Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ŚLIMAK DROŻDŻOWY.jpg

CIASTA - ŚLIMAK DROŻDŻOWY.jpg
Download: ŚLIMAK DROŻDŻOWY.jpg

49 KB

(550px x 412px)

0.0 / 5 (0 głosów)
"ŚLIMAK DROŻDŻOWY ".


Składniki:

około 500 g mąki
3 żółtka
5 łyżek cukru
60 g roztopionego masła
25 g drożdży
150 ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
starta skórka z cytryny


Nadzienie:

100 g margaryny
100 g cukru


Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem
(150 ml) i rozmieszać z dwoma łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie.
Do naczynia wsypujemy większą część mąki, wlewamy rozczyn z drożdży, 3 żółtka wymieszane z 4 łyżkami cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny i masło. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy rękami. Jeżeli ciasto jest klejące dodajemy resztę mąki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Margarynę wyrabiamy z cukrem na jednolita masę.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy (wielkość dużej pizzy) o grubości 6-7 mm, całość smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Tniemy na równe kawałki około 5 cm i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp. 160° przez 25/30 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek


obrazek


Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA - karpatka-1.jpg
Składniki: * CIASTO * 1/2 kostki margaryny ...
Składniki: * CIASTO * 1/2 kostki margaryny * 1 szklanka wody * 1 szklanka mąki * 4 jaja * * KREM * 1/2 litra mleka * 2 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń * 1 szklanka cukru * 1 kostka masła Przepis na ciasto: Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i prażyć 2 - 3 minuty. Po wystudzeniu dodać jaja. Podzielić ciasto na 2 części i każdy piec około 1 godzinę. Przepis na krem: Mleko zagotować z cukrem, dodać obie mąki i ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć masło i dodać wystudzony budyń. Przełożenie ciasta: Ciasto - krem - ciasto.
CIASTA - b72e091cf7.jpg
Rumowiec Ciasto - składniki: •4 duże jajka • ...
Rumowiec Ciasto - składniki: •4 duże jajka •4 duże łyżki mąki •1/2 szklanki cukru •2 łyżki kakao •1łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i po jednym żółtku cały czas ubijając. Do ubitych białek wsypać mąkę przez sito wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Upiec na wysmarowanej blaszce z papierem do pieczenia. Temperatura pieczenia 180 stopni, czas: około 25 minut. Wielkość blaszki: 24 x 48 cm. Krem - składniki: •4 jajka •2 łyżki kakao •1/2 szklanki cukru •1 kostka tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny) Wykonanie: Jajka z cukrem ubijać na parze, pod koniec dodać kakao i jeszcze chwilę ubijać. Odstawić do przestudzenia. W makutrze utrzeć margarynę z masłem, a następnie dodawać, po łyżce, przestudzone jajka. Polewa: •1/2 kostki margaryny •2łyżki kakao •5 łyżek cukru pudru •2 łyżki mleka Dodatki: •3-4 paczki herbatników szkolnych •rum do nasączenia Łączenie ciasta: Nasączony biszkopt (przegotowana zimna woda) - krem - nasączone rumem herbatniki - polewa.
CIASTA - proste_ciasto_czekoladowe.jpg
Składniki: * 175 g miękkiego masła * 1 1/2 szkl ...
Składniki: * 175 g miękkiego masła * 1 1/2 szklanki cukru pudru * 3 łyżeczki esencji waniliowej * 3 roztrzepane jajka * 1 1/2 szklanki mąki * 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżki kakao * 1 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: * 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. * Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka. * 2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao. * Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając. * 3. Wylać powstałe ciasto do kwadratowej blachy o boku 20 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. * Piec 55 minut (sprawdzić patyczkiem). * Zostawić ciasto w blasze na 10 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystudzenia. Uwagi: Wystarcza na kwadratowe ciasto o boku 20 cm Piec w temperaturze 190°C Porcji 10 Przygotowanie 30 min Pieczenie 25 min
CIASTA - PYCHOTKA.jpg
PYCHOTKA Składniki: CIASTO: jajka, 4 szt cukier ...
PYCHOTKA Składniki: CIASTO: jajka, 4 szt cukier, 1/2 szkl mąka tortowa, 1/2 szkl proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki KREM: mleko, 2 szkl mąka ziemniaczana, 4 łyżki zółtka jaj, 2 szt cukier puder, 1 szkl MARGARYNA LUB MASŁO, 1 kostka DO PRZEŁOŻENIA: dzem z czarnej pożeczki, 1 słoik POSYPKA KOKOSOWA, wiórki kokosowe, 20 dag masło, 1 kostka Opis przygotowania: 1. CIASTO: ubijamy pianę z 4 białek, do sztywnej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy, potem dodajemy żółtka i na konu przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wylewamy na blache wyłożona pergaminem i pieczemy w temp 180 st około 30 minut. (Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest juz dobre) 2. KREM: 1 szklankę mleka zagotować. W druiej szklance mleka rozmieszać żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlać wszystko do gotującego sie mleka. Ugotować ze wszystkiego budyń i odstawić do wystygniecia. Kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodawać wcześniej ugotowany zimny budyń. 3. POSYPKA KOKOSOWA: kostkę masła rozpuścić na dużej patelni. Dodać wiórki kokosowe i smazyć az wiórki sie zrumienia. Odstawić do wystygniecia. 4. Zimne ciasto przekroić na dwie cześci. Obie części dobrze nasaczyć wodą z alkoholem i sokiem z cytryny. Na jedna cześć ciasta posmarować 1/3 kremu. Na krem wyłożyć dzem z czarnej pożeczki. Przykryć drugą częścią ciasta. Nałożyć na ciacho pozostały krem i na krem zarumienione zimne wiórki kokosowe. 5. SMACZNEGO:))))
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności