Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Cassata siciliana (Ciasto z Sycylii).jpg

Desery - Cassata siciliana Ciasto z Sycylii.jpg
Download: Cassata siciliana (Ciasto z Sycylii).jpg

508 KB

(1688px x 1125px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki na ciasto:

2 spody biszkoptowe (kupione gotowe lub wcześniej samodzielnie upieczone
wino Marsala do nasączenia biszkoptów lub inny słodki likier np. rum

Masa serowa:

500 g serka risotta (tradycyjnie powinien być owczy),
60 g czekolady – pokrojonej na mniejsze kawałki, lub groszków czekoladowych,
ziarenka z 1 laski wanilii,
300 g cukru,
50 g dowolnych kandyzowanych owoców.

Dodatkowo:

200 g masy marcepanowej,
zielony barwnik spożywczy.
Sposób przygotowania:
Ser risotta odcisnąć na sitku, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać kawałki czekolady, cukier, kandyzowane owoce i ziarenka z laski wanilii – wymieszać. Masę marcepanową zabarwić na zielony kolor. Na spód tortownicy wyłożonej folią przezroczystą położyć biszkopt. Nasączyć go syropem sporządzonym z 50 g cukru, 100 ml wody i 3 łyżkami Marsali lub rum (jak przygotować syrop do nasączania – rozpuścić cukier i alkohol w ciepłej wodzie i schłodzić do temperatury pokojowej). Na spód nałożyć masę serową. Przykryć drugim kawałkiem biszkoptu również wcześniej nasączonym. Wstawić do lodówki na 5h, żeby masa i ciasto stężało – najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjąć ciasto z tortownicy. Masę marcepanową rozwałkować i przykryć nią wierch ciasta oraz boki – nie musi ich ściśle przykrywać. Ciasto udekorować kandyzowanymi lub suszonymi owocami. Bardzo słodki deser, wspaniale smakuje na zakończenie posiłku z mocną, czarną kawą.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

obrazek

obrazek

obrazek
obrazek

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności