Można dodatkowo posypać krojonymi migdałami. Piec ok. 45 minut lub do złotego koloru. Jeśli ciasto zbyt szybko się przypieka – przykryć je folią aluminiową by zapobiec spaleniu ciasta.
Desery - Czekoladowe pisanki we Francji.jpg
Czekoladowe pisanki we Francji Święta wielkanocne we Fr ...
Czekoladowe pisanki we Francji Święta wielkanocne we Francji kojarzą się przede wszystkim z czekoladą, która występuje w najróżniejszych formach: jajek, zajączków, baranków czy dzwoneczków. Najbardziej znane są czekoladowe pisanki, czyli „œuf de Pâques”. Według znanej tradycji, jajka są ukrywane w wielkanocną niedzielę w ogrodzie, a zadaniem dzieci jest ich odszukanie. Podczas Wielkanocy przygotowuje się także pyszne czekoladowe ciasta i ciasteczka.
Desery - Chorwacka Pinca.jpg
Chorwacka Pinca Podczas Uskrs, czyli chorwackiej Wielka ...
Chorwacka Pinca Podczas Uskrs, czyli chorwackiej Wielkanocy, je się Pinca. Ciasto to jest wyjątkowo popularne w Dalmacji i Istrii. W smaku przypomina francuskie brioche, a jego kształtem upodabnia się do bochenka chleba. Tym, co wyróżnia ten wielkanocny przysmak jest nacięty na powierzchni krzyż, symbolizujący ukrzyżowanie Jezusa. Pinca przyrządza się z dużej ilości masła i jaj z dodatkiem rumu, rodzynek i skórek cytrusów.
Desery - Niemiecki kołacz wielkanocny Osterfladen.jpg
Niemiecki kołacz wielkanocny Osterfladen Niemiecki koła ...
Niemiecki kołacz wielkanocny Osterfladen Niemiecki kołacz wielkanocny nazywany jest Osterfladen. Jest to rodzaj chałki o okrągłym kształcie z charakterystycznym nacięciem w kratkę. Po wierzchu posmarowany jest lukrem i ozdobiony płatkami migdałów. W Niemczech nie może zabraknąć go podczas wielkanocnego śniadania. Choć ciasto wydaje się dosyć nieskomplikowane, w jego przygotowanie trzeba włożyć sporo pracy. Gotowe Osterfladen smakuje najlepiej pokrojone w plastry i podawane do kawy lub herbaty.
Desery - Greckie ciasto wielkanocne Tsoureki.jpg
Greckie ciasto wielkanocne Tsoureki Tradycja wypiekania ...
Greckie ciasto wielkanocne Tsoureki Tradycja wypiekania tsoureki, czyli słodkiego chlebka, sięga czasów Bizancjum. Ciasto przypomina nieco polską chałkę, ale wyróżnia je jeden niezwykły element. Tsoureki piecze się z pisankami w środku i ozdabia jajkami. Przyrządza się je zazwyczaj w Wielki Czwartek, natomiast zjeść można je dopiero w Paschalną Niedzielę. W oryginalnych greckich przepisach znaleźć można składniki takie jak mahlep (ziarna wiśni winnej), anyż czy mastyks.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności