Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Surówka z selera.JPG

Vendetta44 / Moja kuchnia / Surówka z selera.JPG
Moja kuchnia - Surówka z selera.JPG
Download: Surówka z selera.JPG

3,29 MB

(4288px x 3216px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:
1 świeży seler
kilka śliwek (prawdziwych węgierek)
śmietana ok 18%
cytryna
sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:
Seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub drobnych). Skrapiamy sokiem z cytryny tylko nie za dużo. Tak aby seler nam nie ściemniał. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w ósemki, łączymy z selerem. Trochę cukru, soli i pieprz a na koniec śmietana. Nie podaję ilości przypraw, bo to trzeba indywidualnie dobrać do swoich potrzeb. Tylko żeby nie zdominować surówki na słodko lub słono. A śmietany dodajemy tyle aby "zlepić" składniki a nie po to, by wszystko pływało. W sumie ilość przypraw i śmietany zależy od wielkości selera.
przepis zdobyty dawno temu w szkole

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Katalog zawiera przepisy na różne potrawy oprócz ciast (bo ja nie piekę z zasady) znalezione, podarowane, wyżebrane, a przede wszystkim wypróbowane przeze mnie. Zrobiłam, zjadłam przeżyłam - POLECAM!
Inne pliki do pobrania z tego chomika
Moja kuchnia - KREM Z DYNI.JPG
Składniki: 1 kg dyni 1 marchew 1 cebula 2 ząbkiczosn ...
komentarz1
Składniki: 1 kg dyni 1 marchew 1 cebula 2 ząbkiczosnku 3 szkl bulionu drobiowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie oleju) 4 łyżki śmietany 18% Sposób przyrządzania: Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kwałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę przelewamy na talerze, do każdej porcji dodając łyżkę śmietany (albo nie) :) www.lidl.pl SMACZNEGO :D
Moja kuchnia - SAŁATKA MAKARONOWA Z OGÓRKIEM.JPG
Skłądniki: 1/2 szklanki makaron drobny np. gwiazdki, kó ...
Skłądniki: 1/2 szklanki makaron drobny np. gwiazdki, kółeczka, rurki krótkie, 1/2 puszki kukurydza, 1/2 sztuki por, 10 dkg ser żółty /najlepiej ostry/, 4 jajka, ogórek świeży, 1/2 szklarniowego lub 2 większe gruntowe majonez musztarda, 1 łyżeczka sól , pieprz czosnek, 1 ząbek/opcjonalnie/ lubczyk suszony /opcjonalnie/ Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo i posiekać nożem. Por drobno pokroić, posypać obficie solą i pozostawić na 10 minut, następnie ugnieść dłońmi. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ogórek obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Makaron wymieszać z jajkami, porem, odsączoną z zalewy kukurydzą, ogórkiem i serem. Dodać majonez, musztardę, przyprawić sól i pieprz, ewentualnie zmiażdżonym czosnkiem i lubczykiem. Można dodać świeżą paprykę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. SMACZNEGO :) smaker.pl
Moja kuchnia - CHŁODNIK OGÓRKOWY.JPG
Składniki: 2 ogórki wężowe pęczek rzodkiewki 2-3 ząbk ...
Składniki: 2 ogórki wężowe pęczek rzodkiewki 2-3 ząbki czosnku pół pęczka koperku pół pęczka szypiorku jogurt grecki kefir sól pieprz Sposób przygotowania: Ogórki ścieramy na grubej tarce, lekko solimy i odstawiamy aż puszczą wodę. Na tej samej tarce ścieramy rzodkiewki, siekamy szczypiorek i koperek. Ogórki odciskamy. W garnku mieszamy jogurt z kefirem i czosnkiem (jak kto lubi) dodajemy ogórki rzodkiewkę koperek i szczypiorek. Przyprawiamy sporą ilością pieprzu i soli. Jeśli mamy za gęsty chłodnik to delewamy kefiru. Odstawiamy do lodówki żeby się "przegryzł". Dekorujemy zieleninką :) SMACZNEGO moja wariacja na temat chłodnika ogórkowego w necie
Moja kuchnia - BARSZCZ UKRAIŃSKI.JPG
Skłądniki 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 bur ...
Skłądniki 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 buraki ¼ kapusty 2 liście laurowe 4 ziarenka - ziela angielskiego 2 łyżki - koncentratu pomidowrowego 1 łyżka - oleju 1 łyżka - masła 1½ l - wywaru jarzynowego sól pieprz natka pietruszki Sposób przyrządzania: Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrzucić do wywaru jarzynowego, w wersji mięsnej do rosołu. Podgotować przez kilka minut. Marchew i obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista. Dorzucić marchew oraz buraczki i podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i podlać szklanką wywaru jarzynowego, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 5-7 minut. Kapustę drobno posiekać, dorzucić do ziemniaków i gotować 3-4 minuty. Zawartość patelni przełożyć do garnka z kapustą i ziemniakami, i pod przykryciem gotować jeszcze przez chwilkę. Na samym końcu zaprawić łyżką masła i doprawić solą i pieprzem.Można podawać ze śmietaną posypany zieloną pietruszką. SMACZNEGO ewagotuje.pl
Moja kuchnia - PLACKI ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ KISZONĄ.JPG
Składniki: 1 kg ziemniaków 40 dag kiszonej kapusty 1 ...
Składniki: 1 kg ziemniaków 40 dag kiszonej kapusty 1 duża cebula 2-3 jajka 2 czubate łyżki mąki sól, pieprz, olej do smażenia Sposób przyrządzania: Kapustę drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rumiano w niewielkiej ilości tłuszczu. Masę ziemniaczaną połączyć z kapustą i cebulą. Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku. Gdy ciasto wyjdzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki) . Placki smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Podawać gorące z sosem grzybowym, pomidorowym lub keczupem. SMACZNEGO bistro24.pl
Moja kuchnia - SAŁATKA CIOCI OLGI.JPG
Składniki: piersi drobiowe, przyprawa gyros, ogórki k ...
Składniki: piersi drobiowe, przyprawa gyros, ogórki konserwowe, cebula, kukurydza konserwowa, kapusta pekińska, ketchup, majonez, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz ilość uzależniona od wielkości naczynia w którym będzie sałatka Sposób przyrządzania: Piersi drobiowe pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą gyros odstawić na ok 1h. Po tym czasie usmażyć na oleju, odsączyć z tłuszczu i wystudzić. Przełożyć do naczynia - pierwsza warstwa. Druga warstwa - ogórek konserwowy Trzecia warstwa - cebula Polać ketchupem. Nastęnie przykryć warstą kukurydzy konserwowej i sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem czosnku. Dla ozdoby na wierzch(kolejna warstwa) można dać drobno pokrojoną kapustę pekińską albo startą (nie ostrą) rzodkiewkę
Moja kuchnia - SAŁATKA ŚLEDZIOWA.JPG
Składniki: śledź a'la matias 1-2 cebula 250 g pieczar ...
Składniki: śledź a'la matias 1-2 cebula 250 g pieczarek 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smarzenia Sposób przygotowania: Cebuję kroimy w piórka, pieczarki w plasterki i przesmarzamy lekko na oleju. Jeśli chcemy aby sałatka opływała olejem dodajemy więcej jeśli tylko do sałatki to bez przesady :) Na patelnię dodajemy koncentrat i lekko przesmarzamy. można lekko posypać pieprzem. (Nie solimy bo śledzie są słone) Zostawiamy do wystygnięcia mieszamy ze śledziem pokrojonym w kostkę. SMACZNEGO
Moja kuchnia - SALATKA.jpg
Składniki: 1 sałata rzymska lub inna (u mnie lodowa) 1 ...
Składniki: 1 sałata rzymska lub inna (u mnie lodowa) 1 mały słoiczek czarnych oliwek 8 suszonych pomidorów 10 pomidorków koktajlowych ogórek wąż 1 garść orzechów włoskich Sos: 6 łyżeczek oliwy 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka posiekanego tymianku cytrynowego Sposób przygotowania: Sałatę myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na czterech talerzach lub na półmisku. Dodajemy oliwki pokrojone na mniejsze kawałki, suszone pomidory, połówki pomidorków koktajlowych, pokrojonego w półplasterki ogórka i uprażone na suchej patelni orzechy. W miseczce mieszamy składniki sosu i przed podaniem polewamy sałatkę. Tesco R. Makłowicz
Moja kuchnia - Zapiekanka makaronowa dla L.JPG
Składniki: 400g makaronu rurki 1/2 świeżej papryki 1/ ...
komentarz1
Składniki: 400g makaronu rurki 1/2 świeżej papryki 1/2 cebuli puszka kukurydzy konserwowej jajko 1 łyżka masła 2 łyżki oleju suszona bazylia i oregano kilka plasterków sera żółtego Sposób przygotowania: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Na głębokiej patelni rozpuścić razem masło i olej. Dorzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Na patelnię wsypać kukurydzę i ugotowany makaron. NIE SMAŻYĆ! Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jajko rozbełtać z bazylią i oregano. Makaron polać jajkiem i na wierzch położyć plasterki sera. Piec przez 20 min. w temp.180 st. Specjalna wersja bo na dnie jest przesmażone mięso mielone a reszta bez zmian <3
Moja kuchnia - Karp tatusia.JPG
Składniki: Karp 1-1,5 kg po patroszeniu sól sok z cyt ...
Składniki: Karp 1-1,5 kg po patroszeniu sól sok z cytryny przyprawa do ryb czosnek Sposób przyrządzania: Karpia przyprawiamy mieszanką do ryb i solą oraz skrapiamy sokiem z cytryny, nakłuwamy ostrym nożem. W szczeliny wsuwamy płatki świeżego czosnku. Karpia można od razu zapiekać ale lepszy jest jak "przejdzie" przyprawami ok 30-60min. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem przykryty folią aluminiową lub przykrywką na ok 10-15 min. Po tym czasie odkrywamy, zmniejszamy temperaturę do 140 st C, polewamy powstałym sosem lub gdy jest go mało układamy płatki masła na rybie. Zapiekamy aż skórka się zrumieni (nie przewracamy). Podajemy w naczyniu do zapiekania. SMACZNEGO Wędkarz Polski grudzień 1999
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności