Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

MILKY WAY.jpg

LunkaM / Ciasta / MILKY WAY.jpg
Ciasta - MILKY WAY.jpg
Download: MILKY WAY.jpg

54 KB

(430px x 300px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki
Biszkopt
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka octu
szczypta soli
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Masa mleczna
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
50 g Kasia
200 g Kasia
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
Polewa
150 g czekolady mlecznej
około 5 łyżek mleka
Jak zrobić?
Przepis na ciasto biszkoptowe:
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia,
łyżkę octu, szczyptę soli oraz kakao i skrobię ziemniaczaną
przesypane przez sitko. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25
na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w
temp.peraturze 180 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.

Przepis na masę mleczną:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką Kasia i
Kasia utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko
z cukrem i mleko w proszku. Przełożyć biszkopt kremem.

Przepis na polewę:
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.

Schłodzić w lodówce.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować


Inne pliki do pobrania z tego chomika
Ciasta - DIABEŁEK.jpg
Składniki Biszkopt * jajka 5 szt * cukier wanil ...
Składniki Biszkopt * jajka 5 szt * cukier waniliowy 1 opakowanie * proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka * mąka pszenna 0,5 szklanki * mąka ziemniaczana 0,5 szklanki * sól 1 szczypta * cukier 3/4 szklanki * kakao 2 płaskie łyżki Masa do przełożenia * serki homogenizowane waniliowe 3 szt po 200gram * galaretki kolorowe 4 opakowania * truskawki 0,5 kg Poncz * herbata z cukrem i cytryną Wierzch * czekolada z orzechami kilka kawałków Sposób przyrządzenia Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać. Do sztywnej piany, dodawać po jednym żółtku,na końcu dodać,wymieszane obydwie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 28x24,nasmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30-40 min w 180ºC Każdą galaretkę, rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić.Do każdej tężejącej galaretki, dodawać po jednym serku. Biszkopt przekroić na 3 części,dno blaszki wyłożyć ciastem,jeżeli lubimy nasączyć.Wyłożyć pierwszą galaretkę,wymieszaną z serkiem waniliowym,przykryć drugim ciastem,potem następną. Ostatnią masę wyłożyć na wierzch,wstawić na parę minut do lodówki. Truskawki umyć ,osączyć,pokroić ,ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką . Wstawić na kilka godzin do lodówki, do zastygnięcia. Po zastygnięciu, zetrzeć kilka kostek czekolady z orzechami,i posypać ciasto na talerzyku. Smacznego.
Ciasta - NIEDOKOŃCZONE FALE DUNAJU.jpg
Nieskończone fale dunaju Składniki 1 Kasia 2 szklanki mą ...
Nieskończone fale dunaju Składniki 1 Kasia 2 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki cukru 6 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia owoce (najlepiej kwaśne: wiśnie, porzeczki, agrest ) można też do tego ciasta dodać orzechy np. włoskie Jak zrobić? Kasia utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać po 1 całym jajku, na przemian z mąka. Do ostatniej porcji mąki dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na przygotowaną blaszkę, wyłożyć 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao, dokładnie wymieszać i wyłożyć na białą część. Ciasto można zrobić mikserem. Na tak przygotowane ciasto układamy owoce (nie wpychamy ich, tylko kładziemy na wierzch). Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu ciasto można posypać pudrem cukrem, lub polukrować. Ja osobiście robię lukier z pudru cukru i np. soku z wiśni. Lukier taki jest kwaskowaty i różowy. Temperatura piekarnika: brak danychoC Czas pieczenia: 40 minu
Ciasta - NAPOLEONKI BEZ PIECZENIA.jpg
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników ...
Napoleonki bez pieczenia Składniki 5 paczek herbatników , 1 l mleka , 4 żółtka, niecała kostka Kasia , 1 szklanka cukru , cukier waniliowy , 1 szklanka mąki krupczatki Jak zrobić? 1) 1 szklankę mleka wymieszać z 4 żółtkami i 1 szklanką mąki krupczatki. 2) Zagotować 3 szklanki mleka, niecałą kostkę Kasia,1 szklankę cukru i cukier waniliowy. Mieszankę nr.1) wlać do masy nr.2) i wymieszać,aby się nie zrobiły grudki. Herbatniki rozłożyć na blasze, wylać masę i przykryć znów herbatnikami.Schłodzić. Najlepiej smakuje następnego dnia,gdy herbatnik staną się miękkie. Temperatura piekarnika: bez pieczeniaoC Czas pieczenia: bez pieczenia
Ciasta - KREMOWY SERNIK.jpg
Kremowy sernik Składniki Ciasto: 40 dag mąki 3 żółtka 2 ...
Kremowy sernik Składniki Ciasto: 40 dag mąki 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 25 dag Kasia 5 łyżek cukru Masa: 5 łyżek Kasia 3 żółtka 5 łyżek cukru 4 serki homogenizowane waniliowe łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej brzoskwinie 6 białek Jak zrobić? Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części i odstawić do lodówki. Utrzeć Kasia, wymieszać z żółtkami i cukrem, dodać serki, obie mąki i brzoskwinki pokrojone. Dodać ubite białka. Zetrzeć jedną cześć ciasta na blaszkę na to wylać masę i na wierzch zetrzeć na grubych oczkach drugą część ciasta. Temperatura piekarnika: 175oC Czas pieczenia: 60 min.
Ciasta - BARANEK.jpg
Składniki: Ciasto: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki m ...
Składniki: Ciasto: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji: masło kolorowe cukierki cukier puder Sposób wykonania: Białka ubić, dodać cukier, żółtka, nadal ubijając. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Formę "baranka" dokładnie wysmarować tłuszczem i wylać do niej ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić. Z masła i kolorowych cukierków zrobić oczy i usta. Udekorować baranka czerwoną wstążką i borowinami. Całego baranka można także posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Ciasta - BANANEK.jpg
BANANEK Składniki CIASTO: 8jaj 1 szklanka mąki 3/4szklan ...
BANANEK Składniki CIASTO: 8jaj 1 szklanka mąki 3/4szklanki cukru 1/2szklanki mielonych orzechów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM: 1 kostka Kasia 5 łyżek cukru pudru 3żółtka 20gr mielonych orzechów 1/2 szklanki mleka 1 kieliszek rumu(sok z 1 cytryny-jeżeli dla dzieci) DEKORACJA: 7-10 bananów polewa czekoladowa 1/4lśmietanki 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 torebki galaretki bananowej Jak zrobić? Upiec biszkopt. wystudzić - przekroić na 2 części Spodnią część ciasta nasączyć słabą herbatką- nałożyć wiśnie lub dżem. KREM: 1/2 galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Żółtka utrzeć z cukrem do białości .Dodać orzechy,zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy przez 3-4 min. Kasia lub Kasia utrzeć z zimną papką orzechową,dodać sok z cytryny.3/4 kremu rozsmarować na wiśniach.Nałożyć drugą część ciasta,powtórnie nasączyć herbatką i rozsmarować resztą kremu.Na krem nałożyć przekrojone na pół wzdłuż banany. Śmietankę ubić na sztywno Dodać zmiksowane banany i zimną galaretkę.Nałożyć na banany,wyrównać.Polać polewą czekoladową pozostawić w lodówce na kilka godzin. Temperatura piekarnika: 180stoC Czas pieczenia: 20 min
Ciasta - BALOWE.jpg
Ciasto Balowe Składniki Biszkopt : 4 jajka 1 szklanka cu ...
Ciasto Balowe Składniki Biszkopt : 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki octu Krem: 1/2 litra smietanki 36% 2 opakowania śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru Pozostałe składniki : 3 paczki herbatników 1 duże opakowanie krakersów masa karmelowa Masa budyniowa : 2,5 szkl. mleka 0,5 szkl. cukru 0,5 kostki Kasia 3/4 szkl. mąki lub gotowa masa "karpatkowa" 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub posypka czekoladowa Jak zrobić? Biszkopt : ubić pianę z białek . Dodać cukier i żółtka. Dodać resztę składników i ukręcić na gładką masę. Piec w temp.p. 160 stopni ok. 20 min . Krem budyniowy: gotujemy budyń: w szklance mleka rozrabiamy mąkę z cukrem. Pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka, wlewamy gotowy płyn. Gdy zgęstnieje i nieco przestygnie, ucieramy go z Kasia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ,dodająć na koniec śmietan-fix. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę budyniową, a na niej układamy herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy karmel i układamy warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy bitą śmietanę. Całość posypujemy startą czekoladą lub gotową posypką. Ciasto wkładamy do lodówki . Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach , kiedy ciastka nieco zmiekną. Smacznego !!! Temperatura piekarnika: 160oC Czas pieczenia: 20 MIN
Ciasta - AGRESTOWE.jpg
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąk ...
Ciasto agrestowe Składniki 3 jajka 15dag cukru 15dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do smarowania blachy 2 słoiki agrestu 500ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 opakowania pepitków Cukier puder + sok z cytryny na polewę Jak zrobić? Jajka z cukrem, cukrem waniliowym ubić. Pod koniec dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wysmarować Kasia i wyłożyć papierem. Wylać ciasto i piec przez ok. 20 minut w temp.peraturze 170 stopni . Pozostawić ciasto aż ostygnie. Owoce dać na sitko a na soku z kompotu ugotować budynie. Do gorącego budyniu dodać owoce agrestu i delikatnie mieszać aby owoce pozostały całe. Masę agrestową wyłożyć na biszkopt i pozostawić aż ochłodnie. Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i żelatynę. Śmietanę nałożyć na masę agrestową. Na górę układać herbatniki pepitki jeden obok drugiego. Z cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier i polać petitki. Temperatura piekarnika: 170oC Czas pieczenia: ok 20 minut
Ciasta - DELICJA.jpg
Delicja Składniki ciasto: 1 szkl cukru 1 szkl orzechów 1 ...
Delicja Składniki ciasto: 1 szkl cukru 1 szkl orzechów 1 szkl wiórków 1 szkl rodzynek 8 białek 2 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: puszka brzoskwiń 375g Kasia 2 opakowania budyniu ponadto: delicje galaretka truskawkowa Jak zrobić? ciasto: białka ubić dodawać po kolei resztę składników. dokładnie wymieszać i przelać do blaszki piec 40minut. masa: zrobić masę budyniową, Kasia utrzeć dodać budyń. na placek wyłożyć 1/2 masy, delicje, resztę masy, a na wierzchu brzoskwinie i zalać galaretką przyrządzoną według przepisu podanego na opakowaniu. Temperatura piekarnika: użytkownik nie podał temperaturyoC Czas pieczenia: 40 minut
Ciasta - CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI.jpg
Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki 12 dag Kasia 1 ...
Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki 12 dag Kasia 1 szkl cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 20 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 dag śmietany kremówki 10 dag wiórków czekoladowych 6 dojrzałych gruszek 1 cytryna 15 dag mlecznej czekolady 15 dag gorzkiej czekolady Jak zrobić? Kasia utrzeć z połową cukru oraz szczypta soli i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Do masy dodać 3 łyżki kremówki, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać wiórki czekoladowe, delikatnie wymieszać i wylać na blachę. Upiec w temp.p 180st. ok 35 min. Gruszki obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. 250 ml wody zagotować z resztą cukru, sokiem i skórką z cytryny. do syropu włożyć cząstki gruszek, gotować ok 5 min - nie rozgotować. Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. 3 łyżki bitej śmietany wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, następnie wlać do reszty śmietany. Ostudzone ciasto nasączyć - można wykorzystać do tego syrop z gruszek wymieszany z alkoholem. Ciasto posmarować 1/3 masy czekoladowej, ułożyć gruszki. Na gruszki wyłożyć pozostały krem. Posypać czekoladą, schłodzić w lodówce. Temperatura piekarnika: 180oC Czas pieczenia: 35 min
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności