Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

BIAŁA DAMA.jpg

SARUSIA13 / ciasta -torty / BIAŁA DAMA.jpg
ciasta -torty - BIAŁA DAMA.jpg
Download: BIAŁA DAMA.jpg

10 KB

(403px x 403px)

0.0 / 5 (0 głosów)
BIAŁA DAMA

500 g waniliowego serka homogenizowanego
500 ml śmietany kremówki (30-35%)
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
150 ml gorącej wody
cukier waniliowy
puszka ananasów
rodzynki
torebka galaretki ananasowej

Śmietanę kremówkę ubić na gładki gęsty krem. Należy zwracać baczną uwagę na konsystencję śmietany - ubijana zbyt długo stanie się grudkowata i będzie się źle łączyła z pozostałymi składnikami. Pod koniec miksowania dodać cukier puder, cukier waniliowy i serek waniliowy. Żelatynę wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie ostudzić i dokładnie połączyć z masą. Dodać namoczone we wrzątku i osączone rodzynki oraz cząstki ananasa (kilka plastrów zostawić do dekoracji). Tortownicę wyłożyć własnoręcznie upieczonym biszkoptem lub lekko nasączonymi mlekiem biszkoptami. Przełożyć tężejącą masę. Na nią wylać galaretkę rozpuszczoną w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu i wymieszanej z sokiem z ananasa, przyozdobić pozostałymi plastrami ananasa i rodzynkami. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
ciasta -torty - ADWOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg
Advocatowe ciasto na zimno Składniki: biszkopt, ...
Advocatowe ciasto na zimno Składniki: biszkopt, 3, jajka 90g, cukru 70g, mąki 20g, kakao 1 łyżeczka, proszku do pieczenia 3 łyżki, wody ., 12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny po 100g, miękkiego masła i cukru pudru po 500ml, ajerkoniaku i kremówki 2 opakowania, rurek (z Lidla, Biedronki) Opis przygotowania Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry. Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h. Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h. Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną. składniki na tortownicę o śr. 26cm
ciasta -torty - BANANOWY TORT.jpg
BANANOWY TORT... Składniki: 1 kg bananów 2 op. g ...
BANANOWY TORT... Składniki: 1 kg bananów 2 op. galaretki agrestowej, 2 op. galaretka cytrynowej, 2 op. serki homogenizowane waniliowe, kakao, 3 szkl. mleka, 2 kostki margaryny lub masła 16 szt. jajek 2 op. cukieru wanilowego, 25 dag cukru kryształ, 10 dag mąki ziemniaczanej, 1 kopiasta łyżka stołowa Mąki pszennej, Opis przygotowania: Upiec biszkopt z 5 jaj jasny Upiec biszkopt z 5 jaj ciemny.. 2 szkl.mleka zagotować z 25 dkg cukru,dwoma cukrami waniliowymi,pozostałą szklanke mleka, wymieszać z 10 dkg mąki ziemniaczanej,kopiatą łyzka mąki pszennej i 6 żółtkami(można dodac 5 żółtek i 1 całe jajo)Dokładnie rozmieszać i wlać na gotujące sie mleko Ostudzony budyń połaczyc z 2 kostkami masła.Mase podzielic na połowe,do jednej dodać kakao a druga pozostawic białą. 2 serki homogenizowane utrzeć,dodac 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 2 szkl wody.(galaretki muszą byc lekko ścięte) W ciemnym biszkpcie wykroić literatką dziury. SKŁADANIE: jasny biszkopt masa ciemna budyniowa ciemny biszkopt z wycietymi otworami,w otwory włożyc pokrojone banany w otwoty wlac ścinajaca sie mase serowa..resztą masy wyrównać wierzch... na serową mase poukładać krążki pozostałe z wycietego ciemnego biszkopta masa jasna budyniowa zalać galaretką cytrynową
ciasta -torty - MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ.jpg
MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ. CIASTO: ======= S ...
MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ. CIASTO: ======= Składniki: 5 żółtek 1 całe jajo 30 dag margaryny „Kasia” ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 ½ szklanki cukru pudru 80 dag mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka amoniaku 1 proszek do pieczenia Wykonanie : 1. Ze składników zrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na pięć części. 3. Z 2 części upiec 2 placki. 4. Z 3 części ciasta zrobić 3 rolady z makiem w środku. 5. Rolady ułożyć na blaszce, wyrównać tak by stanowiły jednolity placek. 6. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. MAK DO ROLAD: ============= Składniki : 2 ½ szklanki maku 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka kakao trochę cynamonu ½ łyżeczki sody olejek migdałowy Wykonanie : 1. Mak sparzyć i zemleć. 2. Dodać żółtka, cukier, margarynę i utrzeć. 3. Ubić białka na sztywną pianę. 4. Do maku dodać resztę składników, a na końcu pianę i lekko zamieszać. 5. Przełożyć rolady. MASA SEROWA: ============ Składniki : 1 kg sera 1 ½ szklanki cukru 4 żółtka 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy ¼ szklanki mleka Wykonanie : 1. Wymieszać ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy. 2. Smażyć 5 minut. 3. Budyń śmietankowy rozpuścić w zimnym mleku i zagotować. 4. Dodać do masy serowej i wymieszać. 5. Ciepłą masę serową przełożyć placki. Przełożenie placka : ------------------------- Placek I – ser – placek z rolad – ser – placek II. Polać polewą kakaową. Jest sporo pracy, ale warto się poświęcić. Smacznego!
ciasta -torty - SERNIK BUDYNIOWIEC.jpg
SERNIK BUDYNIOWIEC Bardzo fajne polaczenie sernika z ...
SERNIK BUDYNIOWIEC Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym. Ciasto mogloby byc mniej suche. Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao. Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kostki (miękkiej) margaryny ½ szklanki cukru 2 jajka 1 żółtko Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie czekoladowe Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: ½ kostki (miękkiej) margaryny ½ szklanki cukru 4 serki waniliowe 3 jajka 1 białko 1 budyń śmietankowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym. Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
ciasta -torty - 2008.11.09 2061.jpg
"Dziś podam Wam wspaniały przepis na pyszne naleśniki. C ...
"Dziś podam Wam wspaniały przepis na pyszne naleśniki. Ciasto na nie różni się od tych tradycyjnych, swoją piankową konsystencją, dzięki dodaniu ubitych białek. W smaku są bardzo puszyste, mięciutkie, do konfitury wręcz wymarzone :), bardzo Nam smakowały :). Polecam !:) Składniki na ok. 7 naleśników: * 2 jajka * 3 czubate łyżki mąki tortowej * ¾ szklanki mleka * 3 łyżki wody * 1 łyżeczka cukru waniliowego * szczypta soli Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. W osobnej misce wymieszać razem, mąkę, żółtka, mleko, woda, cukier waniliowy, tak by nie było grudek. Następnie dodać ubite z solą białka na sztywno, całość delikatnie wymieszać łyżką. Małą patelnie smarować pędzelkiem oliwą lub roztopionym masłem, nalewać ciasto i piec z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ulubioną konfiturą. Farsz jabłkowo – żurawinowy: * 3 jabłka * 50 g żurawiny * sok z ½ cytryny * 2 łyżki cukru * 1 pełna łyżeczka masła Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, zalać sokiem z cytryny, dodać cukier i dusić całość do miękkości. Pod koniec dodać żurawinę i masło, dusić jeszcze ok. 7 minut. Smacznego :) Naleśniki z pianą
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności