Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

NAPOLEONKA(1).jpg

LunkaM / Ciasta / NAPOLEONKA(1).jpg
Ciasta - NAPOLEONKA1.jpg
Download: NAPOLEONKA(1).jpg

42 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
NAPOLEONKA 2
Lista składników

* ciasto
* śmietana 1/2 szklanki
* mąka 2 szklanki
* Kasia 1 kostka
* krem
* mleko 1 litr
* mąka 1 szklanki
* cukier waniliowy 1 opakowanie
* żółtka 2

Jak zrobić?

Ciasto:
Mąkę z Kasia posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor.
Krem:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.
Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.
Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.

Temperatura piekarnika : 180oC

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - NIEBO W GĘBIE 2.jpeg
Niebo w gębie Biszkopt z 6 jaj Krem 2 szklanki mleka nie ...
Niebo w gębie Biszkopt z 6 jaj Krem 2 szklanki mleka niecałą szklankę cukru 2 łyżki kartoflanki 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju ugotować z tego budyń 1 margarynę-25dag 2 łyżki spirytusu Zrobić z tego krem 20 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2łyzki masła Wszystko zarumienić na złoty kolor i na koniec dodać 2-3 łyżki mleka Biszkopt przekroić nałożyć 2/3 kremu , na wierzch pozostałą część kremu i wiórki i popisać polewą. Udanych wypieków
Ciasta - PĄCZKI DLA ALERGIKÓW.jpeg
PĄCZKI DLA ALERGIKÓW 25 dag. mąki pszennej 5 dag. cukru ...
PĄCZKI DLA ALERGIKÓW 25 dag. mąki pszennej 5 dag. cukru 150 ml wody 2 dag. drożdży suszonych lub 4 dag. świeżych 30 ml bezzapachowego oleju np. z pestek winogron lub masła roślinnego sól oraz: cukier puder dżem olej do smażenia Składniki na ciasto mieszamy, świeże drożdże najpierw rozprowadzamy w wodzie. Wyrabiamy dodając szczyptę soli, i odstawiamy na godzinę. Formujemy nie duże kule (10 sztuk) i układamy na oprószonej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy do wyrośnięcia. W głębokiej patelni lub rądlu rozgrzewamy olej, smażymy pączki, aż będą równomiernie przyrumienione. Ostudzone nadziewamy dżemem (za pomocą rękawa do wyciskania kremów) i polewamy lukrem z cukru pudru utartego z wodą lub postpujemy cukrem pudrem. Pączki możemy również przekroić na pół i posmarować dżemem. Te pączki smakują tak samo pysznie jak tradycyjne, ale są bez jajek, mleka i masła, więc śmiało można polecić je alergikom.
Ciasta - DESER Z GALARETEK.jpeg
DESER Z GALARETEK 3 galaretki (żółta, zielona, czerwona ...
DESER Z GALARETEK 3 galaretki (żółta, zielona, czerwona) 3-4 łyżki żelatyny 1 szkl. mleka 2 szkl. gęstej śmietany 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Galaretki rozpuścić każdą w oddzielnej wodzie, wlać do głebokich talerzy i pozostawić do całkowitego stężenia. Rozpuścić żelatynę w szklance gorącego mleka (mleka nie gotować tylko dobrze podgrzać). Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy śmietana będzie dobrze ubita to dodawać po łyżce przestudzonej żelatyny, dobrze wymieszać. Galaretki pokroić na drobne kostki. Blaszkę wyłożyć folią. Dodać galaretki do śmietamy, delikatnie wymieszać następnie wyłożyć wszystko na blaszkę i wstawić do lodówki aby wszystko razem stężało. SMACZNEGO ;0)
Ciasta - POKUSA.jpeg
Pokusa 1,5 kostki margaryny-37,5 dag 25 dag cukru 30 da ...
Pokusa 1,5 kostki margaryny-37,5 dag 25 dag cukru 30 dag mąki 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich lub ziemnych 1 łyżka dobrej kawy Masa 1 2 galaretki wiśniowe litrowy słoik wiśni drylowanych w cukrze Masa 2 2 śmietany śnieżki szklanka mleka-250ml galaretka agrestowa lub kiwi Margarynę,cukier,żółtka utrzec na puszystą masę ,dodac mąkę z proszkiem i amoniakiem,na koniec ubite białka.Wszystko wymieszac i podzlilic na 3 części,do pierwszej dodac 1 łyżkę mąki ,do drugiej zmielone orzechy ,a do trzeciej łyżkę kawy.Każdy placek piec 20 minut,wstawic do nagrzanego piekarnika. Masa 1 Odlac sok z wiśni -2 szklanki i zagotowac,(jeżeli tyle nie ma uzupełnic wodą)wsypac galaretki rozmieszac i wsypac wiśnie. Masa 2 Ubic śnieżki w szklance mleka i wymieszac z galaretką rozrobioną w 0,5 szklance wody. Na placek jasny wyłożyc galaretkę z wiśniami,na to placek orzechowy,śnieżka z galaretką i placek z kawą ,na to polewa Polewa-przepis od pani Eulalii-super 0,5 kostki margaryny 5 łyżek cukru lub cukru pudru 3 łyżki kakao 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżka żelatyny Margarynę ,cukier kakao i śmietanę zagotowac.Żelatynę rozpuścic w 2 łyżkach gorącej wody i dodac do polewy,wymieszac i przestygłą polac placek. Jest mięciutka i pięknie się
Ciasta - BLOK CZEKOLADOWY.jpg
Składniki -paczka mleka w proszku (ja używam Łaciate 40 ...
Składniki -paczka mleka w proszku (ja używam Łaciate 400 gram, jeśli mamy 500gram radzę dodać troszkę więcej zwykłego płynnego mleka,żeby blok nie był zbyt twardy) - ok.3 podwójne opakowania herbatników (ok 200g) - 4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego kako - 1,5 szklanki cukru - poł szklanki mleka - kostka masła Jak zrobić? Do rondelka wlej wodę, włóż Kasia i wsyp kakao i cukier. Całość mieszaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Cztery paczki herbatników pokrusz w dłoniach, a następnie potłucz tłuczkiem. Jeśli posiadasz malakser możesz herbatniki pokruszyć w malakserze. Masę kakaową przełóż do miski, a następnie ciągle mieszając mikserem wsypuj pomału mleko w proszku. Do powstałej masy wsyp pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Powstała masa musi być bardzo gęsta. Bakalie przebierz. Sprawdź czy nie zawierają skorupek z orzechów. Wsyp do masy i ponownie zamieszaj. Formę keksową o długości ok. 30 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do formy połowę masy, powtykaj w nią kawałki herbatników. Przykryj resztą masy i powtykaj resztę herbatników. Całość dokładnie ugnieć wilgotną dłonią lub tłuczkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Ciasta - ŚMIETANOWA FANTAZJA.jpg
PYSZNA ŚMIETANOWA FANTAZJA * 5 d ...
PYSZNA ŚMIETANOWA FANTAZJA * 5 dkg Kasia * Ciasto cappuccino: 5 jaj * 1 szklanka cukru * 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej * 0,5 szklanki cappuccino orzechowego * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * ciasto kakaowe * 3 jajka * 3 łyżki cukru * 2 łyżki mąki tortowej * 1 łyżka kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * dodatkowo: * 2 szklanki mleka * 1 śmietana śmieżka * 1 śmietana śnieżka o smaku truskawkowym * 2 łyżeczki żelatyny * puszka brzoskwiń * 2 galaretki o różnych kolorach * sok z połówki cytryny Jak zrobić? 1. Ciasto cappuccino: Ubić pianę z białek, dodać cukier (w osobnym naczyniu do żółtek dodać proszek do pieczenia i pół łyżeczki soku z cytryny), następnie do piany wcześniej przygotowane żółtka z proszkiem do pieczenia i na koniec mąkę i cappuccino. Piec na blasze o wymiarach 20x30 wyłożonej papierem, posmarowanym Kasia ok. 30 minut w temp.p. 180 2. Ciasto kakaowe: ubić pianę z białek, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia mąkę i kakao. piec ok. 15 minut w temp.p. 180. 3. Rozpuścić galaretki. jedna musi stężeć całkiem, druga tak by można było wylać ja na ciasto. 4. ubić każdą ze śnieżek ze szklanką mleka i łyżką cukru pudru, dodać łyżeczkę żelatyny. 5. Ciasto cappuccino przekroić na pół. na spód ciasto cappuccino (można nasączyć sokiem z brzoskwiń), bita śmietana- ciasto kakaowe- cienka warstwa śnieżki truskawkowej- grubo pokrojona galaretka-reszta śmietany-ciasto cappuccino-śnieżka-brzoskwinie-galaretka Temperatura piekarnika : Różne temperatury pieczenia, przeczytaj dokładnie przepis
Ciasta - SERNIK BŁYSKAWICZNY Z BRZOSKWINIAMI.JPG
Składniki na biszkopt: * 7 jajek * 1 1/2 szkl. ...
Składniki na biszkopt: * 7 jajek * 1 1/2 szkl. mąki pszennej * 1 szkl. cukru * 1/3 szkl. oleju * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka kakao * poncz do nasączenia biszkopta (aromat waniliowy, 3 łyżeczki cukru, 1/3 szkl. ciepłej wody) Jajka rozdzielić. Białka ubić z cukrem. W osobnym naczyniu ubić żółtka z olejem, po czym połączyć z ubitymi białkami i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie po trochu wsypywać do masy i dokładnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej formy o wymiarach 24 x 40 cm i piec ok. 30 min. Biszkopt podzielić na 2 warstwy i nasączyć ponczem. Ponadto: * 600 ml schłodzonego mleka * 1 opakowanie "Sernika błyskawicznego" * brzoskwinie * 2 galaretki: brzoskwiniowa i truskawkowa Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do chłodnego miejsca, żeby się stężała. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do naczynia wlać 600 ml schłodzonego mleka i wsypać zawartość opakowania "Sernika błyskawicznego". Następnie całość miksować przez 3 minuty. Masę wraz z pokrojonymi brzoskwiniami wyłożyć na pierwsza część biszkopta. Następnie delikatnie położyć drugą część biszkopta, ułożyć większe kawałki brzoskwiń i zalać tężejącymi galaretkami, po czym odstawic do lodówki. Smacznego :)
Ciasta - BABKA ŁACIATA.JPG
Najzwyczajniejsza babka, która w mojej rodzinie ( i pewn ...
Najzwyczajniejsza babka, która w mojej rodzinie ( i pewnie w wielu innych) robiona jest od pokoleń. Babka jest aromatyczna, wilgotna, nie zsycha się i jest miła dla oka za sprawą wzorków :) Składniki: * 4 jajka * 1 szkl. cukru * 1/2 kostki margaryny * 1 szkl. mąki pszennej * 1 szkl. mąki ziemniaczanej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżeczki kakao * parę kropel aromatu pomarańczowego (lub innego) Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić. W tym czasie ubić białka z cukrem na pianę, w drugim naczyniu ubić żółtka. Żółtka połączyć z białkami i dokładnie wymieszać. Przesiać przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiane mąki stopniowo, po łyżce dodawać do masy. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę i znowu wymieszać. Wylać 3/4 masy do podłużnej formy 12 x 40 cm. Do pozostałej masy dodać kakao, wymieszać i wylać na wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min.
Ciasta - SŁONECZNIK.jpg
Słonecznik Składniki Biszkopt kakaowy z 5 jajek Masa: ml ...
Słonecznik Składniki Biszkopt kakaowy z 5 jajek Masa: mleko skondensowane słodzone w puszce 300 g słonecznika 1/2 kostki Kasia 8 łyżek cukru 4 łyżki mleka 1 kostka Kasia 50 ml spirytusu herbatniki petitki na wierzch Jak zrobić? Mleko skondensowane gotować w puszce zanurzonej w wodzie przez około 2,5 godziny wystudzić i otworzyć. Słonecznik uprażyć na patelni z Kasia ( 1/2 kostki), cukrem i mlekiem, następnie wyłożyć masę na blaszkę pokryta folia aluminiowa i zarumienić w piekarniku. Po wystudzeniu pokruszyć słonecznik walkiem. Kasia utrzeć z karmelem powstałym z ugotowanego mleka. Do masy dodać 3/4 słonecznika i wyłożyć to na biszkopt. Na tym ułożyć herbatniki maczane w alkoholu. Polać polewą czekoladową i posypać resztą słonecznika! Odstawić na kilka godzin do lodówki. Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 35 min
Ciasta - SERNIK IRENY.jpg
Sernik Ireny Składniki Ciasto 1 ½ szkl mąki ½ szkl cukru ...
Sernik Ireny Składniki Ciasto 1 ½ szkl mąki ½ szkl cukru 1 żółtko 12,5 dag „Kasia 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg tłustego niekwaśnego sera 25 dag „Kasia 25 dag cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 10 dag rodzynek 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej Jak zrobić? Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Ser zemleć. „Kasia utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser i budynie w proszku. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Dodać rodzynki i skórkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć „na pazurkach” na dno blachy. Rozprowadzić równomiernie masę serową a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 60 min. Posypać cukrem pudrem. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 60 minut
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności