Download: Bigos staropolski.jpg
Bigos staropolski
Składniki
1,5 kg kiszonej kapusty
po 0,5 kg wieprzowiny i wołowiny,
20 dag boczku wędzonego,
po 0,5 kg różnych kiełbas (pomorska, litewska),
12 suszonych prawdziwków,
po 5 ziaren pieprzu i ziela ang.,
2 liście laurowe,
5 rozgniecionych owoców jałowca,
2 cebule,
łyżeczka miodu,
sól, pieprz,
trochę smalcu do smażenia,
ok.10 szt. suszonych śliwek,
słoiczek koncentratu pomidorowego
Sposób przyrządzenia
Kapustę opłukać, zalać niewielką ilością wody i gotować z zielem ang., liściem laurowym, pieprzem i jałowcem ok. 1,5 godz. Grzyby ugotować w małej ilości wody ok.20 minut.
Pokroić w paski, wywar wlać do kapusty. Mięso pokroić w kawałki i podsmażyć na smalcu na złoto. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć również na smalcu. Następnie na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w talarki kiełbaskę. Do kapusty wrzucić podsmażone: mięso, kiełbasę cebulę i wygotowane grzyby. Na małym ogniu gotować dalej jakąś godzinę. Mięso powinno być już wtedy miękkie. Pod koniec gotowania dodać do bigosu pokrojone suszone śliwki, miód. Doprawić solą i pieprzem, ale dopiero po lekkim wystygnięciu.