Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

96b1a5d1.jpg

Desery - 96b1a5d1.jpg
Download: 96b1a5d1.jpg

50 KB

(613px x 460px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

obrazek

obrazek

obrazek
obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Desery - Semla  szwedzkie ciasto wielkanocne.jpg
Semla to tradycyjne ciastka popularne w Szwecji, ale tak ...
Semla to tradycyjne ciastka popularne w Szwecji, ale także w Norwegii, Finlandii i Estonii. Wypełnione słodkim nadzieniem ciastko z bułki pszennej podaje się często podczas Świąt Wielkanocnych. Nadzienie przyrządzane jest z bitej śmietany i masy migdałowej. Całość przykryta jest słodką bułką, tak, aby przypominała budową hamburgera. Semla jest często serwowana w głębokim talerzu, wypełnionym gorącym mlekiem i przyozdobionym laską cynamonu. Tak podane ciasto Szwedzi nazywają hetvägg.
Desery - Czekoladowe pisanki we Francji.jpg
Czekoladowe pisanki we Francji Święta wielkanocne we Fr ...
Czekoladowe pisanki we Francji Święta wielkanocne we Francji kojarzą się przede wszystkim z czekoladą, która występuje w najróżniejszych formach: jajek, zajączków, baranków czy dzwoneczków. Najbardziej znane są czekoladowe pisanki, czyli „œuf de Pâques”. Według znanej tradycji, jajka są ukrywane w wielkanocną niedzielę w ogrodzie, a zadaniem dzieci jest ich odszukanie. Podczas Wielkanocy przygotowuje się także pyszne czekoladowe ciasta i ciasteczka.
Desery - Chorwacka Pinca.jpg
Chorwacka Pinca Podczas Uskrs, czyli chorwackiej Wielka ...
Chorwacka Pinca Podczas Uskrs, czyli chorwackiej Wielkanocy, je się Pinca. Ciasto to jest wyjątkowo popularne w Dalmacji i Istrii. W smaku przypomina francuskie brioche, a jego kształtem upodabnia się do bochenka chleba. Tym, co wyróżnia ten wielkanocny przysmak jest nacięty na powierzchni krzyż, symbolizujący ukrzyżowanie Jezusa. Pinca przyrządza się z dużej ilości masła i jaj z dodatkiem rumu, rodzynek i skórek cytrusów.
Desery - Niemiecki kołacz wielkanocny Osterfladen.jpg
Niemiecki kołacz wielkanocny Osterfladen Niemiecki koła ...
Niemiecki kołacz wielkanocny Osterfladen Niemiecki kołacz wielkanocny nazywany jest Osterfladen. Jest to rodzaj chałki o okrągłym kształcie z charakterystycznym nacięciem w kratkę. Po wierzchu posmarowany jest lukrem i ozdobiony płatkami migdałów. W Niemczech nie może zabraknąć go podczas wielkanocnego śniadania. Choć ciasto wydaje się dosyć nieskomplikowane, w jego przygotowanie trzeba włożyć sporo pracy. Gotowe Osterfladen smakuje najlepiej pokrojone w plastry i podawane do kawy lub herbaty.
Desery - Greckie ciasto wielkanocne Tsoureki.jpg
Greckie ciasto wielkanocne Tsoureki Tradycja wypiekania ...
Greckie ciasto wielkanocne Tsoureki Tradycja wypiekania tsoureki, czyli słodkiego chlebka, sięga czasów Bizancjum. Ciasto przypomina nieco polską chałkę, ale wyróżnia je jeden niezwykły element. Tsoureki piecze się z pisankami w środku i ozdabia jajkami. Przyrządza się je zazwyczaj w Wielki Czwartek, natomiast zjeść można je dopiero w Paschalną Niedzielę. W oryginalnych greckich przepisach znaleźć można składniki takie jak mahlep (ziarna wiśni winnej), anyż czy mastyks.
Desery - Czeskie judasze na Wielkanoc.jpg
Czeskie judasze na Wielkanoc Wielkanocnym przysmakiem w ...
Czeskie judasze na Wielkanoc Wielkanocnym przysmakiem w Czechach są tzw. judasze (po czesku jidáše), czyli drożdżowe ciastka, nawiązujące do biblijnego Judasza. Dawniej ciastka miały zapewniać spokój i bogactwo, dziś nie może ich zabraknąć w Wielki Czwartek. Zaplata się je podobnie do polskich faworków i podaje z miodem. Zawiązywana z ciastek spirala nie jest przypadkowa – gotowe wypieki powinny przypominać sznur, na którym powiesił się Judasz.
Desery - Baklawa na Wielkanoc w Bułgarii.jpg
Baklawa na Wielkanoc w Bułgarii Tradycyjna baklawa przy ...
Baklawa na Wielkanoc w Bułgarii Tradycyjna baklawa przygotowywana jest z ciasta listkowego, zwanego w Bułgarii ,,kori”, które przykłada się warstwami rozdrobnionych orzechów z dodatkiem cukru lub miodu. Zapieczone ciasto kroi się w różnorodne kształty, a następnie polewa lukrem i posypuje się orzeszkami pistacjowymi. Deser znany jest także w kuchni ormiańskiej i tureckiej. Przypuszcza się, że powstał w Istambule, gdzie sułtan częstował nim janczarów. Słodka baklawa gości na każdym wielkanocnym stole w Bułgarii.
Desery - Mona de Pascua Hiszpania.JPG
Mona de Pascua w Hiszpanii W Hiszpanii, a szczególnie w ...
Mona de Pascua w Hiszpanii W Hiszpanii, a szczególnie w Katalonii i Walencji, popularnym wielkanocnym przysmakiem jest Mona de Pascua, czyli okrągłe ciasto z jajkiem w środku. Według tradycji, powinno to być ugotowane kurze jajko, jednak dziś znacznie częściej spotyka się czekoladowe, słodkie jaja. Nazwa ciasta pochodzi od arabskiego słowa munna, które oznaczało dawniej datek wręczany przez muzułmańskich poddanych ich panom. Dziś w hiszpańskich cukierniach możemy spotkać najróżniejsze, często bardzo fantazyjne, wersje tego ciasta. Mona de Pascua ma symbolizować radość z zakończonego postu.
Desery - Tradycyjna Mona de Pascua Hiszpania.jpg
W Hiszpanii rządzi przygotowane niekiedy w bardzo figlar ...
W Hiszpanii rządzi przygotowane niekiedy w bardzo figlarnej formie ciasto, które symbolizuje koniec Wielkiego Postu. Mona de Pascua, chociaż oznacza po hiszpańsku "małpa wielkanocna", z człekokształtną istotą nie ma nic wspólnego. Pierwszy człon nazwy pochodzi od arabskiego słowa "munna", które oznaczało datek wręczany przez muzułmańskich poddanych ich panom. Istnieją różne formy przygotowania mona de Pascua. Najbardziej wierna dawnej tradycji jest drożdżówka z umieszczonym pośrodku gotowanym jajkiem. Obecnie hiszpańskie cukiernie prześcigają się w fantazyjnych kształtach i bogactwie składników tej słodkości. Niektóre ze współczesnych monas de Pascua balansują swoim wyglądem na granicy kiczu. Ale czyż nie o to chodzi by symbolizowały radość z zakończonego właśnie okresu postnego? Liczy się maksymalna słodycz (prawdziwe jajka zastąpiono czekoladowymi figurkami zajączków, kur, małp oraz innych stworów) oraz upust nieposkromionej fantazji cukierników. Interesująca jest tradycja wręczania mona de Pascua chrześniakom z rąk ich ojców chrzestnych tuż po mszy w Wielkanocną Niedzielę. Następnego dnia kilka rodzin spotyka się przy wspólnym, suto zastawionym stole by wspólnie skonsumować ten wielkanocny wypiek. SKŁADNIKI Ciasto: 2 białka jaj 4 całe jajka 200 g cukru 100 g maki pszennej 70 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: Do przełożenia ciasta konfitura truskawkowa lub wiśniowa, czekoladowe jajka do ozdoby, posypki, piórka, kurczaczki, płatki migdałowe WYKONANIE Ciasto: Białka z dwóch jaj ubijamy z szczypta soli a następnie dodajemy 50 g cukru i miksujemy tak długo, aż cukier się rozpuści. Pozostałe 4 jajka miksujemy z 150 g cukru na puch, po czym dosypujemy mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia i jeszcze krótko miksujemy do momentu połączenia składników. Masę delikatnie łączymy z pianą z białek i przekładamy do nasmarowanej masłem tortownicy o średnicy około 23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrajamy na pół i przekładamy konfiturą. Polewa: Na rondlu z gotującą się wodą ustawiamy żaroodporna miskę, w której umieszczamy śmietankę i czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści a następnie polewamy nią ciasto. Dekoracja: Ciasto dekorujemy posypką migdałową, cukrową, czekoladowymi jajkami, piórkami i kurczaczkami, im bardziej kolorowo i może ciut tandetnie, tym lepiej.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności