Download: Jabłoń, odmiana 'Ligol' .jpeg
Polska odmiana, otrzymana ze skrzyżowania odmian ‘Linda’ i ‘Golden Delicious’. Drzewa rosną umiarkowanie silnie, tworząc średnio zagęszczoną, łatwą do formowania koronę.
Zaczyna owocowanie wcześnie, zwykle w 3 roku po posadzeniu. Owocuje obficie, ale ma tendencję do przemienności (lata o obfitym owocowaniu następują zamiennie z latami gdy drzewa owocują słabiej), zwłaszcza na podkładkach silnie rosnących. Ze względu na tendencję do drobnienia owoców, należy przerzedzać ich zawiązki – zabieg ten wykonuje się pod koniec czerwca.
Odmiana dość odporna na mróz, mało wrażliwa na parcha jabłoni i mączniaka. Kwitnienie, w zależności od pogody, przypada na koniec kwietnia i maj.
Odmiana obcopylna, odmiany zapylające to np. Gloster’, ‘Idared’, ‘Szampion’.
Odmiana wczesnozimowa – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w pierwszej połowie października, a dojrzałość konsumpcyjną – w lutym i marcu; przechowywane w chłodni są na rynku do czerwca i dość długo zachowują jędrność.
Jabłka są kulisto-stożkowate, wyraźnie żebrowane przy kielichu. Mają twardą, błyszczącą, zielonkawą skórkę, która po dojrzeniu staje się żółta. Jaskrawoczerwony, rozmyty rumieniec pokrywa 40–70% jej powierzchni. Owoce są duże lub bardzo duże, wyrównane pod względem wielkości. Ich dość smaczny miąższ jest kremowy, soczysty, aromatyczny, słodko-kwaskowaty, kruchy.
Ze względu na małą wrażliwość na choroby polecana do ogrodów przydomowych.